Aktuálne minimálne platy v Európe.Brainee/Canva/
StoryEditor

Za minimálnu mzdu tejto európskej krajiny by si u nás žil ako kráľ. Slovensko sa na západné štáty nechytá

Michal Čiernik10.05.2024., 13:00h

Takto vyzerajú minimálne mzdy v Európe. O tých na prvých priečkach sa nám môže len snívať.

Lajkuj Brainee.sk na

Podľa Euronews je podiel pracovníkov zarábajúcich len minimálnu mzdu v mnohých krajinách Európy vyšší ako desať percent. Pre nich by sa však už tento rok mali pracovné podmienky výrazne zlepšiť. Od 15. novembra 2024 totiž vstúpi do platnosti nová smernica EÚ o minimálnej mzde.

image

PREHĽAD Takto vyzerajú priemerné platy v Európskej únii. Od Slovenska je na tom horšie už len jedna krajina

Stanovenú minimálnu hranicu však nemajú všetky európske krajiny. Dvadsaťdva z 27 členských štátov Európskej únie má národnú minimálnu mzdu. Dánsko, Taliansko, Rakúsko, Fínsko a Švédsko nie. Cyprus ju zaviedol len začiatkom minulého roka. Z krajín mimo eurozóny ju nemajú ani Island, Nórsko či Švajčiarsko.

Obrovský nepomer

Minimálne mzdy v krajinách EÚ sa značne líšia, pričom hrubá mesačná minimálna mzda sa v súčasnosti pohybuje od 477 eur v Bulharsku po 2 571 eur mesačne v Luxembursku.

Minimálna mzda je viac ako 2 000 eur okrem Luxemburska aj v Írsku, Holandsku a Nemecku, zatiaľ čo vo Francúzsku je to 1 767 eur a v Španielsku 1 323. Nad hranicou tisícky je aj Cyprus a Slovinsko.

Minimálna mzda nižšia ako tisíc eur je v 14 z 22 členských štátov, kde existuje táto spodná hranica. Najhoršie je na tom Bulharsko, ktoré so svojimi 477 eurami je ešte pod kandidátskymi krajinami ako Turecko, Srbsko a Čierna Hora.

Tesne za týmito krajinami sa však nachádzame už my, a to aj napriek tohtoročnému zvýšeniu minimálnej mzdy o 50 eur na 750. Maďarsko má 697 eur za mesiac a Česko je tesne nad nami so minimálnou mzdou 764 eur.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/biznis, menuAlias = biznis, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. máj 2024 16:21