Seat AlhambraWikipedia/Vauxford
StoryEditor

Nič bizarnejšie už dnes neuvidíš. Poliak napchal 23 ľudí do jedného auta, prešli takto najmenej 1200 kilometrov

iDnes.cz08.01.2023., 09:00h

Bizarné historky z európskych ciest majú svoj prvý tohtoročný vrchol – a možno ho hneď tak niečo neprekoná.

Lajkuj Brainee.sk na

Vodič poľského MPV (viacúčelového vozidla) sa zjavne inšpiroval u indických či filipínskych prepravcov, a do sedemmiestneho Seatu Alhambra napchal hneď 23 ľudí - 9 dospelých a 14 detí. A cestoval s nimi najmenej 1 200 kilometrov z Poľska až na nemecko-švajčiarsku hranicu, píše Roman Švidrnoch z iDnes.

Toto nie je správa z Pakistanu či Sierry Leone. A nie je to ani novoročný vtip, ale nemeckými úradmi potvrdená realita. Príslušníci švajčiarskej colnej správy totiž v utorok 3. januára nemohli uveriť vlastným očiam, keď pred desiatou hodinou ráno zastavili na hraničnom priechode z Nemecka na diaľnici A5 postaršie MPV značky Seat, z ktorého sa postupne vysúkalo 23 pasažierov.

image

To najluxusnejšie, čo ponúkajú. Pozreli sme sa na elektromobily, ktoré predáva Rolls-Royce, Porsche či Audi

Jedna rozvetvená rodina

Španielsky minivan Seat Alhambra má pritom iba sedem miest na sedenie. Bez uvedenia ďalších podrobností, napríklad o veku cestujúcich, o tom na svojom Twitteri informovala nemecká polícia.

Podľa Thomas Batzela z policajného riaditeľstva vo Freiburgu všetci patrili k „rozvetvenej rodine“, ktorá vyrazila v Alhambre z Poľska a mierila pôvodne do Bernu. „Vodič auta, ktorý má švajčiarsky pas, musí teraz počítať s pokutou za prepravu detí bez akéhokoľvek zabezpečenia,“ dodal Batzel.

Napriek tomu, že Poliaci sú vyhlásenými kaskadérmi európskych ciest, nad vypečeným kúskom sa pozastavil aj poľský magazín Moto. Vodiča skritizoval, že nielenže porušil všetky možné predpisy, ale hlavne preukázal nedostatok úsudku a zdravého rozumu.

image

Seat Alhambra

Wikipedia/Vauxford

Bolo nás 23, teraz sme len siedmi...

Seat Alhambra, ktorý je homologovaný na prepravu siedmich osôb (všetky sedadlá sú však na rozdiel od väčšiny súčasných vozidiel MPV plnohodnotné, takže aj v treťom rade dospelí celkom pohodlne zvládnu aj dlhšiu cestu) má úžitková hmotnosť okolo 600 kilogramov.

To by nestačilo ani na prevoz iba spomínaných deviatich dospelých – auto teda muselo byť extrémne (a očividne) preťažené. To tiež môže byť dôvodom, prečo ho colníci zastavili.

Ako uviedol nemecký policajný hovorca, všetci cestujúci boli síce do Švajčiarska vpustení, v ceste Alhambrou však mohlo pokračovať iba sedem ľudí. Ostatní museli čakať na zabezpečenie iného odvozu. Colníci ani polícia ich ďalší osud neupresňujú.

image

Ikonická Tesla model S oslavuje 10 rokov. Takto elektrické auto Elona Muska zmenilo svet

Pokutám sa nevyhnú

Vodičov čaká nielen pokuta za prevoz väčšieho než povoleného počtu osôb, ale aj za nepripútanie detí v sedačkách (v Nemecku 50 eur).

Poľskí filúti však aj tak určite ušetrili, preprava takého množstva ľudí by hromadnou dopravou vyšla oveľa drahšie. O ich životom nebezpečnom hazardérstve však niet pochýb...

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/auto/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
16. apríl 2024 09:37