Muž si kúpil dom na Sicílii za jedno euro.Instagram/George_laing_/
StoryEditor

Taliani rozpredávajú domy za euro. Je to však skôr marketingový ťah - muž sa podelil, koľko ho „dom za euro“ skutočne stál

HNonline.sk30.07.2024., 09:00h

Mladý Angličan priznal, ako je to vlastne s tými talianskymi domami za jedno euro. Rozhodne budeš potrebovať vyšší rozpočet, stále je to však extrémne výhodné.

Lajkuj Brainee.sk na

30-ročný George Laing chcel vždy vlastniť svoj dom. Pri stále vyšších úrokoch na hypotékach a ešte drahších nájmoch na Britských ostrovoch sa rozhodol zmeniť destináciu.

Oslovili ho známe nehnuteľnosti za jedno euro v Taliansku, pomocou ktorých sa mestá snažia oživiť stále sa znižujúcu populáciu na vidieku a v menších mestečkách. Laing si tak kúpil dvojposchodovú budovu v sicílskom mestečku Mussomeli.

image

FOTO Chceš žiť ako legendárna Mona Lisa? Talianska vila, ktorú kedysi vlastnila jej rodina, je na predaj

„Nemám žiadne skutočné spojenie so Sicíliou. Raz som tam bol na školskom výlete, keď som mal asi 14 rokov a vlastne si nič z toho nepamätám,“ priznal pre Euronews.

Rozpočet 5-tisíc eur

Do Talianska prišiel Brit na obhliadku s rozpočtom päťtisíc eur, to bolo všetko, čo mal podľa svojich slov na účte. „V deň prehliadky tam boli desiati ďalší, ktorí mali záujem o lacné domy. Následne nás po vybraných nehnuteľnostiach v meste previedla žena so zväzkom viac ako 100 kľúčov,“ povedal Laing.

„Strecha nezatekala a aj interiér vyzeral celkom dobre, plus číslo domu je 11 čo je moje šťastné číslo," povedal Brit. Okrem jedného eura však musel Laing zaplatiť na začiatku všetky svoje úspory. Išlo o poplatky za agentúru, právnika, energetický certifikát a poplatky mestu.

„Za to by ste v Londýne nedostali ani búdu ,“ hovorí. „Za nájom som platil viac ako tisíc eur, takže tento dom ma stál iba päťmesačné nájomné,“ priznal Laing.

Rekonštrukcia

Laing mal veľa práce. Okrem toho, že tam boli krásne mramorové schody, pôvodné svietidlá a mahagónové postele, nechýbali ani rozbité dvere, rozpadávajúce sa steny a praskliny. „Najšokujúcejšie však bolo, že v dome bol doživotný majetok, pretože majiteľ nečakane odišiel,“ vysvetlil Laing, ktorý strávil svojich prvých pár ciest na Sicíliu vypratávaním skríň a políc.

Väčšinu rekonštrukcií si však Laing, ktorý sa venuje nákupu a predaja starožitností, robí sám. Najnovšie sa dokonca pustil do prerábania kúpeľne. „Nikdy predtým som to nerobil, ale YouTube je úžasný a kúpeľňa nemusí byť dokonalá,“ hovorí.

Okrem nákupných nákladov vo výške päťtisíc eur Laing hovorí, že doteraz minul na materiály približne 300 eur a šetrí peniaze tým, že sa snaží robiť čo najviac práce sám. „Robím to všetko s obmedzeným rozpočtom,“ vysvetlil Laing. 

Za zatiaľ najväčší výdavok označuje zhruba 1500 eur cestovné a hotelové náklady, pretože v dome stále nemá zavedenú vodu ani elektrinu.

Na konci rekonštrukcie, ktorá bude zahŕňať inštaláciu dvoch nových kúpeľní a kuchyne a premenu pivnice na samostatný byt, ho to podľa jeho odhadov bude stáť menej ako 15-tisíc eur. 

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/biznis, menuAlias = biznis, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
15. september 2024 13:30