OpicaBrainee x Canva
StoryEditor

Máš silnú opicu? Lekár odhalil, pri akých príznakoch je už potrebné vyhľadať lekársku pomoc

Nikola Michalkova01.01.2024., 08:00h

Ideš s partiou kamarátov niekde do baru, popíjaš a nemyslíš na to, čo bude ráno. Opica na druhý deň môže byť otravná, no niekedy môže byť aj dôvodom návštevy lekára.

Lajkuj Brainee.sk na

Určite väčšina zažila ten nepríjemný stav po prehýrenej noci niekde vonku s kamarátmi. Lekár sa ale vyjadril, že pri niektorých príznakoch opice by si už mal vyhľadať aj lekársku pomoc. Nižšie sa dočítaš, o ktoré ide. 

Alkohol poškodzuje orgány

Stav po noci s alkoholom nebýva sám o sebe úplne príjemný a určite ho väčšina z nás veľmi dobre pozná. Počas opice si určite každý sľúbil, že nebude piť, ale o pár dní si už zabudol, ako si sa cítil a popíjaš znovu. Zatiaľ čo v niektorých prípadoch ľudia zvládnu opicu vyležať v posteli pri pozeraní filmov či seriálov, existujú príznaky, ktoré si podľa lekára vyžadujú aj lekársku starostlivosť, píše sa na portáli Ladbible.

image

Mávaš brutálnu opicu? Nemusí to byť len z množstva vypitého alkoholu

Samozrejme, každý človek opicu prežíva inak a nie každý musí deň po prepitej noci stráviť nad záchodovou misou. Ale sú aj ťažké prípady, keď sú príznaky o niečo horšie. Doktor Joshua Berkowitz opísal, čo treba robiť, keď sa zdravotný stav po záťahu začne zhoršovať. V prvom rade to nemôžeš brať na ľahkú váhu s tým, že si dáš tabletku a prejde to. 

„Alkohol je toxický a dráždi sliznicu žalúdka, čo zvyšuje nevoľnosť a zvracanie. K utrpeniu prispieva aj to, že alkohol sa mení na acetaldehyd, ktorý je veľmi toxický pre pečeň a mozog. Spôsobuje silnú, prudkú bolesť hlavy, ktorá patrí medzi charakteristické znaky ťažkej opice,“ vysvetľuje. 

Berkowitz tvrdí, že orgány pri konzumácii alkoholu produkujú stále väčšie množstvo potrebných enzýmov, ktoré slúžia na to, aby sa vyrovnali s rastúcim množstvom toxickej látky. Niektorí ľudia si síce môžu vypestovať väčšiu toleranciu na alkohol, neznamená to ale, že sa opici na druhý deň vyhnú a že je to neškodné. „Táto údajná tolerancia ale spôsobuje poškodenie rôznych orgánov, najmä mozgu a pečene,“ vysvetlil.

image

Opica

Brainee x Canva

Kedy navštíviť lekára?

Asi nikto počas toho, ako večer s partiou kamarátov popíja alkohol, nemyslí na to, ako sa bude cítiť na druhý deň. A už vôbec nie na to, že aj opica môže niekoho priviesť do nemocnice. Lekár totiž upozorňuje, že ak sa počas opice veľmi potíš a máš hnačku, pravdepodobne je čas na návštevu lekára. „Dehydratácia je príznak, na ktorý si treba dať pozor, pretože môže zhoršiť tvoj úsudok, rovnováhu, kognitívne funkcie a metabolizmus,“ hovorí. 

Lekársku pomoc by si mal vyhľadať aj v prípade, ak si sa za posledných desať hodín nevymočil, alebo si v stolici či zvratkoch objavil krv. Zároveň doktor odporúča, aby si po prehýrenej noci nepil nápoje obsahujúce kofeín, pretože môžu zhoršiť dehydratáciu. „Udržuj si vysokú hladinu tekutín počas celého dňa. Pi, aj keď nie si smädný. Stravu a tekutiny tiež doplň o elektrolyty,“ povedal. 

image

Opitý rekordér sa rútil Partizánskym na bicykli. Promile, ktoré tento 70-nik nafúkal, by iných priviedlo do kómy

Ak sa ale chceš vyhnúť hospitalizácii, doktor odporúča, aby si sa pri pití s kamarátmi vyhýbal „silným koncentrovaným nápojom“, ako napríklad whisky, tequila či bourbon. Tieto liehoviny totiž môžu spôsobiť práve tú ťažkú opicu, pretože obsahujú veľké množstvo toxických chemických látok, ktoré sa nazývajú kongenéry. „Tiež sa vyhni pitiu príliš veľkého množstva kokteilov, pretože sú veľmi sladké a maskujú svoj toxický potenciál, keďže máme tendenciu hltať ich príliš rýchlo,“ uzatvára. 

Samozrejme, najlepšie by bolo, keby sa alkohol prestal brať ako povinná jazda pri zábave. V tom prípade by sa ľudia nemuseli trápiť pre to, ako dopadnú na druhý deň a či náhodou nebudú trpieť príznakmi, ktoré si môžu vyžiadať aj lekársku starostlivosť. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/auto/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 18:32