Umelá inteligencia radí, ako šetriťUnsplash/Markus Winkler
StoryEditor

Nájdi si spolubývajúceho a zmeň paušál. Umelej inteligencie sme sa pýtali, ako šetriť, keď zarábame minimálnu mzdu

Miroslav Kamody23.08.2023., 13:00h

Ako ušetriť a čo potom robiť s peniazmi, ktoré nám zostali navyše? To sme sa pýtali umelej inteligencie, ktorá nás zavalila tipmi a radami.

Lajkuj Brainee.sk na

Aj napriek správam o zvyšujúcej sa minimálnej mzde je v časoch inflácie a rastu cien naozaj ťažké z nej vyžiť. Keďže čistá mesačná minimálna mzda predstavuje 568,97 eur, ľudia, ktorí ju zarábajú, musia dôkladne zvážiť každé euro, ktoré minú.

Aj preto sme sa rozhodli osloviť umelú inteligenciu, aby nám dala tipy a rady, ako ušetriť. Naša požiadavka pre ChatGPT znela: Moja mesačná čistá mzda je 568,97 eur. Potrebujem poradiť, ako si mám ušetriť, keď moje náklady na bývanie sú 350 eur a na stravu a iné poplatky dám ďalších 180 eur.” 

image

Na raňajky šálku čiernej kávy a jednu žuvačku. Rady umelej inteligencie ohľadom stravovania rozhodne neskúšaj

A čo nám teda umelá inteligencia poradila? Do sa dozvieš v nasledujúcich riadkoch, ktoré napísala. Rozpoznať potrebu ušetriť je dôležitým krokom k finančnej stabilite. Zároveň je dôležité venovať pozornosť svojim výdavkom a zhodnotiť, kde sa dá zefektívniť a ušetriť viac. Tu je niekoľko tipov, ako môžete zvýšiť svoje úspory:

Rozpoznať prioritné náklady - Zdá sa, že vaše najväčšie náklady sú na bývanie a stravu. Venujte pozornosť týmto oblastiam a hľadajte spôsoby, ako ich znižovať.

Nákup potravín s rozumom - Plánujte svoje nákupy, hľadajte zľavy, nákupné akcie a využívajte vernostné programy. Skúste si vopred naplánovať jedálny lístok a nakupovať iba to, čo naozaj potrebujete.

Varenie doma - Varenie jedál doma je často lacnejšie ako jedenie v reštauráciách alebo objednávanie jedál. Skúste sa naučiť nové recepty a využívajte sezónne zľavy na ovocie a zeleninu.

image

Umelá inteligencia radí, ako šetriť

Unsplash/Markus Spiske

Efektívne nákupy - Pred nákupom väčších vecí (napr. elektronika, nábytok) si porovnajte ceny v rôznych obchodoch alebo online. Nekupujte na impulz, ale dajte si čas na rozhodnutie.

Úsporné opatrenia - Znížte spotrebu elektrickej energie a vody v domácnosti. Napríklad vypínanie zariadení, keď ich nepoužívate, využívanie denného svetla a úsporných žiaroviek.

Výdavky na zábavu - Skúste obmedziť výdavky na zábavu, ako sú návštevy kaviarní, barov alebo nadmerné utrácanie na zábavu. Namiesto toho vyhľadávajte bezplatné alebo lacné spôsoby trávenia voľného času.

Zvážte spolunájomníka - Ak máte priestor v byte alebo dome, zvážte, či by ste nemohli nájsť spolunájomníka, ktorý by zdieľal náklady na bývanie.

image

ZOZNAM lacných potravín, z ktorých sa dá urobiť veľké množstvo jedál. Čo nám odporučila umelá inteligencia, aby sme ušetrili?

Začnite šetriť - Ak ešte nemáte, začnite si zakladať malý núdzový fond pre nečakané výdavky. Aj malé sumy, ktoré si pravidelne odkladáte, môžu pomôcť pri náhlej potrebe financií.

