SupermarketReuters/Lucy Nicholson
StoryEditor

Ak si smutný, v práci sa ani neukazuj. Sieť supermarketov zaviedla pre zamestnancov desať sad days do roka

Miroslav Kamody19.05.2024., 13:30h

Máš zlý deň? Proste si zober bad day a načerpaj sily!

Lajkuj Brainee.sk na

Nie každý deň je dobrý deň. Takto to proste býva. Večer si ideme spokojní ľahnúť a ráno vstaneme a cítime sa byť na dne či vyhorení. Do práce sa ale musí ísť, všakže. Ako píše portál NDTV, pre zamestnancov čínskeho reťazca supermarketov Fat Dong Lai to neplatí.

Po novom totiž majú nárok na desať „bad days” ročne, a to bez toho, aby potrebovali súhlas manažéra. „Každý má dni, keď je smutný, to je ľudská povaha,“ povedal Yu Dong Lai pre Straits Times. Yu založil svoj prvý obchod v roku 1995. Odvtedy sa rozšíril do 12 predajní v provincii Henan, kde pôvodne vznikol.

image

FOTO Dedina, v ktorej sa nedá zablúdiť. Kúsok od Slovenska sa nachádza obec, ktorej 6-tisíc obyvateľov žije na jedinej ulici

Rovnováha medzi pracovným a súkromným životom

Fat Dong Lai sa zameriava na rozmaznávanie svojich zákazníkov a ponúka množstvo vedľajších služieb. Patria sem napríklad kontroly krvného tlaku, starostlivosť o kabelky a dokonca aj stanice na kŕmenie domácich zvierat. Fat Dong Lai sa prezentuje tým, že uprednostňuje luxusný a nečakaný zákaznícky zážitok.

„Je zaujímavé, že keď majú tieto ‘bad days‘, môžu sa opäť cítiť šťastní. To znamená, že cítia porozumenie a podporu spoločnosti a okúsia rovnováhu medzi pracovným a súkromným životom,” povedal Yu na zjazde supermarketov v Henane.

image

Supermarket

Reuters/Sarah Meyssonnier

Iné podmienky

Zamestnanci vo Fat Dong Lai si okrem toho užívajú až 40 dní dovolenky ročne, a to navyše k piatim dňom, kedy maloobchod zavrie počas obdobia čínskeho nového roka. To je v ostrom kontraste s vyčerpávajúcou pracovnou kultúrou „996“ prevládajúcou v niektorých čínskych spoločnostiach, kde pracovníci pracujú od 9:00 do 21:00, šesť dní v týždni.

Pracovníci v týchto supermarketoch žijú ale iný život. Pracujú päť dní v týždni, a to sedem hodín denne. Spoločnosť im dokonca kompenzuje až 5-tisíc juanov (približne 640 eur) za sťažnosti na pracovisku, ako sú urážky zákazníkov alebo iné hrozby.

image

Študentke na účet omylom poslali 700-tisíc eur. Peniaze míňala na veľké párty či nový iPhone, nakoniec skončila v putách

Nedávno firma dokonca oznámila, že pošle všetkých zamestnancov na zahraničnú dovolenku, pričom manažment si bude užívať európsky výlet a ďalší zamestnanci navštívia Japonsko. Takto sa stará o zamestnancov!

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/biznis/zaujimavosti, menuAlias = zaujimavosti, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
16. jún 2024 16:36