Startup si dal za cieľ chrániť súkromie ľudí pohybujúcich sa vo verejnom priestore.Cap-able/Canva
StoryEditor

Kamery na rozpoznávanie tváre sledujú každý tvoj pohyb. Toto oblečko ich vie ale oklamať tak, že si pre ne žirafou

mor08.03.2023., 16:00h

Taliansky startup vytvoril kolekciu, ktorej cieľom je oklamať kamery na rozpoznávanie tváre. Používa vzory vytvorené algoritmami na to, aby oklamal kamery - tie si myslia, že ten, čo má oblečko na sebe, nie je človek, ale zviera.

Lajkuj Brainee.sk na

Technológia rozpoznávania tváre je všade. Používa ju polícia, letiská, supermarkety, štadióny a mnohé ďalšie inštitúcie – niektorí ľudia sa pritom (namieste) obávajú, aby vlády alebo veľké korporácie nemohli použiť tieto údaje škodlivým spôsobom.

image

Vzniká nový oceán. Afrika sa rozdeľuje na dva kusy, z malej škáry vzniknú dve pevniny

V reakcii na to sa dizajnéri pokúsili vytvoriť nositeľné veci, ktoré by prekonali technológiu rozpoznávania tváre. K tomuto trendu sa najnovšie pridal aj startup Cap-able. Existuje mnoho možností, ako prekabátiť rozpoznávací algoritmus (nosenie masky), ale taliansky módny startup má za cieľ urobiť to isté bez toho, aby si si musel zakrývať tvár.

Turínsku spoločnosť založila Rachele Didero, ktorá sa o technológii rozpoznávania tváre dozvedela ešte počas štúdia na Fashion Institute of Technology v New Yorku, a Federica Busani.

Manifest slobodného prejavu

Kolekcia Manifesto sa začala predávať minulý mesiac a aktuálne má za sebou deväť mesiacov výskumu a testovania. Na oklamanie softvéru používa zvieracie vzory. Busani sa pre Insider vyjadrila, že „biometrický dohľad je hrozbou pre slobodu prejavu, pohybu a združovania sa“. V kolekcii sa aktuálne nachádzajú svetre, mikiny s kapucňou, nohavice a aj šaty.

image

Riadená reprodukcia ľudí, človek ako majetok štátu. V Číne vznikol nový pojem - human mines

Vzory boli vyvinuté pomocou algoritmu umelej inteligencie. Zahŕňajú tvary inšpirované zvieratami, ktoré značka nazýva „adversarial patches“. Ich cieľom je oklamať softvér tak, aby klasifikoval telo jeho nositeľa ako zviera.

Tkanina bola patentovaná v roku 2021 so sponzorstvom Polytechnickej univerzity v Miláne. Akonáhle softvér osobu identifikuje ako zviera, nemôže začať analyzovať, zhromažďovať a ukladať tvoje biometrické údaje, hovorí spoločnosť na svojom webe. Odevy boli navrhnuté tak, aby prekonali monitorovacie kamerové systémy v reálnom čase vo verejných mestských prostrediach. 

Šaty sú vyrobené zo 100% egyptskej bavlny. Spoločnosť dodržiava iniciatívu Better Cotton Initiative, ktorá podporuje komunity pestujúce bavlnu. Tovar zasielajú do celého sveta, no má však pomerne vysokú cenu. Pletená mikina s kapucňou, momentálne zľavnená, stojí 420 eur.

Veľký brat sa pozerá

Technológia sledovania je čoraz bežnejšia. Štúdia Georgetown University z roku 2016 zistila, že viac ako polovica tvárí Američanov bola zaznamenaná v policajných databázach – a toto číslo pravdepodobne doteraz rastie.

image

Kritikov nazývajú socialistami. TikTok influenceri, ktorí prenajímajú byty, chcú, aby ich ľudia prestali osočovať

Cap-able pre Insider uviedol, že sa doteraz predalo približne 70 položiek – väčšinou do USA, Spojeného kráľovstva a v Taliansku. „Najľahšie sa riešia trhy, kde sa už diskutuje o témach biometrického sledovania, ako sú USA alebo Spojené kráľovstvo,“ povedala Busani.

Peniaze vyzbierali prostredníctvom crowdfundingovej kampane na Kickstarteri. Jeho spoluzakladateľky pracujú na plný úväzok mimo Cap-able, ale dúfajú, že si pomocou tohto projektu zabezpečia dostatočné príjmy a vplyv startupu bude rásť aj zdieľaním návrhov s inými značkami. Tím v Cap-able uviedol, že testoval svoje návrhy pomocou YOLO, algoritmu na detekciu objektov v reálnom čase.

YOLO, teda You only look once (pozrieš sa len raz, pozn. red.), je systém na detekciu obrazu s otvoreným zdrojom, ktorý sa používa v rôznych odvetviach vrátane zdravotníctva. Lokalizuje jednotlivé objekty a háda, čo by mohli byť zač.

Busani uviedla, že najmenej 60 percent ľudí, ktorí nosili kolekciu počas testovania, nebolo identifikovaných ako ľudia a namiesto toho ich systém identifikoval ako zvieratá. „Naša technológia odevu nie je sto percentná, avšak každý deň pracujeme na zlepšovaní technológie,“ povedala Busani.

image

VIDEO Jennifer Coolidge a jej ikonická scéna zo Single All The Way bola použitá v gej porne. Herečku to nadchlo

Presnosť softvéru na rozpoznávanie tváre závisí od viacerých faktorov vrátane toho, ako rýchlo sa pohybuješ, ako blízko si k fotoaparátu, aké je svetlo a čo sa nachádza na pozadí. Webová stránka Cap-able dodáva: „Zámerom kolekcie Manifesto nie je vytvoriť neviditeľný plášť, ale zvýšiť povedomie a chrániť práva jeho nositeľa všade tam, kde je to možné.“

Manifesto však nie je prvým oblečením, ktoré sa pokúša oklamať softvér na rozpoznávanie tváre. Cap-able však chce, aby sa ich produkty dali nosiť lepšie ako tie predchádzajúce na trhu. 

Insider vo svojom článku zhromaždil aj zoznam návrhov, ktoré potencionálne môžu prekabátiť algoritmy na rozpoznávanie tváre – napr. masky v tvare šošovky a okuliare s LED diódami.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/biznis/startupy, menuAlias = startupy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
13. apríl 2024 09:40