Londýnsky squatter obsadil cudzí rodinný domu v hodnote takmer pol milióna eur.X/Dailymirror/
StoryEditor

Squatter obsadil cudzí rodinný domu v hodnote takmer pol milióna eur. Nakoniec ho predal za ešte drahšie

Michal Čiernik06.12.2023., 09:00h

Robotník Keith Best využil zákon, ktorý pochádza ešte z čias rímskeho práva. Prerobil a nasťahoval sa do cudzieho no opusteného domu po seniorovi, ktorý skončil v domove dôchodcov. Teraz ho predal za obrovskú sumu.

Lajkuj Brainee.sk na

Vďaka zákonu, ktorý pochádza ešte z rímskych čias, mohol Keith Best prevziať prázdnu nehnuteľnosť s tromi spálňami v Newbury Park, v severovýchodnom Londýne, po tom, čo ju v roku 1997 našiel opustenú.

Pôvodne nehnuteľnosť patrila ovdovenej pani Curtisovej, ktorá v ňom bývala so svojim synom. Po smrti Doris Curtisovej, ktorá po sebe nezanechala žiadny závet, zostal jej syn Colins v dome bývať do roku 1996. Neuvedomil si však, že musí požiadať o miesto správcu. Po roku 1996, kedy sa odsťahoval do domova dôchodcov svoj dom zrejme už nenavštívil.

Šikovný squatter

Pretože už v roku 1997 ho opustený objavil robotník Keith Best, ktorý doňho do roku 2001 investoval a zrekonštruoval ho. Následne sa tam aj so svojou rodinou presťahovali a šťastne žili ďalších vyše 20 rokov. „V roku 1997 som začal pracovať na pozemku. Potom som investoval čas a peniaze do starostlivosti o nehnuteľnosť. Od roku 2001 beriem dom ako svoj vlastný,“ prezradil Best.

image

Kryptobarón Sam Bankman-Fried je vinný. Za spreneveru miliárd dolárov mu hrozí 110 rokov za mrežami

Následne v roku 2012 požiadal súd o trvalé vlastníctvo majetku, ktorý mal v tom čase hodnotu približne 470-tisíc eur.

Rímsky zákon

Právna sága okolo domu sa začala po tom, čo pán Best (54) podal žiadosť o takzvanú adverse possession - nepriaznivú držbu – podľa ktorej môže narušiteľ získať práva na miesto, ktoré legálne nevlastní, ak dokáže, že má „kontrolu“ nad budovou alebo pozemkom značné časové obdobie.

Táto právna zásada, tiež označovaná ako práva squattera uvádza, že si narušiteľ môže nárokovať práva na nehnuteľnosť po 12 rokoch takzvanej „nepriaznivej držby“, ak sa pôvodný majiteľ neprihlási.

Squatting sa stal trestným činom v Anglicku a Walese v septembri 2012. Narušiteľom hrozí až šesť mesiacov väzenia a pokuta 5-tisíc libier. Avšak predtým, ako to bolo kriminalizované, squatteri si mohli nárokovať vlastníctvo nehnuteľnosti tým, že v nej po určitú dobu žili.

Pokus Keitha Besta o zápis vlastníctva domu Colina Curtisa bol pôvodne zablokovaný, pretože bol uskutočnený niekoľko týždňov po zmene zákona. Následne mu však bolo vlastníctvo priznané rozhodnutím Najvyššieho súdu v roku 2014. Sudca uviedol, že by sa mali uplatňovať predchádzajúce právne predpisy - ktoré squatting považovali za občianskoprávnu záležitosť.

Predal ho s obrovským ziskom

Najnovšie mal tento Best svoju nehnuteľnosť predať v prepočte za neuveriteľných 630-tisíc eur. „Túto nehnuteľnosť nám predal Keith Best, ktorý bol zákonným vlastníkom. Jeho meno sa objavilo na všetkých dokumentoch týkajúcich sa tohto domu.  Predaj sa uskutočnil riadnym legálnym spôsobom prostredníctvom právnych zástupcov, takže sme s ním nemali veľa spoločného.“ Prezradil nový majiteľ domu, ktorý sa po zistení zaujímavej minulosti nehnuteľnosti nestačil čudovať.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/biznis, menuAlias = biznis, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
08. máj 2024 04:14