Twitter/Dan Price
StoryEditor

Majiteľ firmy znížil svoj plat, aby pridal zamestnancom. Na znak vďaky mu kúpili Teslu

Miroslav Kamody11.08.2021., 12:00h
Nikto jeho nápadu neveril, no práve vďaka nemu Dan Price a jeho firma prežila pandémiu a naštartovala životy zamestnancov. Tí sa mu rozhodli poďakovať naozaj originálne.
Lajkuj Brainee.sk na

Dan Price, CEO spoločnosti Gravity Payments, sa do povedomia médií dostal už v roku 2015. Rozhodol sa totiž k radikálnemu kroku - znížil si svoj ročný plat, ktorý vtedy predstavoval jeden milión amerických dolárov (viac ako 853-tisíc eur). Informoval o tom web Business Insider.

Jeho firme na spracovanie kreditných kariet sa začalo dariť a vykazovala vysoké zisky. Dan chcel zistiť, ako sú na tom jeho zamestnanci. Mnohí mu povedali, že majú mladé rodiny, narodili sa im deti a oni túžia po obstojnom bývaní a vyššej životnej úrovni. 

Ich počiatočné platy sa pohybovali okolo 35-tisíc dolárov (necelých 30-tisíc eur). Dan si znížil plat práve kvôli tomu, aby všetkým svojim 120 zamestnancom pridal dvojnásobok ich pôvodného platu (59 752 eur ročne, necelých 5-tisíc mesačne). 

„Médiá vo všeobecnosti tvrdili, že neuspejeme. V niektorých prípadoch boli dokonca presvedčený, že zlyháme,” hovorí Dan. Svojmu rozhodnutiu však veril a dnes, viac ako šesť rokov po zásadnom rozhodnutí, vidí, že to všetko malo zmysel.

„Dosiahli sme skutočne fantastické výsledky. Každý rok sme zaznamenali desaťnásobný nárast počtu majiteľov bytov prvýkrát a 70% našich zamestnancov dokázalo splatiť dlh,” hovorí. 

Price uviedol, že približne tretina jeho zamestnancov uviedla, že je bez dlhov. Okrem toho dodal: „Naši zamestnanci zaznamenali desaťnásobný nárast v počte narodených detí. V celom tíme sme prešli od 0 do 2 detí narodených ročne až po viac ako 65 narodených alebo ohlásených za posledných šesť rokov.“

Dan sa vyjadril aj k pandémii a priznal, že jeho spoločnosť tvrdo zasiahla. Keďže ale na pracovisku vytvoril kultúru, vďaka ktorej zamestnanci vedeli, že si ich vážia, nemrhali časom a snažili sa, aby spoločnosť prežila.

„Na začiatku pandémie sme cez noc stratili 55 % tržieb,“ povedal Dan. „Naši zamestnanci sa dobrovoľne prihlásili k dočasnému zníženiu platov, aby sa vyhli prepúšťaniu. Búrku sme prežili, všetkým sme vyplatili, čo sme mali a teraz zvyšujeme.“

Spokojní je tak vo výsledku každý jeden zamestnanec na čele s riaditeľom firmy. Každý si váži, čo pre neho Dan urobil a vo firme sa to rozhodli aj patrične oceniť. Na znak vďačnosti mu totiž darovali nový elektromobil značky Tesla.

„Postarajte sa o svojich zamestnancov a oni sa zase postarajú o vás,“ okomentoval na záver štedrý dar od svojich podriadených Dan.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/biznis/zaujimavosti, menuAlias = zaujimavosti, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 03:35