Púštny festival sa premenil na bahenné peklo.Twitter/kushibo/
StoryEditor

Púštny festival sa premenil na bahenné peklo. Búrka uväznila desiatky tisíc ľudí

mneiDnes.cz05.09.2023., 11:00h

Desaťtisíce návštevníkov festivalu Burning Man uviazlo v púšti na severe Nevady po búrke, ktorá miesto premenila na bahennú pascu. Ani v pondelok ráno tamojšieho času nebolo podľa organizátorov kvôli zničenej ceste možné zaistiť bezpečný hromadný odchod.

Lajkuj Brainee.sk na

Piatková búrka zmenila pre umelcov, hudobníkov a aktivistov každoročný festival v nevadskej púšti Black Rock na bahenné peklo. Zatiaľ čo niektorým sa podarilo odísť pešo, väčšina karavanov sa z miesta nemala šancu dostať. Podľa webovej stránky CNN bolo v sobotu v bahnitej púšti stále uväznených viac ako 70-tisíc ľudí.

Keď organizátori uzavreli párty pre motorové vozidlá, účastníci sa blatom predierali pešo. Mnohí boli bosí alebo mali na nohách igelitové vrecká. Väčšina ľudí si na festival prináša vlastné jedlo, vodu a ďalšie zásoby. Organizátori preto počas víkendu vyzývali ľudí, aby s nimi šetrili.

Mnohých účastníkov blato neodradilo

Tí, ktorí zostali na festivale, sa nenechali povodňami znechutiť. Na sociálnych sieťach zdieľali fotografie, na ktorých sú celí od blata, tancujú alebo sa špliechajú v rozmočenej púšti.

„Sme trochu špinaví a zablatení, ale nálada je dobrá. Párty stále pokračuje,“ povedal fotograf Scott London pre agentúru AP.

Medzi účastníkmi boli aj americký DJ Diplo a herec a komik Chris Rock, ktorí zverejnili video, ako sa na ceste z bahnitej púšte vezú v aute. Diplovi sa neskôr v ten deň podarilo dostať do Washingtonu, kde mal koncert.

„Prakticky celé hodiny som šiel po kraji cesty so zdvihnutým palcom, pretože mám dnes večer koncert v D.C. a nechcel som vás sklamať,“ opísal Diplo stopovanie na svojom Instagrame.

Kvôli záplavám bolo tradičné zapálenie drevenej postavy na konštrukcii, ktorá odkazuje na názov festivalu Burning Man, odložené. Organizátori uviedli, že "pálenie človeka", ktoré je vždy vyvrcholením samotného podujatia, bolo odložené na pondelok večer.

Fotografka Rebecca Barger pre agentúru AP uviedla, že jedným z najväčších problémov je nedostatok toaliet. Zvyčajne niekoľkokrát denne prichádzajú nákladné autá čistiť mobilné toalety, ale teraz sa vozidlá nemôžu dostať do areálu. Niektorí nadšenci neskôr uviedli, že čistenie sa obnovilo v nedeľu. „Všetci sa prispôsobili, zdieľajú svoje karavany, ponúkajú jedlo a kávu,“ povedala Barger.

Zomrel jeden človek

Festival zaznamenal aj jedno úmrtie. Organizátori však uviedli, že smrť 40-ročného muža nesúvisela s počasím. Šerif neďalekého okresu Pershing uviedol, že incident sa vyšetruje. Muža však neidentifikoval.

Americký prezident Joe Biden v nedeľu novinárom v Delaware povedal, že vie o situácii na festivale Burning Man vrátane hláseného úmrtia. Povedal, že Biely dom je v kontakte s miestnymi úradníkmi.

image

LOVESTREAM aj s vlastnou glo AIR zónou. Navštívili ju Gleb či známy huslista

Podujatie sa začalo 27. augusta a malo sa skončiť v pondelok, keď sa účastníci zbalia a upratajú po sebe. Teraz sa plánuje zavedenie kyvadlovej dopravy, ktorá by z neďalekého mesta Gerlach, vzdialeného od miesta konania festivalu asi osem kilometrov, odvážala uväznených účastníkov do mesta Reno.

ANKETA
Išiel by si na festival Burning Man do púšte?

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 19:07