Najbohatší SlováciBrainee x Canva
StoryEditor

Poznáme najbohatšieho Slováka. Forbes zverejnil rebríček, nájdeš v ňom športovcov aj 30-ročnú dedičku impéria

Miroslav Kamody11.10.2023., 10:00h

Takto vyzerá rebríček najbohatších Slovákov za rok 2023. Na prvých troch miestach nenastala žiadna zmena.

Lajkuj Brainee.sk na

Magazín Forbes zverejnil každoročný rebríček najbohatších Slovákov. Pribudli v ňom niektoré zaujímavé mená, no vrchol zostal nezmenený (ak samozrejme nerátame sumy, ktoré sa zvýšili/znížili). 

Majetok v stovkách miliónov

Na prvom mieste je už tradične Ivan Chrenko, ktorý zostáva nateraz nedostihnuteľný. 56-ročný Slovák má majetok vo výške 1,7 miliardy, a aj keď sa rozhodol svoju developerskú firmu HB Reavis stiahnuť zo Slovenska a zamerať sa na zahraničie, stále sa mu úspešne darí.

image

Toto je najbohatší Róm celého Anglicka. Prezradil svoju dennú rutinu, vďaka ktorej vybudoval a udržiava miliardové impérium

Na druhom mieste sa nachádza Jaroslav Haščák Valeria Haščáková s rodinou. Spoločnosť Penta hlási, že sa jej darí, o čom svedčí aj majetok Haščákovcov vo výške 1,46 miliardy eur.

Bronzová priečka v zozname patrí otcovi a synovi Tkáčovcom. Jozef a Patrik atakujú majetok vo výške jednej miliardy eur, za čo môže dobrá výkonnosť ich finančného vehikla J&T Finance Group. A kto sa nachádza v zvyšnej TOP 10?

4. Tomáš Chrenek (850 miliónov eur)

5. Miroslav Trnka (800 miliónov eur)

6. Peter Paško (780 miliónov eur)

7. Rudolf Hrubý (770 miliónov eur)

8. Ivan Jakabovič (760 miliónov eur)

9. Martin Kúšik (600 miliónov eur)

10. Milan Fiľo (570 miliónov eur)

Športovci aj nová generácia

V zozname ďalej nechýbajú ani slovenskí športovci, ako Marián Gáborík, Zdeno Chára či Marek Hamšík. Najmladšou členkou rebríčka je 30-ročná Natália Haughey s rodinou. Tá v zozname vystriedala jej otca a podnikateľa Martina Blaškoviča. 

image

Marián Hossa (100 miliónov eur) aj Marián Gáborík (80 miliónov eur) sa zaradili na tohtoročný zoznam.

TASR/Radovan Stoklasa

Stala sa totiž väčšinovou majiteľkou firmy BC Fin, ktorá rodinu ako majoritného vlastníka reprezentuje v HTC Investments, majiteľovi výrobcu Zetor. Treba ale dodať, že nejasný je vek dedičov Viliama Pančíka, ktorého majetok na úrovni 200 miliónov eur pochádzal z menšinového podielu v spoločnosti HB Reavis.

„Zostavovanie rebríčka Forbes najbohatších Slovákov sa riadi podľa rovnakých princípov, ako všetky rebríčky globálneho magazínu. Hodnota čistého majetku vychádza z ceny, za ktorú by sa firmy mohli predať, ak by sa akcionári tak rozhodli. Zohľadňuje trhovú kapitalizáciu, ak je firma na burze. U nás sa však spravidla vyjadruje vo forme násobku zisku EBITDA (hrubého zisku pred odpočítaním úrokov, daní a odpisov), pričom tento koeficient určuje najmä odvetvie, v ktorom firma podniká,” píše sa na webe Forbesu, kde nájdeš aj celý rebríček.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/biznis/novinky, menuAlias = novinky, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 09:33