Kryptu civilizácie uzamkli na začiatku druhej svetovej vojny.Wikimedia/
StoryEditor

Existuje krypta civilizácie, ktorú uzamkli na začiatku druhej svetovej vojny. Majú ju otvoriť až o 6000 rokov, takto to v nej vyzerá

Michal Čiernik11.06.2024., 10:00h

Prvá časová schránka celej civilizácie je zamknutá už 84 rokov. Odomknúť by ju mali až v rokuj 8113. Toto všetko sa v nej nachádza.

Lajkuj Brainee.sk na

Počas štúdia starovekého Egypta bol Doktor Thornwell Jacobs prekvapený tým, ako málo presných informácií o starovekých civilizáciách vieme dohľadať. Uvedomil si, že prakticky všetky naše poznatky o živote v starovekom Egypte pochádzajú len z pyramíd a niekoľkých tabuliek nájdených v starovekej Asýrii.

Napadla mu myšlienka zanechať po sebe záznamy o tom, ako sme žili, aby ich mohli študovať budúce civilizácie. Vymyslel tak prvú modernú časovú kapsulu, takzvanú Kryptu civilizácie.

image

Noemova archa chráni milióny semien rastlín z celého sveta. Špicberské globálne úložisko ich chráni pred apokalypsou

Časovú kapsulu Jabocs vytvoril vo Phoebe Hearst Hall na Oglethorpe University v Georgii, kde pôsobil. Trezor s rozlohou 53 metrov štvorcových postavil na mieste bývalého bazéna. Steny hrubé viac ako dva metre v sebe ukrývajú artefakty zo života v 30. rokoch 20. storočia a vedomosti za posledných 6000 rokov. Po naplnení vzduchotesnej hrobky a odsatí všetkého kyslíka dvere z nehrdzavejúcej ocele natrvalo zavaril 

Káčer Donald aj fľaša piva

Podľa iflscience.com Peters spolu s asistentmi tri roky zbierali a ukladali na mikrofilmy viac ako 640-tisíc strán dokumentov, vrátane náboženských textov ako sú Biblia a Korán, a literárnych diel, ako sú Ilias či Danteho peklo. Okrem mikrofilmu Peters zostavil fotografie, filmy a hlasové nahrávky politických vodcov ako Hitler, Stalin, Mussolini, Chamberlain a Roosevelt. Aby sa zabránilo oxidácií a znehodnoteniu týchto citlivých predmetov, rozhodli sa ich zapečatiť do nádob s nehrdzavejúcej ocele a skla, v ktorých odstránili všetok vzduch a nahradili ho dusíkom.

image

Časovú kapsulu Jabocs vytvoril vo Phoebe Hearst Hall na Oglethorpe University v Georgii, kde pôspbil.

Wikimedia/

V komore tiež zhromaždili a usporiadali množstvo „artefaktov“ z každodenného života a technológií, vrátane šijacích strojov, prvého televízora, telefónu, mechanických hodiniek, umeleckých diel, semien rastlín a mnoho ďalšieho.

Okrem replík umeleckých diel sa do krypty uložili aj detské hračky ako napríklad malý káčer Donald, dentálna niť, ženská kabelka s tradičným obsahom predmetov či fľaša piva Budweiser. Vo vnútri trezoru je aj malá veterná elektráreň, ktorá má o šesťtisíc rokov vyrobiť elektrinu na prevádzku pochovaných elektrických predmetov.

Paul Hudson, spoluzakladateľ International Time Capsule Society na Oglethorpe University opísal kryptu ako predmet pulzujúci životom. „Je to živá vec, ktorá dýcha. Je staršia ako my všetci. Viete si predstaviť, že by kultúrny antropológ v roku 8113 otvoril kryptu? Dokonca aj veci ako zubná niť by boli fascinujúce,“ vysvetlil.

Pýtaš sa, prečo sa má otvoriť presne v roku 8113? Jacobs to vysvetlil tým, že v roku 1936 – keď prišiel na túto myšlienku – od vytvorenia egyptského kalendára uplynulo presne 6 177 rokov. Preto chcel, aby ktokoľvek (alebo čokoľvek) keď otvorí trezor, videl presný stred pokroku civilizácie medzi ich dobou a starovekými Egypťanmi.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. júl 2024 12:17