Red Rock v San Franciscu je na predajWikipedia/Nbv4
StoryEditor

Pasca na bohatých blbcov? V San Franciscu predávajú jediný ostrov za 25 miliónov, je to len kus skaly bez vody a elektriny

Miroslav Kamody05.01.2024., 14:00h

Jedinečná kúpa alebo zbytočnosť pre tých najbohatších. Do predaja ide jediný ostrov v San Franciscu.

Lajkuj Brainee.sk na

Na trh sa práve dostal jediný súkromný ostrov v San Franciscu. Ako však informuje portál Need to Know, nový majiteľ si bude musieť pripraviť poriadny balík peňazí a zmieriť sa s tým, aké podmienky aktuálne ponúka. Aj keď totiž drahý pozemok ponúka úžasné panoramatické výhľady a nádhernú scenériu, v súčasnosti nemá tečúcu vodu a ani elektrinu. 

Ostrov Red Rock má rozlohu približne šesť hektárov, ale nenachádzajú sa na ňom žiadne stavby a prístupný je iba loďou alebo helikoptérou. Na východnej strane ostrova, v blízkosti mosta Richmond-San Rafael a severne od San Francisca, sa nachádza piesočnatá pláž, skalnatejšie pobrežie na juhu a západe a chodníky vedúce na trávnatý a klenutý vrchol ostrova.

image

VIDEO Pri vodách Japonska sa za pár dní vynoril úplne nový ostrov. Vytvoril ho prírodný úkaz, ktorému stále presne nerozumieme

Priprav si kopu peňazí

Realitný agent uviedol, že nový vlastník pravdepodobne buď zachová prirodzený stav ostrova, alebo na ňom konečne niečo postaví - aj keď ho to vzhľadom na jeho súčasný stav vyjde poriadne draho.

Ostrov bol pôvodne (na začiatku 19. storočia) obývaný ruskými obchodníkmi s kožušinami, neskôr si tu postavil chatu Selim Woodworth, bývalý kalifornský senátor a syn populárneho básnika Samuela Woodwortha. Súčasným predajcom je Brock Durning, ktorý je na dôchodku a žije na Aljaške.

Ten prezradil, že jeho zosnulému otcovi udelil vlastníctvo jeho obchodný partner, ktorý v 60. rokoch kúpil prázdny ostrov za menej ako 50-tisíc dolárov. V 19. storočí bol ostrov využívaný na ťažbu mangánu, minerálu, ktorý dáva ostrovu jeho červenkastú farbu – podľa ktorej dostal aj svoje meno.

Plány boli megalomanské 

Na ostrove sú stále opustené banské štôlne a na skalnom výbežku ostrova býval zvon, ten sa však za záhadných okolností stratil. Podľa predajcu sa v minulosti objavili návrhy na zachovanie ostrova, prestavbu na hotel, prístav či rezidenciu a odstránenie skaly z vrchu ostrova a jeho využitie na výstavbu diaľnice.

image

Lacnejší ako domy v Bratislave. Uprostred exotického Karibiku si môžeš kúpiť ostrov aj s ľuďmi

V 70. rokoch sa diskutovalo o kúpe ostrova na vybudovanie Playboy klubu. Bol tiež predložený návrh na rozvoj ostrova so svadobnou kaplnkou, geodetickými kupolami, prístavom a helikoptérou, ale žiadny z týchto návrhov sa nikdy neuskutočnil. Predajná cena je závratných 25 miliónov dolárov.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/biznis/zaujimavosti, menuAlias = zaujimavosti, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
29. apríl 2024 11:05