Archív Lucie a Tomáša
StoryEditor

Dobré kúsky nájdeš aj v ponukách za odvoz. Lucia a Tomáš ľuďom prinášajú nápady na lepšie bývanie

Miroslav Kamody14.08.2021., 09:00h
Lucia a Tomáš založili projekt Pekne bývať ešte v roku 2018 a odvtedy ľuďom prinášajú skvelé tipy a DIY návody, ako si zo svojho bývania urobiť vysnívaný domov.
Lajkuj Brainee.sk na

Lucia a Tomáš založili projekt Pekne bývať ešte v roku 2018, kedy si spoločne kúpili byt a nezostalo im veľa peňazí na zariaďovanie a prerábanie. Aj preto sa rozhodli veľa vecí robiť svojpomocne. „Zo začiatku sme boli trochu stratení, ale časom sme sa toho veľa naučili, a tak sme o tom začali písať na náš blog peknebyvat.sk, aby sme pomohli iným strateným,” hovoria dnes už manželia.

Ako sami hovoria, stále niečo vymýšľajú, tvoria, menia, prerábajú, a keď náhodou aj nie, tak ich určite nájdeme na nejakom výlete. „Aktuálne sa na profile @peknebyvat venujeme hlavne rôznym menším DIY návodom na dekorácie a doplnky do domácnosti. Je to stále naša popracovná záľuba a oddych zároveň.”

Na vašom blogu píšete, že v lete 2018 ste po dlhých mesiacoch hľadania ste našli vysnívaný byt. Aké predstavy musel spĺňať?

Hľadali sme v zásade taký normálny byt. Najlepšie trojizbový, aby nebol na prízemí a aby bol v príjemnej lokalite, ďalej od cesty. Ono sa to nezdá byť ako niečo príliš špeciálne, no bratislavská ponuka je vždy veľmi obmedzená a človek musí ponuky pozerať takmer nonstop, aby mu niečo neušlo.

Nakoniec sa to našťastie podarilo a usmialo sa na nás šťastie. Dokonca to bola taká dispozícia, o ktorej sme ani netušili, že v Ružinove existuje. Takže aj keď to trvalo dlho, všetko klaplo tak, ako malo.

Archív Lucie a Tomáša

Pustili ste sa do svojpomocného prerábania. Kde ste narazili na prvý problém, ktorý vás poriadne potrápil?

Tých bolo na začiatku hneď niekoľko. Ako prvé sme chceli vymeniť podlahy v dvoch izbách. Naschvál sme nešli po tých najlacnejších, vraveli sme si, že veď nech to aspoň niečo vydrží. Podlahu sme svojpomocne položili s našimi rodičmi, no neprešli ani dva týždne a podlaha sa začala lúpať. Bola svetlá, takže všetky tie ošúchané rožteky do hneda bolo okamžite vidieť.

Rozhodli sme sa ju preto reklamovať. Poviete si, že reklamovať podlahu sa asi nedá, že nás vysmejú. Našťastie nám to uznali, podlahu sme však znovu museli vybrať, zabaliť, naložiť a zaniesť do obchodu, a samozrejme, zase položiť novú. Tá je našťastie už v poriadku. Bol to taký chvíľkový krok dozadu a to sme so všetkým len začínali.

Kedy ste sa rozhodli pustiť sa do vlastného blogu? Kde ste čerpali inšpiráciu predtým, ako ste vy sami začali inšpirovať ľudí?

Do blogu sme sa pustili hneď v úplných začiatkoch. Písali sme o tom, ako si nájsť vlastné bývanie a spísali tam všetky naše tipy a triky. Snažili sme sa písať o veciach, ktoré sme my sami nikde predtým nevedeli nájsť. Neskôr sme sa chceli podeliť o našu skúsenosť s prerábkou elektriky, koľko to asi stojí, čo k tomu človek potrebuje a podobne.

Keď sme už všetky „hrubé” prerábky mali za sebou, prišla fáza zariaďovania, v ktorej sme sa obaja našli. Celý náš byt je pre nás ako taká nepopísaná tabuľa, ktorú si môžeme pretvoriť podľa seba. Práve pri zariaďovaní prišlo veľa rozmýšľania, ako čo spraviť.

Inšpirácie sme hľadali na rôznych miestach, veľmi sa nám však osvedčil Pinterest. Snažíme sa nakombinovať prvky, ktoré tu nájdeme a páčia sa nám, pričom vždy premýšľame, ako do toho vložiť kúsok nášho štýlu. Taktiež hľadáme rôzne pekné kúsky nábytku alebo bytových doplnkov na Bazoši, prípadne v ponukách “za odvoz”. Najradšej však využívame to, čo už máme doma alebo čo nám ostalo v byte po jeho kúpe.

Napríklad ošarpanú chladničku sme si premaľovali a doteraz nám slúži, dokonca na ňu môžete aj kresliť! Premaľovali sme si aj interiérové dvere, vstavané skrine, vyrobili vankúše zo starých tričiek či obrazy z hrubého baliaceho papiera, ktorý nám ostal z nákupov na internete. Išlo to ako taká veľká vlna, ktorá nás drží doteraz.

