Aj vďaka týmto tipom môžeš ušetriťUnsplash/Josh Appel
StoryEditor

Tieto veci doma robí každý z nás, ročne nás stoja desiatky eur. Pozri si, ako ušetriť v domácnosti, intráku či podnájme

Miroslav Kamody16.03.2024., 13:30h

Na prvý pohľad vyzerajú len ako drobné zlozvyky v skutočnosti sa však nelíšia od vyhadzovania peňazí von oknom.

Lajkuj Brainee.sk na

Kríza životných nákladov stále trápi mnohých z nás. Je pritom jedno, či si na intráku, v podnájme, s rodičmi alebo sa ti pošťastilo a už bývaš vo vlastnom. Ako píše portál LadBible, mnohí sa snažia ušetriť, kde sa dá. A vôbec to nemusí byť také drastické, ako sa môže zdať.

Existuje totiž množstvo „zlých“ domácich návykov, ktoré vyzerajú ako drobnosti, no v skutočnosti ťa môžu stáť poriadny balík peňazí. Keď sa sčítajú, za rok sa nazbiera suma, ktorú by si radšej videl na svojom účte a nie na faktúrach. Nižšie nájdeš zoznam drobných zmien, ktorým je lepšie sa vyvarovať.

image

Aj na intráku sa dá žiť ekologicky. Stačí, ak dodržíš tieto jednoduché pravidlá - vyskúšaj ich spolu s nami

Väčšie množstvo vody v kanvici, ako je potrebné - Poznáš to, jednoducho napustíš vodu takmer doplna, dáš zovrieť a zaleješ si jednu šálku kávy či čaju. Podľa prieskumu až 61 percent ľudí robí tento zlozvyk, pričom ročne ťa môže stáť až niekoľko desiatok eur.

Varenie vody v hrnci bez pokrievky - Až dve tretiny ľudí priznávajú, že to robia. Keď však použiješ pokrievku, voda ti zovrie omnoho rýchlejšie a ty tak ročne (v prípade elektrickej varnej dosky) ušetríš celkom peknú sumu. Rovnako tak platí, že by si mal ohrievať len také množstvo vody, aké skutočne potrebuješ.

image

Vodu daj variť vždy s pokrievkou

Unsplash/Sergio Camalich

Nesprávne používanie sušičky - Keď je vonku teplo a slnko ti páli do očí, je úplne zbytočné púšťať sušičku a prádlo radšej vyvešaj. Ušetríš tak desiatky eur ročne. Rovnako tak je dobré, aby si ju nepúšťal, pokiaľ nie je plná - tento zlozvyk robí takmer polovica ľudí a stojí ich to cez 20 eur ročne.

Nesprávne používanie práčky - To nás rovno privádza k práčke. Vo väčšine prípadov pri bežnom praní stačí, aj ju pustíš na 40 a menej stupňov. Ak tak nerobíš, pripravuješ sa zbytočne o peniaze. Rovnako platí, že by si ju mal pustiť až po tom, čo ju naplníš. Dokopy tak ročne ušetríš cez desiatky eur.

image

Otec prinútil rodinu, aby nepoužívala elektrinu. Kúria len raz do týždňa, chcú tak bojovať proti zdražovaniu

Nechávaš pustenú vodu - Pri umývaní riadu väčšina z nás necháva pustenú vodu a pritom pomaly pridáva do umývadla riad. Asi ti je jasné, že takto úplne zbytočne plytváš vodou, za ktorú však musíš platiť. V prípade umývačky opäť platí, že by si ju mal púšťať až po tom, ako ju naplníš.

To však ani zďaleka nie je všetko. Medzi neekonomické zlozvyky taktiež patrí nechávanie zapnutých svetiel v miestnostiach, v ktorých nikto nie je či zapnutý televízor, ktorý nikto nepozerá. Neoplatí sa ti ani ani nechávať mobil v noci na nabíjačke po tom, čo sa nabije na maximálnu kapacitu batérie - to koniec koncov škodí aj samotnému telefónu.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/biznis/zaujimavosti, menuAlias = zaujimavosti, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 00:51