Tom AndersonInstagram/myspacetom
StoryEditor

Založil MySpace, potom na niekoľko rokov zmizol. Zakladateľ prvej sociálnej siete si vybral život, po ktorom túžia mnohí z nás

Miroslav Kamody30.05.2024., 11:00h

Vytvoril priekopnícku sociálnu sieť, ktorá vydláždila cestu úspechu ostatným. A potom na istý čas úplne zmizol.

Lajkuj Brainee.sk na

MySpace v našich zemepisných šírkach nebolo ani zďaleka také populárne, ako v Spojených štátoch, no išlo o absolútneho priekopníka sociálnych sietí. Spustená bola už v roku 2003, celé roky pred Facebookom, Twitterom a Instagramom.

image

TikTok môže dostať stopku aj v Európe. Čo sa stane, keď zmizne jedna z najpopulárnejších sociálnych sietí?

Ako pripomína portál LadBible, v roku 2005 sa MySpace stal siedmou najnavštevovanejšou webovou stránkou na planéte, čo bol v tom čase úplne astronomický úspech. Zakladateľom sociálnej siete bol Tom Anderson, ktorý sa v jednom bode odhodlal k zásadnému rozhodnutiu.

Dobrý obchod

Práve na vrchole obrovského rastu predal sieť za ohromujúcich 580 miliónov dolárov spoločnosti News Corporation, ktorá vlastní aj Fox News a Wall Street Journal. Prezidentom MySpace však zostal až do roku 2009, kedy sa rozhodol rezignovať a opustiť svoje internetové dieťa. 

Urobil tak však v najlepšom možnom čase - krátko nato totiž začal naberať na sile Facebook, ktorý mal zrazu viac ako 360 miliónov používateľov. Pre porovnanie, aktuálne má cez tri miliardy.

MySpace začal upadať a nakoniec sa pre News Corporation ukázal ako jedna z najhorších akvizícií vôbec. V roku 2011 ho spoločnosť predala za smiešnych 35 miliónov a zaznamenala gigantickú stratu. Otázkou však zostávalo, kam zmizol Tom Anderson, ktorý sa z internetu akoby úplne vytratil.

Vysnívaný život

A zdá sa, že robil presne to, čo každý strategický milionár - investoval do nehnuteľností a doprial si niekoľko dlhých dovoleniek. Rozdiel je však v tom, že Tom si so sebou zobral fotoaparát a stal sa cestovateľským fotografom. Jednoducho a túlal po svete a všetko si zaznamenával.

Zaujímavosťou je, že svet sociálnych sietí úplne neopustil, pretože bol poradcom spoločnosti, ktorá pomohla navrhnúť aplikáciu pre Facebook. Aj keď ho aktuálne na Instagrame sleduje takmer 700-tisíc ľudí, už zrejme nikdy nebude mať 200 miliónov „priateľov”, ktorých mal kedysi na MySpace. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/biznis/zaujimavosti, menuAlias = zaujimavosti, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
23. jún 2024 23:49