František Linduška, MF DNES
StoryEditor

Lekár kúpil most, aby ho zachránil. V najhoršom budem pod ním bývať, hovorí

iDnes13.08.2021., 13:00h
Nechcel som, aby sa dostal do nesprávnych rúk, čo sa pokojne mohlo stať, keďže jeho cena bola absurdná, hovorí Eduard Benc.
Lajkuj Brainee.sk na

Lekár a poslanec českej obce Loučovice Eduard Benc kúpil v aukcii most cez Vltavu, dal za neho 5001 českých korún. Teraz ho chce zachrániť a sprevádzkovať aspoň pre peších a cyklistov. Opravy budú stáť minimálne osem miliónov českých korún, časť peňazí chce získať aj vďaka zbierke.

Nechcel, aby sa dostal do nesprávnych rúk 

Postávame pod mostom Prefa v obci Loučovice. Ďalej pokračovať nemôžeme, pretože je už niekoľko mesiacov zatvorený. Na oboch jeho koncoch sa nachádzajú značky so zákazom vstupu. Umiestnil ich tam Úrad pre zastupovanie štátu vo veciach majetkových, ktorý pred mesiacom predal most v elektronickej aukcii súkromnému majiteľovi.

„Keď som stál pri tabuli a videl som dražbu, ktorá začínala na jednej korune, tak som si povedal, že ho musím kúpiť a pokúsim sa o jeho záchranu,“ hovorí nový majiteľ mostu Eduard Benc, lekár a poslanec v Loučoviciach.

Je miestny, čiže most a jeho okolie pozná už od mladosti, neďaleko býva jeho matka. „Tiež som nechcel, aby sa nakoniec dostal do nesprávnych rúk, čo sa pokojne mohlo stať, pretože jeho cena bola absurdná, most si mohol kúpiť naozaj ktokoľvek. Aj keď chápem pohnútky úradu, toto bolo od neho nezodpovedné,“ zdôraznil Benc.

​K prístupu úradu sa v minulosti kriticky vyjadroval aj loučovický starosta Jan Kubík. Obával sa, že by most mohol kúpiť vtipkár alebo niekto, kto by na ňom chcel napríklad vyberať mýto.

On i miestni obyvatelia si však môžu vydýchnuť, nový majiteľ takéto úmysly nemá. „Skúsim teraz urobiť verejnú zbierku a osloviť nejaké súkromné subjekty, ktoré by s financovaním opravy pomohli, sám takéto financie dohromady nedám,“ načrtol.

Chce ho otvoriť 

Rekonštrukcia mosta bude podľa neho stáť milióny českých korún. „Odhad z vlaňajška je, že by sprevádzkovanie mosta mohlo vyjsť zhruba osem miliónov českých korún, ale ceny stavebných materiálov sa odvtedy rapídne zdvihli, čo sa nepochybne prejaví,“ prezradil.

V súčasnosti plánuje okrem iného založiť webové stránky, na ktorých bude informovať verejnosť o všetkom dianí a prostredníctvom ktorých budú môcť ľudia prispieť na opravy.

V dohľadnej dobe je potom jeho cieľom sprevádzkovať most aspoň pre peších a cyklistov. Najprv však musí celú stavbu dôkladne skontrolovať statik. Keď bude mať jeho vyjadrenia a posudok, most by chcel otvoriť pre nízkotonážnu dopravu. „To znamená pre chodcov, cyklistov a vozidlá do 3,5 ton. Osobne si myslím, že by to nemal byť problém, ale akékoľvek kroky podniknem až keď budem mať v ruke statický posudok,“ objasnil.

Značky stáli viac ako most 

Najväčší problém tkvie podľa neho v zhrdzavenej vnútornej konštrukcii. Do mosta zateká popraskaným vonkajším plášťom a nosné laná sú v zlej kondícii. „Sú porušené drenážne odvodné systémy, musí sa teda urobiť hydroizolácia, to je zrejmé už na prvý pohľad. Keď zoženiem firmu, ktorá to bude schopná urobiť, chcel by som to mať do zimy hotové,“ naznačil. 

Uzávierka mosta, ktorý sa nachádza na konci lipenskej priehrady, nijak vážne nekomplikuje prevádzku v oblasti. Priamo v obci vodiči prejdú cez rieku po inom moste.

Benc nakoniec kúpil most za kurióznych päťtisíc českých korún a jednu korunu. To však nebola jediná investícia, ktorú musel do objektu hneď vložiť. „Keďže je most zavretý a neprístupný, tak na ňom ÚZSVM nechal inštalovať zákazové cedule, tie však neboli súčasťou predaja. Úrad ma potom kontaktoval s tým, či tu chcem cedule nechať, alebo si ich majú odviezť. Samozrejme, povedal som im, že by som ich rád zachoval. Musel som si ich ale odkúpiť za 30-tisíc českých korún,“ podotkol. 

Hoci predaj mosta budil medzi ľuďmi pozornosť, vážnych záujemcov vraj nebolo. „Prihadzovalo sa po tisíc korunách, takže z výslednej ceny usudzujem, že nás bolo málo. Myslím si, že prihadzujúci predo mnou si prial, aby ho niekto pokoril a most nemusel kúpiť on,“ zažartoval Benc.

Pociťuje zodpovednosť 

Vlastníctvo mosta môže na prvý pohľad vyzerať ako úsmevná kuriozita, spája sa s tým však veľa povinností a predovšetkým veľká zodpovednosť. Benceho napríklad nedávno kontaktovali usporiadatelia pretekov vo vodnom slalome, ktorý sa jazdí na Vltave s tým, či by nebolo možné divákom povoliť vstup.

„Rád by som to urobil, ale nemôžem si to vziať na svedomie, čo keby sa niekomu niečo stalo. Išlo by to potom so mnou. Navyše cítim, ako moje kroky pozorne sledujú miestni, skrátka zisťujem, že vlastniť most je veľká zodpovednosť,“ skonštatoval.

Most Prefa však nie je prvá nehnuteľnosť obce, ktorú sa rozhodol zachrániť. Pred niekoľkými rokmi kúpil vilu rodiny, ktorú opravuje svojpomocne a plánuje sa do nej aj s rodinou presťahovať. K tomu ale povedie ešte dlhá cesta.

To platí aj v prípade mosta, s ktorým ho teraz čaká veľa starostí. Zatiaľ však ostáva plný optimizmu. „Veľa ľudí býva pod mostom, takže keď už bude najhoršie, môžem bývať aspoň pod svojím vlastným,“ uzavrel.

František Linduška pre iDnes.cz. Portál iDnes.cz patrí pod vydavateľstvo Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.sk.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/biznis/zaujimavosti, menuAlias = zaujimavosti, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 08:01