Miliardové NFT úplne stratili svoju hodnotu.Brainee X Canva/
StoryEditor

Fiasko roka? Svet elektronických kryptomien padá. Miliardové NFT úplne stratili hodnotu

Michal Čiernik21.09.2023., 15:00h

Nie je žiadnym tajomstvom, že hodnota tokenov NFT za posledný rok extrémne klesla. Najnovšia spáva však odhaľuje ešte drastickejšiu pravdu.

Lajkuj Brainee.sk na

Podľa Rolling Stone nová správa s názvom „Mŕtve NFT: Vyvíjajúca sa krajina trhu NFT “ od NFT Scan a CoinMarketCap evidovala 73 257 kolekcií NFT a zistila, že 69 795 má nulovú trhovú hodnotu.

Štúdia tiež poznamenala, že do týchto bezcenných NFT vložilo peniaze 23 miliónov investorov, čo znamená, že na svojej investícii definitívne stratili.

Pri zvyšných top kolekciách, ktoré majú aspoň nejakú hodnotu, sa ich cena pohybuje okolo piatich až desiatich dolárov. „Táto skľučujúca realita by mala slúžiť ako vytriezvenie nad eufóriou, ktorá často obklopovala priestor NFT,“ uvádza sa v správe.

image

Rýchly koniec NFT trendu? Znudená opica Justina Biebera za 1,3 milióna má dnes hodnotu 67-tisíc

„Uprostred príbehov o digitálnych umeleckých dielach, ktoré sa predávajú za milióny, a príbehov o úspechu cez noc je ľahké prehliadnuť skutočnosť, že trh je plný nástrah a potenciálnych strát,“ uvádzajú výskumníci.

Vrchol NFT bol v roku 2022

V auguste 2022 dosiahol NFT vrchol, pričom na trhu sa zobchodovalo 4,2 miliardy dolárov.

V júli tohto roku mal NFT zakladateľa Twitteru Jacka Dorseyho, ktorý bol predaný za 2,9 milióna dolárov spoločnosti Sina Estavi, otváraciu ponuka jeden dolár.

image

Hologramy, NFT vstupenky, či šály, ktoré zaznamenávajú hnev. Pozri si vychytávky, ktoré zmenia budúcnosť športu

Estavi sa niekoľkokrát pokúsil predať toto NFT ale nedostal žiadne ponuky, ktoré by sa aspoň trochu priblížili sume, ktorú za to zaplatil. Otváracia ponuka pri jeho poslednom pokuse zbaviť sa NFT bola len 0,0006 ETH (kryptomena Ethereum), čo predstavuje hodnotu asi 1,13 dolárov.

A hoci najvyššia ponuka bola nakoniec viac ako tri tisícky, stále je to neporovnateľné oproti trom miliónom ktoré zaplatil.

Mena plná podvodov

Podľa Chainalysis sa priemerná cena predaja nezameniteľných tokenov od začiatku mája 2022 prepadla o 92 percent.

Stephen Diehl, spoluzakladateľ Centra pre rozvíjajúcu sa technologickú politiku a spoluautor novej knihy Popping the Crypto Bubble, uviedol, že významný pokles hodnoty je spôsobený tým, že digitálna mena je plná podvodov.

„Kryptoburzy neobchodujú s regulovanými finančnými produktmi, ako sú akcie alebo dlhopisy. Obchodujú s neregulovanými finančnými aktívami, ktorými sú kryptotokeny. Tieto tokeny nepodliehajú rovnakej úrovni regulácie ako väčšina ostatných produktov na trhu,“ povedal v novembri 2022 pre MSNBC.

image

Rýchly koniec NFT trendu? Znudená opica Justina Biebera za 1,3 milióna má dnes hodnotu 67-tisíc

NFT je skratka pre Non-fungible token. Ide o jednotku dát, ktorá sa nachádza v digitálnej databáze blockchain (špeciálnom druhu distribuovanej decentralizovanej databázy uchovávajúcej neustále sa rozširujúci počet záznamov).

Každá jednotka NFT reprezentuje jednu unikátnu digitálnu položku. Je pritom úplne jedno, či ide o video, obrázok, zvuk alebo iný druh digitálneho súboru. Zatiaľ čo napríklad Bitcoin je vždy rovnaký ako iný Bitcoin, NFT jednotka je unikátna a vlastníci súboru nemajú problém dokázať, že je skutočne ich.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/biznis, menuAlias = biznis, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
29. apríl 2024 06:53