Na snímke prílet lietajúceho auta Aircar pilotovaného jeho tvorcom Štefanom Kleinom.TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Slovenské lietajúce auto zožalo veľký úspech. Píšu o ňom aj známe zahraničné médiá

pc02.07.2021., 15:00h
Transformácia automobilu na lietadlo trvá len dve minúty a pätnásť sekúnd.
Lajkuj Brainee.sk na

Lietajúce auto AirCar, ktoré je chránené viacerými patentmi, uskutočnilo svoje stoštyridsiate druhé úspešné pristátie v Bratislave v pondelok o 6:05 ráno. Po pristátí sa lietadlo stlačením jediného tlačidla v priebehu menej ako troch minút transformovalo na športové auto a jeho vynálezca, profesor Štefan Klein, pokračoval po diaľnici z letiska do centra Bratislavy. Let z Nitry do Bratislavy sa použitím AirCaru skrátil oproti bežnému času dopravy autom na polovicu, informovala spoločnosť Klein Vision v tlačovej správe.

Stroj nie je prioritne určený pre využívanie na Slovensku 

Prototyp, ktorý má za sebou už takmer 50 hodín letových skúšok, bez problémov absolvoval približne 80-kilometrový presun z letiska v Nitre cestovnou rýchlosťou 170 kilometrov za hodinu, uviedla TASR.

Transformácia automobilu na lietadlo trvá len dve minúty a pätnásť sekúnd. Stroj však nie je prioritne určený pre využívanie na Slovensku či v husto obývanej strednej Európe s rozvinutou dopravnou infraštruktúrou.

Štefan Klein, konštruktér a vedúci celého projektu, už počas vývoja AirCaru očakával najväčší záujem z krajín, kde nie je rozvinutá cestná infraštruktúra, a zároveň je potrebné presúvať sa na väčšie vzdialenosti. 

​​O lietajúcom aute píšu aj zahraničné médiá 

AirCar si všimli aj zahraničné médiá. O lietajúcom aute doposiaľ informovali britské médiá, ako napríklad BBC či televízna sieť ITV, taktiež aj americké CNN, CBS News a mnohé ďalšie. 

Stephen Wright z univerzity v západnom Anglicku opísal AirCar ako „nemanželské dieťa Bugatti Veyron a Cessny 172“. Pre portál BBC dodal, že musí uznať, že AirCar vyzerá skvele a nemôže sa dočkať momentu, keď uvidí papier, na ktorom bude napísané, že lietajúce auto je bezpečné a môže sa predávať.

Ľudia z celého sveta tak majú možnosť spoznať novinku, za ktorou stojí spoločnosť Klein Vision. V komentároch pod príspevkami zahraničných médií sa okrem iných objavujú aj otázky, ktoré hľadajú odpoveď na to, čo sa stane, keď pilot počas letu omylom stlačí tlačidlo transformácie na auto. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/biznis/novinky, menuAlias = novinky, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
22. apríl 2024 18:53