TASR/AP Photo/Marcio Jose Sanchez
StoryEditor

Deštruktívny vplyv na deti a rodisko najhlúpejších hoaxov. Facebook získal titul najhoršej spoločnosti roka

kam20.12.2021., 14:00h
Ak si niekto myslel, že zmena názvu zmení pohľad ľudí na spoločnosť Facebook (Meta), bol na veľkom omyle. Dokazuje to aj čerstvé ocenenie najhoršej firmy roka.
Lajkuj Brainee.sk na

Ako každý rok, Yahoo! Finance vyberá „Spoločnosť roka“ na základe jej výkonnosti na trhu a iných úspechov. Zároveň však udeľuje aj titul „Najhoršia spoločnosť roka“, pričom publikuje prieskum o spoločnosti, ktorá ich najviac rozrušila.

Aj keď by sa dalo povedať, že ide o rozdielne metriky, existuje veľa dôvodov, prečo Facebook, respektíve Meta získal titul najhoršej spoločnosti roka, píše web 9to5Mac. Yahoo! Finance uviedli, že zatiaľ čo sa ďalšie spoločnosti objavili v tomto prieskume, v ktorom odpovedalo 1 541 čitateľov, Facebook bol ten, ktorý získal najviac zapísaných hlasov.

Mnoho dôvodov a krívd

„Na spoločnosti, ktorá bola predtým známa ako Facebook, je obzvlášť zaujímavé, pre koľko rôznych dôvodov ju ľudia nemajú radi. Dostalo o 50 % viac hlasov ako druhý, čínsky gigant v oblasti elektronického obchodu Alibaba, nie za jeden jediný prehrešok, ale za množstvo krívd od skupín ľudí, s ktorými možno nemá nič iné, na čom by sa mohli zhodnúť,” píše Yahoo.

Facebook Meta Unsplash/Dima Solomin

​Jedným z dôvodov, prečo sa toľko ľudí nahnevalo na Facebook / Meta, bol vplyv spoločnosti na deti a mladých ľudí, a to hlavne v súvislosti so sociálnou sieťou Instagram, ktorá mu taktiež patrí. Spomenúť však musíme aj neustále pribúdajúce hoaxy a spájanie ľudí, ktorí im veria, do veľkých komunít, kde sa potvrdzujú vo svojej pravde.

Meta však podľa niektorých ešte stále môže zvrátiť svoje smerovanie. „Jeden respondent povedal, že Facebook by sa mohol vykúpiť uznaním a ospravedlnením za to, čo urobil, a darovaním značnej sumy zo svojich ziskov nadácii, ktorá by pomohla zvrátiť jeho škody.” 

Zmena názvu je zbytočná

Zatiaľ čo niektorí ľudia považovali rebrand Meta za cynický pokus odviezť pozornosť od škandálu s odtajnením vplyvu na deti, iní boli nadšení potenciálom nového smerovania, ktoré by „a) mohlo byť zaujímavé a b) niečo iné ako starnúci model sociálnych médií.“

Značné množstvo kritických odpovedí sa zameralo na vedúcich pracovníkov a zakladateľa a generálneho riaditeľa Marka Zuckerberga. Niet pochýb o tom, že Meta si titul najhoršej spoločnosti roka zaslúži. Až budúcnosť ukáže, či má ešte nejakú šancu povstať ako fénix z popola.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/biznis/novinky, menuAlias = novinky, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
16. apríl 2024 08:10