Požiar áutReuters/TT News Agency
StoryEditor

Ako vyzerá nočná mora majiteľov elektromobilov v praxi? Vieme, koľko týchto vozidiel za minulý rok reálne na Slovensku zhorelo

Miroslav Kamody13.05.2024., 12:30h

Poznáme odpoveď, ktorá umlčí každého jedného pochybovača elektromobility.

Lajkuj Brainee.sk na

Len máloktorý druh áut je taký diskutovaný ako práve elektromobily. Najčastejší argument zarytých odporcov je, že tieto vozidlá sú náchylnejšie na požiar - a nezabudnú dodať, že keď už raz začne batériové auto horieť, že veľmi náročné ho uhasiť.

Presné počty nepoznáme

Slovenský portál Živé sa preto pozrel na to, ako tieto obavy vyzerajú v realite. Zároveň však pripomína, že koncentrácia elektromobilov v našej krajine patrí k najnižším v rámci členských krajín Európskej únie. Môže za to najmä ich cena.

image

Sleduje auto tvoj chúlostivý život? Známe automobilky zhromažďujú extrémne citlivé osobné údaje, nedá sa s tým nič urobiť

Podľa Slovenskej asociácie pre elektromobilitu si u nás dovedna našlo svojich majiteľov približne 10-tisíc elektromobilov. Predaje plug-in hybridov sú podobné a portál pripomína, že aj keď tieto čísla nie sú úplne presné, poskytujú ako-taký reálny obraz o stave trhu. A koľko z nich reálne skončilo v plameňoch?

Koľko ich reálne zhorelo?

Vedúci oddelenia operatívneho riadenia, odboru hasičských jednotiek, plukovník Juraj Klátik pre Živé uviedol: „V roku 2023 evidujeme 6 požiarov elektromobilov a 45 dopravných nehôd elektromobilov.“ Neskôr však upresnil, že toto číslo sa týka nielen čistých elektromobilov, ale aj hybridov a plug-inov.

Z pohľadu áut, ktoré sú poháňané výhradne trakčnou batériou, zhoreli na Slovensku len tri. Web dodáva, že v tomto roku bol zatiaľ zaznamenaný jediný prípad požiaru elektromobilu, ktorý sa odohral v Miloslavove, neďaleko Bratislavy. Išlo však o dielo podpaľača.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/auto, menuAlias = auto, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
15. jún 2024 08:30