Chceš žiť ekologicky na svojom vlastnom ostrove?Facebook/Galbraith/
StoryEditor

Chceš žiť ekologicky na svojom vlastnom ostrove? Jeden je práve na predaj za cenu bytu v Bratislave

Michal Čiernik23.06.2024., 09:00h

Ideálna príležitosť pre introvertov a milovníkov samoty. V Škótsku je momentálne na predaj 36 hektárový ostrov s vlastným ekologickým zrubom.

Lajkuj Brainee.sk na

Ostrov Mullagrach nie je však práve miestom pre rodinný život. Hoci je rozľahlý, je doslova uprostred ničoho. Pevnina je síce vzdialená 35 minút loďou ale najbližšie mesto, Inverness, je až 130 kilometrov ďaleko a cesta tam ti zaberie dve hodiny.

Ak túžiš po izolácii od okolitého sveta, je tento ostrov pre teba ako stvorený. A keď máš 500-tisíc libier (necelých 600-tisíc eur), nemáš nad čím váhať.

image

Ostrov a útočisko najbohatšieho piráta je na predaj. Záujemcovia si budú musieť siahnuť hlboko do vrecka

Mullagrach, ktorý kúpili jeho majitelia pred viac ako 15 rokmi, má množstvo zelene, pláží a jaskýň na preskúmanie, uvádza portál Metro.co.uk. Potenciálni kupci však musia počítať s tým, že nemá klasický prístav. Po zakotvení loďou pod kamennou stenou budeš musieť vyšplhať po rebríku a prejsť po klzkých skalách. 

image

Po zakotvení loďou pod kamennou stenou budeš musieť vyšplhať po rebríku a prejsť po klzkých skalách. 

Wikimedia/

Ostrov je najsevernejší z približne 20 ďalších, ktoré sa nachádzajú v súostroví Summer Isles. Má členité pobrežie a je domovom mnohých morských vtákov. Súostrovie má tiež bohatú históriu, pričom Tanera Mor, najväčší ostrov a jediný, ktorý je v súčasnosti obývaný, slúžil ako prístav pre Vikingov.

Ekologická chata

Je tiež dôležité poznamenať, že jedinou budovou na Mullagrachu je drevený zrub. Povolenie na plánovanie ekologickej chaty bolo udelené v roku 2014. Následne bol celý zrub vyrobený vo Švajčiarsku, aby priniesol tú najlepšiu technológiu potrebnú pre život na tak odľahlom mieste.

Hoci je to iba drevená budova, bola dômyselne postavená tak, aby sa vyrovnala s počasím na ostrove a tiež zapadla do krajiny, má zakrivenú strechu pokrytú vresom.

Vnútri chatka ponúka všetko, čo potrebuješ na prežitie. Okrem toho je tam aj ekologická kompostovacia toaleta.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/biznis, menuAlias = biznis, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
05. júl 2024 14:02