Archív Lucie a Tomáša

Pustili ste aj do niekoľkých poriadne odvážnych kúskov. Spomeňme napríklad svojpomocnú výmenu elektrických rozvodov v izbách. Je niečo, do čoho by ste sa už na vlastnú päsť nepustili a nechali to na profesionálov?

Jedinú vec, do ktorej sme sa stále nepustili je naša kúpeľňa. Je síce zrekonštruovaná ešte predchádzajúcim majiteľom, ale nie je podľa našich predstáv. Približne raz za polrok tému prerábky kúpeľne vždy otvoríme, no zatiaľ sme sa na to neodhodlali. Je to asi jedna z mála vecí, ktoré by sme nechali na profesionálov, lebo voči tomu máme rešpekt. Chceme, aby kachličky držali tak ako majú, aj o mesiac aj o rok (smiech).

Musíme sa ale priznať, že namiesto kompletného prerobenia kúpeľne už dlho uvažujeme aj nad premaľovaním kachličiek! Ale na to ešte tiež neprišla vhodná chvíľa. Uvidíme na jeseň.

Na ktorý zo svojich výtvorov máte najväčšiu slabosť?

Takých je asi viacero. Máme radi náš stolček na balkón, ktorý bol pôvodne taká malá rozkladacia stolička, ktorú sme úplnou náhodou zahliadli pri košoch, vzali ju a prerobili. Ľudia častokrát vyhodia skvelé veci, ani o tom nevedia.

Nedávno sme sa snažili vytvoriť z našej „bordel izby” kreatívnejší priestor na prácu, zachovať úložný priestor na bicykle, aj menej potrebné veci, a hlavne, ponechať izbu ako hosťovskú. Takto sa nám to podarilo: 

Ako je už možno vidieť aj z našich odpovedí, my radi všeličo premaľovávame a poslednú dobu sme sa hrali s obnovou nábytku. Z drevenej komody sme si vyrobili vlastný dizajnový kúsok, presne podľa našich predstáv.

V ktorej miestnosti v byte trávite najviac času a ako ste si ju prispôsobili, aby ste sa v nej cítili čo najlepšie?

Určite obývačka, aj keď kuchyňa bude v tesnom závese. Keďže obaja pracujeme stále z domu, obývačka sa stala našou pracovňou, miestom kde tvoríme, točíme DIY videá, ale aj oddychujeme.

Obklopujeme sa množstvom rastlín, ktoré máme veľmi radi a pôsobia na nás veľmi upokojujúco, takisto máme pracovný kútik, v ktorom sa snažíme skôr o praktickosť a útulnosť, aby sa nám dobre pracovalo. Okrem rastlín tu nájdete veľa prírodných prvkov, drevo, ratanové doplnky, všetko v príjemných zemitých farbách. To máme obaja radi a určite aj preto sa u nás cítime dobre.

Pred pár dňami ste mali svadbu. Zapojili ste počas jej plánovania aj svoju tvorivosť a vyrábali si niektoré veci sami?

Áno, svadbu sme síce presunuli z iného dátumu na júl a všetko zorganizovali do dvoch týždňov, no podarilo sa nám nájsť si čas aj na pár svadobných DIY. Vyrábali sme si napríklad Donut wall (alebo stojan na šišky) do candy baru. Obaja donuty zbožňujeme, takže to bola jasná voľba.

Ďalej sme vyrábali pečiatky s našimi iniciálmi z linorytu:

A taktiež aj čísla na stôl spolu so stojančekmi, menu spolu s menovkami či papierové palmové listy, ktoré boli základom celej výzdoby.

Ktoré z nich sa stretli s najväčším úspechom u svadobných hostí?

Určite spomínané papierové palmové listy. Boli všade, na slávobráne, pri ktorej sme mali obrad, v ikebanách, na stoloch vo vázičkách. Hosťom sa to veľmi páčilo, bolo to niečo trochu nezvyčajné a v horúčave sa s tým mohli jemne ovievať :). Boli sme radi, že sme vedeli vniesť aj do svadobnej výzdoby trochu seba a vlastných výrobkov.

View this post on Instagram

A post shared by BT decor (@bt.decor)

Home designu sa profesionálne nevenujete. Ale predsa len, nerozmýšľali ste, že by ste sa projektu Pekne Bývať začali venovať na plný úväzok?

Trochu sme nad tým už rozmýšlali, no zatiaľ to stále nechávame v aktuálnej rovine. Obaja máme svoje fulltime joby, ktoré nás takisto bavia, za čo sme veľmi vďační. Pekne bývať nám síce berie väčšinu voľného času, no pomáha nám dobre si vyčistiť hlavu a o to nám častokrát ide. Ale človek nikdy nevie.

Na záver skúsme rozprúdiť tvorivosť aj u ostatných. Ktorý zo svojich DIY návodov by ste odporučili úplnému začiatočníkovi?

Myslíme si, že väčšina tých našich DIY návodov je vhodná pre začiatočníkov, no ak by sme mali vybrať, tak by sme odporučili misku z macrame šnúry (prípadne iného motúzu). Potrebujete len tvrdšie igelitové vrecúško, šnúru a lepidlo. Misku máte hotovú do pár minút. Držíme palce.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/biznis/zaujimavosti, menuAlias = zaujimavosti, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
16. apríl 2024 15:53