Znaky, že míňaš peniaze zleBrainee x Canva
StoryEditor

Často utrácaš a každý mesiac končíš v mínuse? Vďaka týmto znakom zistíš, či míňaš peniaze zle

Nikola Michalkova21.11.2023., 10:00h

Zarábaš, zaplatíš nejaké účty či povinné veci, ale čo tie peniaze, ktoré ti zostanú? Vďaka týmto znakom môžeš odhaliť, či ich nemíňaš zle.

Lajkuj Brainee.sk na

Príde výplata, ktorú automaticky minieš na povinné platby, ako je napríklad nájom či iné účty. Peniaze, ktoré nám zostanú, míňame už na veci podľa vlastného uváženia. A často ich míňame zle, ako naznačujú tieto znaky. Ak sa v niektorom z nich nájdeš, je jasné, že niekde robíš chybu.

Každý mesiac končíš v mínuse

Hoci zarábaš dosť na to, aby si dokázal pokryť základné výdavky, nejakým spôsobom na konci mesiaca peniaze zmiznú. A ak si nedáš pozor, môže sa ľahko stať, že sa dostaneš do nepríjemných dlhov. Ak ale míňaš viac ako zarábaš, je veľmi pravdepodobné, že si nemôžeš našetriť na dosiahnutie svojich cieľov, píše sa na portáli Insider. 

image

Tipy na cestovanie, brutálne fotky či lacné letenky. Týchto slovenských travel blogerov musíš sledovať

Je veľmi dôležité urobiť si plán, ktorý ti umožní roztriediť si financie tak, aby si si mohol aj niečo odložiť na svoje sny či ciele. Je to vhodné najmä pre tých, ktorí míňajú hlava nehlava a napokon zistia, že na konci mesiaca im takmer nič nezostalo. 

Nevieš, kde tvoje peniaze vlastne idú

Ak máš niekedy pochybnosti, kde tvoje peniaze vlastne idú, pravdepodobne nejdú na správne miesto. Je totiž veľký rozdiel, či peniaze minieš na zmysluplné veci, ako na svoje ciele či sny alebo na darček pre svojich blízkych či priateľov. Ak ale nakupuješ nezmyselné veci, ľahko na tieto výdavky zabudneš a neskôr len budeš premýšľať, kde sa peniaze podeli. 

image

Peniaze. eurá, bankovky, mince

Dreamstime

Preto je veľmi dôležité venovať pozornosť tomu, kde peniaze míňaš. Je to síce práca navyše a asi nikoho by nebavilo každý mesiac viesť si „denník“ toho, čo si kupujeme, ale je to spôsob, ako si peniaze ustrážiť a kupovať veci, ktoré využiješ ty alebo tvoji blízki. A tie, ktoré neminieš, si môžeš odložiť na to, čo chceš v budúcnosti. 

Nerobíš žiadne pokroky v dosahovaní cieľov

Platenie účtov je, samozrejme, dôležité. Keď ich zaplatíš, určite ti nejaká čiastka zostane navyše pre tvoje potreby. Nezabudni si niečo odložiť na tvoje ciele. Či už je to nové auto, dom či vysnívaná dovolenka, je potrebné niečo pre to urobiť. A niekedy je treba aj niečo obetovať. 

image

Sú zadarmo, no napriek tomu vysoko hodnotené. Toto je desať najlepších bezplatných hier, ktoré si môžeš okamžite zahrať

Nemáš žiadne ciele v oblasti výdavkov

Míňaš bezcieľne, bezhlavo a vôbec nemáš prehľad. V tom momente by si sa mal zamyslieť. Výdavkové ciele slúžia na to, aby ťa dokázali udržať pod kontrolou. Týmito cieľmi môže byť jednoducho rozpočet, ktorý si môžeš dovoliť minúť na vysnívanej dovolenke alebo na darček pre niekoho, koho máš rád. Aj v oblasti výdavkov treba mať istý plán. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/auto/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 16:49