Ilustračný obrázok.Brainee x Canva
StoryEditor

Čech prišiel do nemocnice s miliónom v igelitkách. Celková suma prekvapila nielen personál, ale aj jeho samého

iDnes.cz26.07.2024., 09:00h

Kurióznu situáciu riešili nedávno zdravotníci v nemocnici v Uherskom Hradišti. Jeden z pacientov prišiel na hospitalizáciu s niekoľkými igelitovými taškami, v ktorých mal v rôznych bankovkách a minciach takmer jeden milión korún (40-tisíc eur).

Lajkuj Brainee.sk na

„Deje sa to úplne bežne. Obzvlášť seniori mávajú pri sebe aj väčšie obnosy peňazí, napríklad aj státisícové sumy. Nie je to tak dávno, čo si jedna staršia pacientka priniesla dvestotisíc korún (osemtisíc eur),“ potvrdila hovorkyňa Baťovej nemocnice v Zlíne Dana Lipovská.

Niekoľkonásobne vyššiu čiastku preberali nedávno v Uhorskohradišťskej nemocnici. A napodiv prekvapila nielen personál, ale aj samotného pacienta. Ten si totiž myslel, že v igelitových taškách má peňazí oveľa menej, píše portál iDnes.

image

Ukradnutý rádioaktívny materiál z opustenej nemocnice zamoril celé mesto. Medzi mŕtvymi bolo aj šesťročné dieťa

Nevysvetlil, prečo peniaze doniesol

„Pacient sa dostavil s niekoľkými igelitovými taškami s peniazmi v rôznych bankovkách a minciach s nízkou nominálnou hodnotou. Na otázku personálu uviedol, že má pri sebe peniaze v maximálnej výške 60-tisíc korún. Pri úschove a prepočítavaní obnosu sme však zistili, že sa jedná o sumu blížiacu sa jednému miliónu korún,“ popísala neštandardnú situáciu vedúca útvaru financovania a účtovníctva Uhorskohradišťskej nemocnice Hana Marčíková.

Muž nijako nezdôvodnil, prečo so sebou peniaze priniesol, ani či ide o jeho celoživotné úspory. „Pre všetkých ale bolo prekvapujúce hlavne to, že nevie, aký veľký obnos má vôbec pri sebe. Stáva sa, že so sebou ľudia majú desaťtisícové čiastky, občas aj státisícové, ale prípady s takto vysokou nominálnou hodnotou takmer milióna korún tu nepamätáme. Ľudia si väčšinou nosia len drobné do bufetu,“ konštatovala hovorkyňa nemocnice Lucie Sedláčková.

Personál sušil pol milióna

Zato v Zlíne si na finančnom oddelení pamätajú aj úsmevný prípad starý niekoľko rokov, keď nemocnica prijala pacienta, ktorý mal dopravnú nehodu a skončil s automobilom a igelitovou taškou s peniazmi v potoku. „Potom sme tu museli tie bankovky aj sušiť, pretože boli mokré. Bolo to pol milióna korún,“ doplnila Lipovská.

Pre nemocnicu je preberanie vyššieho obnosu peňazí vždy veľká zodpovednosť. Financie musia pracovníci prepočítať a uschovať do trezoru. Uloženie, zaistenie bezpečnej úschovy a opätovné vyzdvihnutie ale v Uherskom Hradišti v poslednom prípade znamenalo ďalšie finančné a personálne náklady.

Vedenie Uhorskohradišťskej nemocnice sa preto obrátilo na pacientov a ich blízkych s prosbou, aby so sebou pri nástupe na hospitalizáciu nemali vyšší obnos peňazí.

„Pre nemocnicu je zásadné zaistiť bezpečnosť pacientov a znížiť riziko straty alebo odcudzenia akejkoľvek finančnej hotovosti. Prosíme preto pacientov, aby si väčší obnos peňazí uschovali do bezpečia ešte pred nástupom do nemocnice a so sebou si brali iba menšiu čiastku pre osobnú potrebu,“ dodala Marčíková.

Portál Idnes.cz patrí do vydavateľstva Mafra, pod ktoré spadá aj Brainee.sk

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
06. september 2024 14:18