Pexels/Meryl Merlin
StoryEditor

Trend NFT vládne svetu. Čo to vlastne je, prečo je kontroverzný a ako na ňom môžu zarábať deti?

Miroslav Kamody30.12.2021., 14:00h
Pre niekoho len moderný trend, pre iného budúcnosť moderného umenia. Čo je vlastne NFT a prečo ho ochrancovia klímy nenávidia?
Lajkuj Brainee.sk na

Umelecký trh stojí na prahu revolúcie. Postarali sa oň NFT, vďaka ktorým ľudia získavajú originálne a nezameniteľné kúsky obrazov, grafík či dokonca videí a digitálneho oblečenia. Čo vlastne NFT znamená a prečo sa môže stať ďalším ekologickým peklom pre našu planétu? 

Ako uvádza portál The Verge, NFT je skratka pre Non-fungible token. Ide o jednotku dát, ktorá sa nachádza v digitálnej databáze blockchain (špeciálnom druhu distribuovanej decentralizovanej databázy uchovávajúcej neustále sa rozširujúci počet záznamov).

Blockchain Pixabay

NFT, kryptomeny a blockchain

Najčastejšou aplikáciou technológie blockchainu je použitie ako účtovná kniha kryptomien, ktorá uchováva transakcie vykonané užívateľmi. Kombinácia s kryptografiou umožňuje zaistiť atomicitu operácií a zabrániť neoprávneným transakciám.

Každá jednotka NFT reprezentuje jednu unikátnu digitálnu položku. Je pritom úplne jedno, či ide o video, obrázok, zvuk alebo iný druh digitálneho súboru. Zatiaľ čo napríklad Bitcoin je vždy rovnaký ako iný Bitcoin, NFT jednotka je unikátna a vlastníci súboru nemajú problém dokázať, že je skutočne ich.

Nezameniteľné tokeny sa vzťahujú vždy len ku konkrétnej unikátnej položke a nesú informáciu o vlastníkovi. Prirovnať by sme ich mohli napríklad k zápisu v katastri nehnuteľností alebo patentu na jedinečný vynález. Táto technológia prišla s kryptomenou Ethereum. Tá je druhou najznámejšou hneď po Bitcoine. Aj blockchainy iných kryptomien však môžu  implementovať svoje vlastné verzie NFT.

Čokoľvek, čo je na internete

NFT môže byť skutočne čokoľvek - zakladateľ Twitteru napríklad predal jeden zo svojich tweetov za necelé tri milióny dolárov. Ľudia totiž momentálne podľahli trendu, podľa ktorého je NFT novým štandardom nákupu digitálneho umenia. Aj preto niekto zaplatil 390-tisíc dolárov za 50-sekundové video od Grimes či 6,6 milióna dolárov za video od Beeple.

Treba si však uvedomiť, že digitálny súbor môžete kopírovať toľkokrát, koľkokrát chcete, vrátane umenia, ktoré je súčasťou NFT. Samotné NFT-čka sú síce navrhnuté tak, aby vám poskytli niečo, čo sa nedá skopírovať - vlastníctvo diela. Netreba ale zabúdať na to, že umelec si stále môže ponechať autorské práva a práva na reprodukciu, rovnako ako v prípade fyzických umeleckých diel.

Pre lepšiu predstavu - každý z nás si môže kúpiť reprodukciu obrazu od Moneta. Rovnako tak si môžeme jeho ovraz stiahnuť do počítača a nastaviť si ho na tapetu. Originál však môže vlastniť iba jedna jediná osoba - tak ako aj NFT. 

Ošiaľ alebo budúcnosť?

Treba si však položiť otázku, či je NFT krátkodobým ošiaľom, alebo skutočnou budúcnosťou umenia. Obrázok, ktorý digitálny umelec Beeple vydražil v aukčnej sieni Christie's, sa nakoniec predal za 69 miliónov dolárov, čo je mimochodom o 15 miliónov dolárov viac, ako sa predal Monetov obraz Nymphéas v roku 2014.

Aké teda majú NFT zmysel?

Podľa Mitchella Clarka záleží od toho, či ste predávajúci alebo kupujúci. Ako predávajúci tvorca totiž môžete predávať svoje umenie momentálne veľmi aktívnej komunite. Dokonca existuje funkcia, ktorá vám zaplatí určité percento zakaždým, keď sa NFT predá alebo zmení majiteľa.

​Ako kupujúci sa môžete stať zberateľom a podporovať svojich obľúbených umelcov. Aby sme NFT iba nekritizovali,  fungovať môže ako každé iné špekulatívne aktívum, ktoré si kúpite a dúfate, že jeho hodnota jedného dňa vzrastie, takže ho môžete so ziskom predať.

Vzhľadom k tomu, že NFT je momentálne extrémne populárne, treba si dávať pozor na to, či je hodnota naozaj reálna a má reálnu šancu stúpať. Tým, že NFT môže byť čokoľvek (pokojne napríklad aj tento článok), je ťažké odhadnúť, ktorým smerom sa bude hýbať. 

Napríklad 12-ročná Nyla Hayes svojou kolekciou obrázkov dokázala zarobiť už šesť miliónov dolárov. Tú nemusí trápiť, že niekto zaplatil za jej tvorbu prepálenú cenu, ak aj jej hodnota o niekoľko rokov klesne.

Mnoho ľudí však možno bude mať množstvo obrázkov a žiadne peniaze. Samozrejme, môže to byť aj naopak a z nich sa stanú poriadny boháči. No práve táto neistota robí z NFT chaotickú zmes neistoty. A to nesmieme zabudnúť na to, že stačí jedno zabudnuté heslo a digitálne umenie je nenávratne stratené.

Akú cenu má znečistenie planéty?

Existuje však ešte aj omnoho smutnejšia vec, ako že niekto predáva obrázky kameňov za necelých 50-tisíc dolárov. NFT využívajú rovnakú technológiu blockchainu ako niektoré energeticky náročné kryptomeny a spotrebúvajú veľa elektriny.

Aj keď už niektorí ľudia pracujú na zmiernení tohto problému, zatiaľ je väčšina NFT stále viazaná na kryptomeny, ktoré generujú veľa emisií skleníkových plynov. Vyskytlo sa niekoľko prípadov, keď sa umelci rozhodli nepredávať NFT po tom, čo počuli o účinkoch, ktoré by mohli mať na zmenu klímy. Keďže však trh stále narastá, tento druh digitálneho umenia sa stáva zásadným znečisťovateľom planéty. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/biznis/novinky, menuAlias = novinky, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 18:43