Logo platformy TwitchTASR/AP Photo/Christophe Ena,
StoryEditor

Riaditeľ Twitchu priznal problémy. Streameri dostávajú státisíce každý mesiac, samotná platforma ale nič nezarába

iDnes.czHonza Srp16.01.2024., 15:30h

Riaditeľ najpoužívanejšej streamovacej platformy Twitch Dan Clancy priznal, že Amazonom vlastnená spoločnosť v tejto chvíli nie je v zisku. Aj preto musela v poslednom čase prepustiť viac ako päťsto zamestnancov.

Lajkuj Brainee.sk na

Cez streamovaciu platformu Twitch prúdi každý deň veľa peňazí. Síce je to hlavne prostredníctvom drobných mikrotransakcií rádovo v jednotkách dolárov, napriek tomu si tí najúspešnejší streameri zarábajú mesačne státisíce eur, píše Honza Srp z portálu iDnes.

Nie je ziskový

Najpopulárnejší z nich Tyler Blevins aka Ninja len cez túto platformu vlani zarábal zhruba 140-tisíc dolárov mesačne. Mohlo by to teda vyzerať, že Amazonom vlastnený Twitch je dávno za vodou, keď si môže dovoliť svoje (nielen) najväčšie hviezdy takto kráľovsky platiť, avšak opak je pravdou.

image

Ježiš sa vrátil v podobe chatbota. Na Twitchi sa ho môžeš spýtať na čokoľvek

„Poviem to na rovinu: v tejto chvíli nie sme ziskoví,“ priznal v živom vysielaní generálny riaditeľ spoločnosti Dan Clancy. Snažil sa tak ľuďom vysvetliť, prečo musel nedávno siahnuť k radikálnemu opatreniu a prepustiť viac ako päťsto zamestnancov naprieč celým svetom, teda približne tretinu celkovej pracovnej sily.

Neustále doťahovanie

Jednoducho vraj organizačná štruktúra v krátkom čase až príliš narástla a musela sa zase prispôsobiť budúcej situácii na technologickom trhu. Na druhú stranu všetkých fanúšikov upokojuje, že s Amazonom za chrbtom sa budúcnosti báť nemusí. Naopak, prijal vraj všetky kroky, aby tu s nami Twitch bol aj za ďalších päťdesiat, či dokonca sto rokov.

image

Logo platformy Twitch

Archív HN

Otázkou je, či nejde o prehnaný optimizmus. Predsa len konkurencia stále posilňuje, Clancy sa navyše od februára sťahuje z lukratívneho juhokórejského trhu. Neustále dohadovanie so streamermi o podiele na zisku alebo prakticky každý druhý týždeň sa meniace pravidlá pre zobrazenie nahoty tiež príliš celkovému dojmu neprospievajú.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/biznis/novinky, menuAlias = novinky, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 13:12