Archív Jany Adámkovej
StoryEditor

Klientov poslednú dobu skôr odmietam, hovorí hodinová manželka. Profesiu by už nemenila

iDnesMartina Riemlová19.04.2022., 08:30h
Čo všetko zahŕňa práca takzvanej hodinovej manželky? Jana Adámková sa tejto nezvyčajnej profesii venuje už osem rokov a tvrdí, že ju napĺňa a nemenila by ju za nič na svete.
Lajkuj Brainee.sk na

Ľudia netušia, čo taká práca hodinovej manželky zahŕňa. Poznáme rôzne stránky, na ktorých si môžu ľudia objednať takzvaného hodinového manžela. Využívajú to najmä ženy, ktorým v domácnosti chýba pracovná mužská sila. Alebo aj vyťažení muži, ktorí sa radšej venujú kancelárskych prácam, ako výmene kachličiek.

Muža si na stránke objednáte na základe výberu profesie, a už len čakáte, kedy vám príde pomôcť elektrikár, murár, stolár. Za pár eur na hodinu, pohodlne a rýchlo. Takúto službu využívajú najmä Bratislavčania. Existuje však aj hodinová manželka. Jednu takú vyspovedal portál idnes.cz.

Ako ste sa k takejto práci dostali?

Úplne náhodou. Bola som šesť rokov na materskej dovolenke. Došlo mi, že sa nechcem vracať do pôvodného zamestnania a jazdiť domov z práce neskoro večer. Bola by som vystresovaná a nič by som nestíhala. O deti som sa starala sama, nestíhala som a uvedomila som si, že takých mám je určite viacej. A určite sa nájde aj mnoho ľudí, ktorí potrebujú pomoc v domácnosti. Na internetu na mňa „vyskočila“ nejaká hodinová manželka a to bol prvý impulz. Prišlo mi to ako zaujímavý nápad.

Akú profesiu ste vykonávali predtým?

Pracovala som ako obchodná zástupkyňa.

Čo všetko je obsahom vašej práce?

Ide hlavne o pravidelné upratovanie. Mám zákazníkov, ku ktorým chodím pravidelne, každý týždeň, alebo každých 14 dní. Utieram prach, umývam kuchynskú linku, kúpeľňu, záchod, vysávam. Okrem toho ponúkam aj jednotlivé úkony – napríklad čistenie sedačiek, kobercov, záujem je taktiež o umývanie okien. Je to ale samozrejme vždy o dohode.

Jana Adámková

Hovoríte si hodinová manželka. Nastavujete si ceny za hodinu?

Čo sa týka upratovania a umývania okien, tak áno. Pokiaľ ide o čistenie kobercov či sedačiek, tak tam je to dané od toho, aký veľký koberec alebo sedačka sú. Pôvodne som ceny nastavovala za hodinu ale zistila som, že sa mi to nevyplácalo.

Koľko zaplatím za hodinu upratovania?

200 KČS (cca 7 eur, pozn. red.), samozrejme si účtujem aj cestu.

Zvládate aj mužské práce?

Spoločne s kamarátkou sme u nás nedávno urobili vinylovú podlahu, ale inak určite nie (smiech). Verím tomu, že keď človek musí alebo chce, tak dokáže všetko. Ale na druhej strane si myslím, že by si žena mala zachovať určitú ženskosť a niektoré práce prenechať mužom.

Kto sú vlastne vaši klienti? Ide skôr o mužov či o ženy?

Je to hrozne rôznorodé. Muži i ženy, starší i mladšie vekové kategórie. Niektoré starší si napríklad už netrúfajú stúpnuť si na stoličku a umývať okná...

Koľko klientov máte za deň?

Väčšinou dvoch, troch.

Máte nejaké kuriózne zážitky spojené s vašou prácou?

