Dedič Red Bullu získal pol miliardy eur.Profimedia.cz/
StoryEditor

Najbohatší mileniál si od prevzatia obrej spoločnosti pripísal svoju prvú „výplatu“. Dedič Red Bullu získal pol miliardy eur

jlaiDnes.cz02.11.2023., 10:00h

Dedič impéria Red Bull Mark Mateschitz sa pred pár dňami dočkal výplaty prvého dividendu od nástupu do čela spoločnosti. Celkom si prišiel na 582 miliónov eur. Rakúska firma rozdelila medzi svojich akcionárov polovicu minuloročného zisku vo výške 1,56 miliardy eur.

Lajkuj Brainee.sk na

Celkom 51 percent akcií spoločnosti Red Bull patrí thajskej rodine Yoovidhya, zvyšok práve Mateschitzovi. Tohtoročná dividenda je ale najnižšia za posledné tri roky. Rakúska firma bojovala s rastúcimi nákladmi na výrobu aj marketing, ktoré viedli k zníženiu ziskovosti.

image

V šestnástich vytvorila aplikáciu, aby si uľahčila štúdium. Teraz je vďaka nej milionárka a na školu sa vykašľala

Tridsaťročný Mark Mateschitz sa dostal na čelo spoločnosti Redbull ku koncu minulého roka, keď jeho otec Dietrich podľahol následkom dlhotrvajúcej choroby. Agentúra Bloomberg uviedla, že momentálne ide o najbohatšieho mileniála v Európe, ktorý sa môže chváliť aj dvoma závodnými tímami vo Formule 1.

Tržby vo výške desať miliárd 

Spoločnosť Red Bull predala v minulom roku viac ako 11 miliárd plechoviek svojho energetického nápoja a čisté tržby sa vyšplhali až na 9,68 miliardy eur. Red Bull vlani pokračoval vo svojich sponzorských aktivitách, ktoré prvýkrát v histórii prevýšili hranicu 1 miliardy eur.

image

Tridsaťročný Mark Mateschitz sa dostal na čelo spoločnosti Redbull ku koncu minulého roka, keď jeho otec Dietrich podľahol následkom dlhotrvajúcej choroby.

Čtk/

Mark Mateschitz v minulosti vyštudoval obchod na Univerzite v Salzburgu. Už od mala sa pohyboval po boku svojho otca a sprevádzal ho aj na preteky Formule 1. Jeho otec ho na dráhu miliardára pripravoval už od útleho veku. Na každodennom chode firmy nepodieľa. Už krátko po svojom nástupe uviedol, že tieto aktivity prenechá zamestnancom.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/biznis, menuAlias = biznis, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 17:58