Lokalita je známa takmer každému SlovákoviNehnuteľnosti/APARTIM, s.r.o., Dahleh Real Estate s.r.o., HN/Tomáš Garai
StoryEditor

FOTO Toto sú najlacnejšie byty na predaj v Bratislave. Stoja necelých 60-tisíc, no spája ich neslávne známa lokalita

Miroslav Kamody10.07.2024., 14:00h

Známa lokalita, no nie tak, ako by si si predstavoval. Aj tomuto miestu však začína svitať na lepšie časy.

Lajkuj Brainee.sk na

Kúpiť si v súčasnej ekonomickej situácii nehnuteľnosť je pre mladých mimoriadne náročné. A to ani nehovoríme o tých, ktorí chcú žiť v našom hlavnom meste. Vysoké ceny bratislavských bytov v spojení s aktuálnymi úrokovými sadzbami hypoték minimálne na určitý čas stopli plány mnohých ľudí na splnenie si sna o vlastnom bývaní.

Pri pohľade na inzeráty bratislavských bytov mnohých zaleje studený pot - no čo ak si ich dáme zoradiť podľa ceny od najnižšej? Zrazu na nás vyskočia podobne vyzerajúce dvojgarsónky. Niektoré si pýtajú kompletnú rekonštrukciu, iné sú už „z najhoršieho vonku”. 

image

FOTO Kaštieľ za cenu dvojizbáku? Pri Martine je na predaj stavba, v ktorej sa budeš cítiť ako hlavná postava z Bridgertonu

Lákavá cena, známa lokalita

Ani jedna z troch ponúk pritom neprekonala sumu 60-tisíc eur (aj keď na portáli Nehnuteľnosti sa nachádzajú minimálne ďalšie štyri ponuky za podobné byty do 67-tisíc). Suma za meter štvorcový je tak len tesne nad hranicou 1 500 eur, čo je ďaleko pod priemerom v rámci mesta.

Ako je to možné? Všetky tieto nehnuteľnosti sa nachádzajú na jednom mieste - na Stavbárskej ulici v Bratislave. Tu sa už niektorým Bratislavčanom rozsvieti kontrolka, no zvyšok Slovenska toto miesto pozná pod iným názvom. Na Stavbárskej ulici v bratislavskej Vrakuni totiž sídli bytovka, ktorá sa neslávne označuje aj ako Pentagon.

image

Bytovka známa pod menom Pentagon slúžila najprv ako ubytovňa pre robotníkov.

Hn/tomáš Garai/

Bývalá čierna diera Bratislavy

Budova bola postavená medzi rokmi 1970 – 1972 a tvorí ju 450 bytových jednotiek. Autormi projektového riešenia sú známi architekti Štefan Svetko a Štefan Ďurkovič. Táto dvojica navrhla napríklad aj budovu Slovenského rozhlasu, bratislavské sídlisko Pokrok či hotel Bôrik. 

Spočiatku slúžil počas výstavby sídliska Medzi Jarkami ako ubytovňa pre stavbárov, podľa toho dostala názov aj ulica. Jedno a dvojgarsónky sa neskôr používali ako sociálne byty. Medializácia objektu prispela len k tomu, že v povedomí občanov sa stala táto budova a jeho okolie strašiakom.

Celý dom je postavený v otvorenom poloblúku a vo vnútornej časti tak vzniklo átrium s parkom, oddelené od hlavnej cesty miernym svahom. V minulosti sa objekt stal neslávne známym ako útočisko kriminálnikov a drogových priekupníkov.

image

Švédske mestečko rozpredávalo pozemky za 10 centov. Záujem bol z celého sveta, totálne ho to ochromilo

Žijú v minulosti

Mnohých ľudí život na tomto mieste z logických dôvodov odrádza. Je však nutné dodať, že žijú v minulosti a predstavy majú plné hrôzostrašných reportáží spred niekoľkých rokov. Pred dvomi rokmi totiž mesto iniciovalo zmenu a priamo v paneláku založilo pracovisko pre mestskú políciu. Toto bol pre miestnych míľnik, po ktorom sa situácia v okolí začala rapídne meniť. 

Ako píšu Hospodárske noviny vo svojej reportáži, asi po pol roku od jej spustenia boli drogovo závislí z verejných priestorov v okolí Pentagonu viac-menej preč.  Podľa obyvateľov priamo z bytovky to tu vyzerá neporovnateľne lepšie než pred dvomi rokmi. Pani Jana, ktorá tu býva už šiesty rok, vraví, že je tu pokoj, stále sú však „problémové byty“.

Tieto byty nestoja ani 60-tisíc eur:

Narkomani sú preč

„Vo výklenkoch, ktoré sú dnes ohradené plechmi, to bola katastrofa. Spávali tu narkomani. Niektorí si aplikovali dávky aj päťkrát denne na dvore a na múrikoch. Bili sa medzi sebou a hádali sa,“ povedala. Kam sa však podeli desiatky ľudí, ktorí sa zdržiavali v tejto oblasti? Väčšina z nich si to spred Pentagonu namierila po intervencii na Šikmú ulicu v Podunajských Biskupiciach.

Neznamená to síce, že miesto sa zbavilo všetkých incidentov, no lokalita je na tom čoraz lepšie a ceny bytov začínajú postupne rásť. Pentagonu začína svitať na lepšie časy a ty z toho môžeš vyťažiť, napríklad aj kúpou nehnuteľnosti.

ANKETA
Aká budúcnosť podľa teba čaká Pentagon?

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
08. september 2024 01:33