Znížte spotrebu na nevyhnutné veci - Napríklad, ak máte náklady na telefón, internet alebo iné služby, porovnajte rôzne ponuky a zistite, či nemáte možnosť prejsť na lacnejšiu tarifu.

Podporujte recykláciu - Skúste recyklovať a predávať veci, ktoré nepotrebujete. To môže priniesť nielen finančné úspory, ale aj uľahčiť vašu domácnosť.

Dôležité je byť trpezlivý a postupne meniť návyky. Venujte pozornosť svojim výdavkom a zhodnoťte, kde môžete ušetriť viac. Každá malá zmena môže mať pozitívny vplyv na váš finančný stav.

image

Umelá inteligencia radí, ako šetriť

Unsplash/Markus Spiske

Samozrejme, tieto rady znejú ako z každej motivačnej knihy či blogu na internete. A tak sme v konverzácii pokračovali. Uznali sme, že s týmito radami môžeme ušetriť 20 eur mesačne, čo znamená, že spolu so sumou, ktorá nám zostane po zaplatení ostatných výdavkov 58,97 eura. Čo s týmito peniazmi urobiť, aby som ich zhodnotil a nedostal sa do rizika?

Ak chcete zhodnotiť tieto peniaze a zároveň minimalizovať riziko, môžete zvážiť nasledujúce možnosti:

Núdzový fond - Ak ešte nemáte dostatočný núdzový fond, môžete tieto peniaze pridať k svojim existujúcim úsporám a postupne vytvárať rezervu na nečakané udalosti. V ideálnom prípade by váš núdzový fond mal pokryť 3 až 6 mesiacov vašich životných nákladov.

Splátky dlhov - Ak máte nejaké dlhy, je rozumné ich začať splácať. Prednostne sa zamerajte na dlhy s najvyššími úrokovými sadzbami, aby ste minimalizovali záťaž z úrokov.

image

10 skvelých tipov, ako doma tráviť čas počas extrémnych horúčav. Vyberie si z nich aktívny človek aj lenivec

Investície s nízkym rizikom - Keďže chcete minimalizovať riziko, môžete zvážiť investície s nízkym rizikom, ako sú vklady na krátkodobých bankových účtoch s garantovaným výnosom alebo investície do dlhopisov. Tieto investície majú zvyčajne nižšie výnosy, ale sú považované za bezpečnejšie.

Termínovaný vklad - Termínovaný vklad je ďalšou možnosťou s nízkym rizikom. Peniaze sú uložené na dohodnutý čas s určitou pevnou úrokovou sadzbou. Je dôležité mať na pamäti, že počas doby viazanosti nemusíte mať prístup k týmto peniazom.

Dôchodkové sporenie - Ak ho nemáte, môžete začať prispievať do dôchodkového sporenia alebo do iného dôchodkového programu. Tým si budete budovať finančnú istotu na dôchodok.

image

Umelá inteligencia radí, ako šetriť

Unsplash/Christian Dubovan

Vzdelávanie a zlepšenie zručností - Investovanie do seba a svojho vzdelávania môže dlhodobo prinášať hodnotu. Zvážte kurz alebo školenie, ktoré vám môže pomôcť zlepšiť vaše zručnosti a zvýšiť vašu produktivitu na pracovnom trhu.

Dôležité je, aby ste si vybrali možnosť, ktorá zodpovedá vašim cieľom, tolerancii k riziku a životnej situácii. Ak neviete, kde začať, môžete sa poradiť s finančným poradcom, ktorý vám pomôže pri tvorbe finančného plánu založeného na vašich individuálnych potrebách a cieľoch. Nezabúdajte, že každá investícia nesie určité riziko, a preto je dôležité dôkladne skúmať a porozumieť možnostiam predtým, ako investujete svoje úspory.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/biznis/zaujimavosti, menuAlias = zaujimavosti, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
03. máj 2024 07:19