Erupcia sopky nastala v noci na pondelok.Tasr,ap/salvatore Allegra/Tasr
StoryEditor

Etna znovu chrlí lávu. Hustý oblak popola komplikuje dopravu na Sicíliu, letisko uzavreli

iDnes.czČTK15.08.2023., 10:00h

Sopka Etna na talianskom ostrove Sicília opäť vybuchla. Erupcia si vyžiadala dočasné uzavretie letiska a mnohé obmedzenia v meste Catania.

Lajkuj Brainee.sk na

Erupcia sopky Etna a hustý oblak sopečného popola, ktorý bezprostredne po výbuchu vznikol, v pondelok skomplikovali leteckú aj pozemnú dopravu v Katánii a okolí. Letisko v najväčšom meste v južnej časti Sicílie tak zostáva najmenej do utorkových šiestich hodín ráno. Obmedzenie sa týka aj dopravy v samotnej Catanii.

Erupcia sopky nastala v noci na pondelok. Vzniknutý oblak sopečného popola pokryl oblasť na juh od vulkánu. Výstup na vrchol sopky je zo severnej strany zakázaný.

Kvôli výbuchu sopky, ktorý sa začal v nedeľu večer, veľkú časť druhého najväčšieho mesta Sicílie, pokryla vrstva sopečného popola. Starosta Catanie Enrico Trantino kvôli tomu tiež zakázal používanie bicyklov a motocyklov, a to na 48 hodín. Rovnako bola obmedzená aj maximálna povolená rýchlosť pre automobily na 30 kilometrov za hodinu. Starosta nariadil mimoriadne čistenie ulíc s cieľom popol odstrániť.

Pozastavené lety

Erupcia postihla aj leteckú dopravu. Lety v oboch smeroch na letisku Vincenza Belliniho, známeho aj pod označením Catania-Fontanarossa, boli pozastavené minimálne do utorka 15.8., šiestej hodiny ráno.

Prichádzajúce lety boli v pondelok presmerované na iné letiská na Sicílii. Cestujúcim odporučili, aby si v utorok pred cestou na letisko, overili situáciu u leteckých spoločností.

image

Kvôli výbuchu sopky, ktorý sa začal v nedeľu večer, veľkú časť druhého najväčšieho mesta Sicílie, pokryla vrstva sopečného popola.

Tasr,ap/salvatore Allegra/Tasr

Obmedzenie nastalo len pár dní po tom, čo sa prevádzka na letisku vrátila do normálu po požiari v termináli A. Ten si zhruba na dva týždne vynútil presmerovanie veľkého počtu letov či ich zrušenie. V minulom roku letisko obslúžilo 10 miliónov cestujúcich, píše agentúra AFP. Z dôvodu sopečnej aktivity Etny ho naposledy na deň zavreli 21. mája.

image

Vyzerá ako vstup do pekla. Zemetrasenia otvorili zem, prúd lávy je len kúsok od mesta

Etna je najaktívnejšou a najvyššou európskou sopkou, tlejúca prakticky neustále. Má niekoľko hlavných a na tristo menších kráterov, z ktorých tiež vyviera horúca para a plyny. Sopka vysoká 3324 metrov je aj obľúbeným cieľom turistov. Na jej svahy sa organizujú výlety a na jej úpätí sa dobre darí okrem iného vínnej réve. Od roku 2013 je Etna zapísaná na zozname prírodných pamiatok Svetového dedičstva UNESCO.

Portál Idnes.cz patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, do ktorého patrí aj Brainee.sk

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
02. máj 2024 14:21