Ferrari plánuje vyrábať svoje prvé elektromobily.Ferrari/
StoryEditor

FOTO Ferrari plánuje vyrábať svoje prvé elektromobily. Takto vyzerá ich nová, unikátna ekologická továreň

Radomír DohnaliDnes.cz27.06.2024., 11:30h

Automobilka Ferrari sa pripravuje na výrobu svojho prvého elektrického modelu. Aby konštrukcia emisie neprodukujúceho vozidla sama nebola zdrojom emisií, vystavali pre ňu v Maranelle špeciálnu E-budovu. Nie je to len ďalšia hala, skôr chrám zasvätený udržateľnosti a technologickým zázrakom.

Lajkuj Brainee.sk na

Vývoj, výroba aj montáž, všetko na jednom mieste a pod jednou strechou. V novootvorenej e-budove je integrovaná kompletná výroba jediného modelového radu pripravovaného elektromobilu.

image

FOTO Takto to vyzerá v najvyššie položenom hoteli na svete. Vo výške takmer 500 metrov si ubytovaný doslova v oblakoch

V e-budove, ktorá je najnovším prírastkom do výrobného areálu automobilky Ferrari v Maranelle, sa budú vyrábať všetky strategické komponenty elektrického modelu. Vysokonapäťové batérie, elektromotory a špeciálne nápravy pre elektromobily.

E-budova bola postavená severne od hlavného areálu Ferrari. Nekúpili si nový stavebný pozemok, ale zužitkovali priestor prevádzkovo aj energeticky zastaraných a neúsporných priemyselných stavieb.

Udržateľnosť na prvom mieste

Budova je navrhnutá tak, aby dosahovala najvyššiu úroveň energetickej účinnosti a je napájaná z viac ako tritisíc panelov strešnej solárnej elektrárne. Dohromady produkujú 1,3 Megawattov čistej energie.

image

Za architektonickým návrhom modernej e-budovy stojí ateliér MCA – Mario Cucinella Architects, ktorý s tímom Ferrari už niekoľkokrát na kreatívnych projektoch, udržateľných riešeniach a plánoch regenerácie výrobných závodov spolupracoval.

Ferrari/

Súčasťou misie udržateľnosti je aj vodosberný systém ktorý zberá dažďovú i procesnú vodu. Jednotka je určená na jej prečisťovanie a opätovné využitie. Všetko s kapacitou 200 metrov kubických. V susedstve budovy vysadili 200 nových stromov.

Výstavba e-budovy trvala dva roky, zázemie v nej nájde 300 zamestnancov. Viac informácii o tomto inžinierskom skvoste nájdeš v našej galérii.

Portál Idnes.cz patrí do vydavateľstva Mafra, pod ktoré spadá aj Brainee.sk

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/auto, menuAlias = auto, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
08. september 2024 02:44