Samozrejme. Stretávam sa s mnohými ľuďmi, navštívim neskutočný počet domov, bytov a každý je naozaj iný. Človek si z toho berie obrovskú inšpiráciu, a to dobrú i zlú. Raz som napríklad išla na upratovanie novostavby. Po príchode som zistila, že ešte u zákazníka netečie voda. Zákazník si to neuvedomil a mne zase nenapadlo, že ju ešte nemá napojenú. Takže sme sa so smiechom rozlúčili a za týždeň sa stretli znovu.

Stáva sa vám, že prídete k zákazníkovi a poviete si „to je ale neporiadok“?

Áno, som tiež len človek. Občas niekam prídem a poviem si, že už proste nemôžem. Keď vidím všade rozhádzané hračky alebo oblečenie, je to náročnejšie. Na druhej strane mám ale so zákazníkmi skôr rodinné vzťahy a dá sa s nimi dohovoriť, takže toto sa stáva skôr sporadicky. Snaží sa dom pred mojim príchodom pripraviť, pretože si samozrejme uvedomujú, že čím väčší neporiadok, tým viac času tam strávim a tým to bude pre nich drahšie.

Takže sa dá povedať, že vaša práca prinúti ľudí k upratovaniu?

Určite. Ja som vlastne taký medzník. Myslím si, že pred mojim príchodom urobia rýchlo to, čo trebárs za 14 dní nestihli. Podľa mňa to takým spôsobom naozaj funguje, a to je dobre. Ako pre nich, tak pre mňa. Zákazníci pochopili, že pokiaľ si základné veci – ako je napríklad upratovanie hračiek alebo umývanie riadov – predpripravia, mám o to viac času sa zamerať na hĺbkové upratovanie.

Keď sa povie hodinová manželka, verím tomu, že niektorým mužom napadne, že poskytujete nejaké sexuálne služby. Stretli ste sa i s takýmito požiadavkami?

Stretla. Mala som plno telefonátov od mužov, ktorí ma pozývali k sebe domov, aby som im prišla upratať, a to najlepšie nahá. Na druhej strane, keď som pred nejakou dobou vymýšľala meno firmy, prišlo mi to ako dobrý reklamný ťah. Pojem hodinová manželka si každý zapamätá. Aj keď pri sebe nemám vizitku, zákazník si názov uchová v pamäti a vyhľadá ma podľa internetu.

Dá sa povolaním hodinová manželka uživiť?

Určite dá. Navyše aj po ôsmich rokoch je to práca, ktorá ma baví. Často ma to nakopne, vidím veľa inšpirácie, potom mám sama chuť si prerábať domácnosť. Navyše si myslím, že robím zákazníkom radosť, a následne ide energia od nich smerom ku mne, a to je to najlepšie.

Môžete si dovoliť vyberať si klientov? Ako často ich odmietate?

V poslednej dobe ich skôr odmieta a starám sa o svojich pravidelných zákazníkov. Stíhala by som aj viacerých zákazníkov, ale musela by som upratovanie urýchliť a to nechcem. Chcem, aby bol spokojný zákazník i ja. Keby som mala klientov veľa, mala by som viac peňazí, no menej času a verím tomu, že by moja práca nebola tak kvalitne spravená. Nebola by som spokojná a do budúcna by neboli spokojní ani zákazníci, a touto cestou sa vydávať nechcem.

Ako vás ovplyvnila pandémia?

V najhorších fázach pandémie, to znamená na začiatku a nedávno pri uzatváraní okresov, som cítila, že sa zákazníci obávali a nevyhľadávali moje služby. Po týždni alebo štrnástich dňoch zistili, že vírus tu s nami bude i naďalej a zase si ma volali späť. Väčšinou to ale robíme tak, že sa s nimi vôbec nestretávame, často mám kľúč od ich domu, vojdem, upracem a zase odídem.

Pracujete radšej osamote?

Je to veľmi individuálne. Niekedy je fajn, keď je zákazník doma. Máme pekné vzťahy, poznám ich deti a zvieratá, je príjemné sa stretnúť. Inokedy je fajn byť v pokoji a sústrediť sa na prácu.

Portál iDnes.cz patrí pod vydavateľstvo Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.sk.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
10. apríl 2024 17:02