Daniel KřetínskýPavol Funtal, Wikimedia, Brainee x Canva
StoryEditor

Český miliardár Křetínský investuje vo veľkom. Financial Times informuje, že chce kúpiť britské vydavateľstvo Telegraph

Miroslav Kamody20.09.2023., 15:00h

Druhý najbohatší Čech plánuje investovať do médií na Britských ostrovoch. O víťazovi rozhodne už v najbližších dňoch dražba.

Lajkuj Brainee.sk na

Český miliardár Daniel Křetínský sa oficiálne prihlásil do aukcie o známe britské vydavateľstvo Telegraph Media Group. O záujme druhého najbohatšieho Čecha (po Renáte Kellnerovej) informoval server Financial Times (FT).

Záujem veľkých hráčov

Zdroje blízke vydavateľstvu pre FT potvrdili, že Křetínský sa pridal k záujemcom, medzi ktorými sú zatiaľ len Daily Mail a General Trust. Miliardár mal v posledných dňoch údajne podpísať dohodu o zachovaní mlčanlivosti a oficiálne sa pripojil k aukcii o vstup do materskej spoločnosti denníkov The Daily Telegraph, Sunday Telegraph a The Spectator.

 

O čo má Křetínský záujem

Telegraph Media Group Limited je vlastníkom denníkov The Daily Telegraph a The Sunday Telegraph. Denník založil Arthur B. Sleigh v roku 1855 ako The Daily Telegraph & Courier.

Je dcérskou spoločnosťou Press Holdings. Skupinu v roku 2004 získali David a Frederick Barclayovci po mesiacoch intenzívnych ponúk a súdnych sporov.

Telegraph Media Group pôsobí ako multimediálna spravodajská spoločnosť. Holding vydáva denníky a týždenníky v tlačenej a elektronickej verzii, ktoré prinášajú správy o politike, nekrológoch, športe, financiách, životnom štýle, cestovaní, zdraví, kultúre, technológiách, móde a autách.

V júni 2023 bola skupina ponúknutá na predaj po tom, čo jej materská spoločnosť B.UK, holdingová spoločnosť so sídlom na Bermudách, vstúpila do nútenej správy. Howard a Aidan Barclayovci boli odvolaní ako riaditelia. 

 

Podľa dostupných informácií by sa cena mohla vyšplhať až na 500 miliónov libier (približne 578 miliónov eur), pričom aukcia, vedená americkou bankou Goldman Sachs, by mala začať už v najbližších dňoch. 

Za trofeje nebojuje

Či Křetínský do svojho portfólia vydavateľstvo naozaj pridá, je nateraz otázne. V nedávnom rozhovore pre Financial Times uviedol, že za „trofejné“ mediálne aktíva nebude platiť premrštené ceny. 

image

Daniel Křetínský - český právník, podnikatel, Energetický a prúmyslový holding

Pavol Funtal

„Zvyčajne investujeme do médií, ktoré potrebujú nejakú podporu. Nie je v našom záujme bojovať o trofeje.“ 48-ročný Čech, ktorého čistý majetok Forbes odhaduje na 9,2 miliardy dolárov (8,6 miliardy eur), sa však odmietol vyjadriť konkrétne k mediálnej skupine Telegraph.

„Akékoľvek špekulácie o údajných akvizičných zámeroch štandardne nekomentujeme,“ reagoval pre Seznam Zprávy Křetínského hovorca Daniel Častvaj.

 

Kto je Daniel Křetínský

Právnik a podnikateľ Daniel Křetínský (*9. 7. 1975) sa v roku 2009 v rámci skupiny J&T podieľal na založení Energetického a priemyselného holdingu (EPH). Je predsedom predstavenstva holdingu a spoločne so skupinami J&T a PPF tiež jedným z troch vlastníkov.

Je tiež majoritným vlastníkom EP Industries, odštiepené z EPH, ktorá vlastní okrem iného firmu AVE CZ. Je spoluvlastníkom futbalových klubov AC Sparta Praha a West Ham United FC.

Angažuje sa ako investor aj v iných odvetviach, a to prostredníctvom spoločností Czech News Center (médiá), EP Global Commerce (veľkoobchod), EC Investments (e-commerce) alebo EP Industries (priemyselné aktíva).

Od roku 2017 je jeho partnerkou Anna Kellnerová, dcéra zosnulého miliardára Petra Kellnera.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/biznis/novinky, menuAlias = novinky, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 00:24