Hacker Arion Kurtaj zverejnil ukradnuté zábery z GTA 6.Twitter
StoryEditor

GTA VI môže byť hrou s najvyššou cenovkou v histórii. Po zdvihnutí cien za zábavu volá samotný šéf vydavateľstva

iDnes.czHonza Srp21.11.2023., 10:30h

Riaditeľ vydavateľstva Take Two Strauss Zelnick spochybnil metódu súčasného naceňovania videohier. Myslí si, že v porovnaní s ostatnými zábavnými médiami ponúka interaktívna zábava najvyššiu pridanú hodnotu. Načasovanie tohto vyhlásenia s blížiacim sa predstavením Grand Theft Auto 6 určite nie je náhodné.

Lajkuj Brainee.sk na

Až s príchodom poslednej generácie konzol došlo k prelomeniu dlho rešpektovanej cenovky 60 dolárov za novú hru. Nie je to prekvapivé, napokon zdražuje všetko, samotné hry sú z hľadiska nákladov na vývoj stále náročnejšie, píše Honza Srp z portálu iDnes.

Novo nastavená cenová hladina funguje iba pár rokov, už sa však objavujú hlasy, že by sa systém oceňovania mal zmeniť ešte radikálnejšie. U nových hier to totiž funguje podobne ako v kine, kde dnes zaplatíš rovnako za 206 minút trvajúci opus Vrahovia mesiaca kvetov aj bezduchú komiksovku Marvels s približne polovičnou stopážou.

image

Koniec špekuláciám. Štúdio Rockstar oficiálne potvrdilo, kedy sa dočkáme traileru na GTA IV. Od premiéry nás delia len dni

Je čas to zmeniť

Od vývojárov sa tak občas objavujú hlasy, že je na čase to zmeniť a že by hry mali mať individuálnu hodnotu podľa toho, koľko toho ponúkajú a ako dlho hráča budú baviť. Naposledy túto tému otvoril v rozhovore s akcionármi riaditeľ spoločnosti Take Two Strauss Zelnick.

„Pokiaľ ide o stanovenie ceny akéhokoľvek zábavného produktu, tak algoritmus je v podstate hodnota očakávaného využitia zábavy.“ To podľa neho znamená, že „hodnota za hodinu krát počet očakávaných hodín plus koncová hodnota, ktorú zákazník vníma v rámci vlastníctva, ak je titul skutočne vlastnený, nie napríklad prenajatý alebo predplatený.“

image

Koncept pre GTA IV

Twitter

Znie to trochu nezrozumiteľne, každopádne Zelnick tým v podstate tvrdí, že je možné všetky zábavné médiá porovnávať nielen podľa celkovej kvality, ale aj v rámci množstva poskytnutého zážitku. V tejto oblasti potom videohry patria na samotnú špičku, pretože napriek vyššej obstarávacej cene (oproti napríklad filmom alebo knihám) dokážu kupujúci baviť oveľa dlhšie.

Bude GTA VI drahšie?

Opätované rozvírenie tejto diskusie je zaujímavé obzvlášť v kontexte toho, že práve pod hlavičkou Take Two vyjde aj najočakávanejšia hra súčasnosti (a pokojne by som sa nebál aj spojenia „všetkých čias“) Grand Theft Auto 6.

image

(Ne)známe zaujímavosti o GTA: Vzniklo kvôli chybe, sériu chceli pri vydaní každého dielu zničiť

Predchádzajúci diel má z hľadiska vyššie povedaného zrejme najlepší pomer výkon/cena vôbec, predával sa totiž za bežnú cenu a ľudia ho stále hrajú aj po desiatich rokoch od vydania. Take Two bolo vôbec prvé vydavateľstvo, ktoré so zvýšením cien na novej generácii hardvéru začalo.

Máme sa teda obávať toho, že Grand Theft Auto 6 bude ešte o niečo drahšie, než je novým zvykom? Vylúčiť sa to rozhodne nedá, hoci samozrejme bude záležať na tom, či vyjde už budúci rok, alebo až neskôr. Isté je, že ak si vyššiu cenovku niekto môže dovoliť, je to práve táto hra.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/biznis/novinky, menuAlias = novinky, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 09:01