HydraAwa Karis/Twitter
StoryEditor

Dožívajú sa viac ako sto rokov. Pozri sa, ktoré zvieratá prežili prvú aj druhú svetovú, či žili v dobe kráľa Juraja VI.

Nikola Michalkova15.06.2023., 14:00h

V článku sa dočítaš o zvieratách, ktoré sa dožívajú viac ako sto rokov.

Lajkuj Brainee.sk na

Niektoré živočíchy na Zemi majú vlastnosti, vďaka ktorým sa dokážu dožiť viac ako sto rokov. Odhaduje sa, že najviac živočíchov, ktoré sa dožívajú naozaj vysokého veku, žije v hĺbkach pod vodou, kde sú stabilné a stále podmienky, píše sa na portáli Live Science. V článku si prečítaš o zvieratách, ktoré sa dožívajú naozaj vysokého veku. 

Seychelská korytnačka

Určite vieš, že korytnačky sú celkovo známe svojou dlhovekosťou. Najstarším suchozemským živočíchom je seychelská korytnačka obrovská, ktorá má 190 rokov a volá sa Jonathan. Žije na ostrove Svätá Helena v južnom Atlantickom oceáne, kde ju priviezli ľudia zo Seychel v roku 1882. Jeho vek je síce len odhad, ale fotografie z rokov 1882 a 1886 dokazujú, že koncom 19. storočia bol už plne dospelý – mal najmenej 50 rokov. 

image

Seychelská korytnačka obrovská

Massimo/Twitter

Jonathan sa zapísal aj do Guinnessovej knihy rekordov, ktorá ho uznala za najstaršiu korytnačku. „Je miestnou ikonou, ktorá symbolizuje vytrvalosť tvárou v tvár zmenám,“ povedal pre Guinessovú knihu rekordov Joe Hollins, veterinár Jonathana. 

Vo všeobecnosti, korytnačky obrovské musia žiť dlho, aby sa dokázali opakovane rozmnožovať a produkovať viac vajec, pretože mnohé z nich padnú za obeť predátorom. Dlhovekosť im zabezpečuje schopnosť zabíjať poškodené bunky, ktoré sa prirodzene vekom. Schopnosť im tak môže pomôcť, aby dokázali žiť tak dlho. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/biznis/zaujimavosti, menuAlias = zaujimavosti, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 03:31