Robert FicoRadovan Stoklasa/Reuters
StoryEditor

Robert Fico a ministri si finančne prilepšia. Schválili paušálne náhrady, ktoré im zvýšia plat o niekoľko tisíc eur

TASR06.02.2024., 14:00h

Na svoj účet si Robert Fico a ministri pripíšu o niekoľko tisíc eur viac. Tie sa im k platu pripočítajú cez paušálne náhrady, ktoré sú určené na náhradu výdavkov pri plnení funkcie.

Lajkuj Brainee.sk na

Paušálne náhrady členov vlády, ktoré dostávajú navyše k svojmu platu, sa budú určovať novým spôsobom. Kým v minulosti boli stanovené pevnou sumou, po novom sa budú odvíjať od priemernej mzdy v národnom hospodárstve. V dôsledku toho sa oproti minulosti zvýšia. Vyplýva to z návrhu premiéra Roberta Fica (Smer-SSD), ktorý v utorok schválila vláda.

Predseda vlády tak bude poberať paušálnu náhradu vo výške 4,5-násobku, podpredseda vlády získa 3,5-násobok a minister 3,1-násobok priemernej nominálnej mesačnej mzdy v hospodárstve SR. Priemerná mesačná mzda v 3. kvartáli minulého roka bola podľa Štatistického úradu  SR 1403 eur.

image

Budeme na Slovensku pracovať len štyri dni v týždni? Fico ho ako experiment sľuboval na Svetovom ekonomickom fóre

Náhrady nezodpovedali situácii

Vláda v schválenom uznesení zdôraznila, že naposledy boli paušálne náhrady určené ešte v roku 2001 a nezodpovedajú tak reálnej ekonomickej a finančnej situácii, ako aj výrazne zvýšeným požiadavkám na prácu členov vlády. Pravidelne pritom absolvujú výjazdové rokovania kabinetu, nemajú nárok na žiadne náhrady pri tuzemských cestách a všetky náklady spojené s ubytovaním a stravovaním si tak hradia z paušálnych náhrad.

Vláda v materiáli tiež pripomenula, že na základe zákona o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov patrí členovi vlády plat vo výške 1,5-násobku platu poslanca Národnej rady (NR) SR, čím sa zvýrazňuje vyššia miera politickej a právnej zodpovednosti člena vlády v porovnaní s poslancom.

image

Robert Fico

Radovan Stoklasa/Reuters

Kabinet tiež podľa uznesenia nemôže niesť politickú zodpovednosť za hospodárenie predchádzajúcich vlád, pričom práve kvôli nehospodárnemu nakladaniu s verejnými financiami predchádzajúcimi vládami došlo v minulom roku vzhľadom na pravidlá dlhovej brzdy k zníženiu platov členov vlády.

„Vláda plne rešpektuje ústavný zákon o rozpočtovej zodpovednosti. Zároveň však chce naplniť účel zákona o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov, v ktorom sa pri platovom ohodnotení člena vlády zvýrazňuje jeho vyššia miera politickej a právnej zodpovednosti v porovnaní s poslancom NR SR. Preto vláda uznesením navrhuje nové určenie paušálnych náhrad pre členov vlády,“ vysvetlil kabinet s tým, že to považuje za dočasné riešenie odmeňovania členov vlády.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
30. apríl 2024 19:39