Abstinenčné príznakyFreepik/canva/
StoryEditor

Úzkosti, únava aj bolesť hlavy. Dvaja ľudia nám opísali abstinenčné príznaky po vysadení nikotínových vrecúšok

Viktória Revajová06.03.2024., 12:00h

„Najhoršia je pre mňa nervozita,” hovorí užívateľka nikotínových vrecúšok. Boj so svojou závisosťou zatiaľ prehráva.

Lajkuj Brainee.sk na

Nikotínové vrecká sa vyskytujú na slovenskom trhu už nejaký ten rok a možno si o nich už počul. Pred časom sme napísali článok o rizikách, ktoré sa spájajú s ich užívaním. Ak ti to náhodou nič nehovorí, ide o jednu z mnohých alternatív klasických cigariet. Užívateľ si nikotínové vrecko kladie pod peru a návyková látka sa do krvi dostáva cez ďasná.

Podobne ako elektronické cigarety či prístroje na zahrievanie tabaku si aj nikotínové vrecká Slováci obľúbili. Narozdiel od cigariet nezapáchajú a sú veľmi nenápadné. Užívať sa dajú prakticky kdekoľvek. A práve to môže byť zradné. 

Nikotínové vrecúška totiž obsahujú viac nikotínu ako klasické cigarety. „Ak nikotín vyhrával nad ľudstvom pri e-cigaretách 2:0, s nikotínovými vreckami je to už 3:0. Vyfajčením 1 cigarety dostanete do tela 1,1-1,8 mg nikotínu. Jeden sáčok vám dodá 2-10 mg,” upozorňuje všeobecný lekár MUDr. Milan Kulkovsky na svojom Instagrame.

image

Súčasná generácia sa už nikdy nemala dostať k cigaretám. Novozélandský parlament prelomový zákaz fajčenia nakoniec zrušil

Aj napriek tomu, že nikotínové vrecúška obsahujú viac nikotínu ako cigarety a telo ho dlhšie vylučuje, niektorí užívatelia odporúčané dávkovanie (4-5 vreciek za deň) násobne prekračujú, čo môže viesť k zdravotným komplikáciám. „Pre vysoký obsah nikotínu je pri vreckách zvýšené riziko intoxikácie, ktorá sa prejavuje bolesťami hlavy, búšením srdca, potením, bolesťami brucha a zvracaním,” dopĺňa Kulkovsky.

Skoncovať s nimi nie je jednoduché

„Závislosť na nikotíne je svojou silou podobná závislosti na heroíne,” uviedol Kulkovsky. Jeho slová potvrdzujú aj dvaja ľudia, ktorí majú s vysadením nikotínových vreciek skúsenosť. „Pokúsila som sa ich už niekoľkokrát vysadiť, ale po nejakej dobe som sa k tomu vrátila,” hovorí Lila (20), ktorá predtým mala skúsenosť aj s cigaretami.

„Človek potrebuje mať veľmi silnú motiváciu a vôľu, aby po toľkých rokoch prestal. Ja ju zatiaľ len každým dňom hľadám.”

Nikotínové vrecúška tak pre ňu boli náhradou za cigaretu. „So žuvákom (slangový názov, pozn. red.) som začala kvôli behu, aby som mala čo najzdravšie pľúca, a tak som vysadila cigarety,” dopĺňa. Časom však chcela skoncovať aj s touto formou závislosti. „Žuvací tabak som sa už niekoľkokrát pokúsila vysadiť, ale po nejakej dobe som sa k tomu vrátila,” priznáva. “Určite na to človek potrebuje mať veľmi silnú motiváciu a vôľu, aby po toľkých rokoch prestal. Ja ju zatiaľ len každým dňom hľadám.” 

image

Nikotínové vrecúška

Unsplash/

Rasťo (26) má podobnú skúsenosť. Jeho závislosť na nikotíne začala cigaretami, no po siedmich rokoch fajčenia prestal. Náhodou sa však dostal k nikotínovým vrecúškam. V súčasnosti s ich užívaním opakovane prestáva a zase začína. „Ak to porovnám s cigaretami, od nich sa mi odvykalo ťažšie. Možno je za tým psychológia, keďže fajčenie sa spája s rôznymi rituálmi,” hovorí. 

Nepríjemné absťáky

Rasťo priznáva, že ani vysadenie nikotínových vrecúšok nie je prechádzka ružovou záhradou. „Po vysadení tabaku som mal podobné príznaky ako po vysadení cigariet. Mal som úzkosť, nevoľnosť a bol som nervózny. Zároveň prišla aj veľká únava a vyčerpanie, no po pár dňoch som sa už cítil lepšie, čo pri cigaretách nehrozí. Je to beh na dlhšiu trať,” uvádza. Priznal tiež, že zvykol prekročiť odporúčanú dennú dávku. „Denne som užíval priemerne 7-10 vrecúšok,” uzatvára.

image

Po rokoch sa mi podarilo prestať fajčiť: Ako vyzerali moje absťáky a čo mi najviac pomohlo?

Lila opisuje podobné príznaky. „Vždy v prvý deň som dostala migrénu. Najhoršia je pre mňa nervozita, čo prichádza pri vysadení. Neustále som musela snackovať alebo žuvať žuvačky,” hovorí.

Nie sú bezrizikové

Nikotínové vrecúška síce neobsahujú množstvo karcinogénov, ktoré je v cigaretách, no aj tak nemožno povedať, že ich užívanie je bez rizika. „Nikotín v každej podobe má negatívny vplyv na kardiovaskulárny systém. Zvyšuje krvný tlak a srdcovú frekvenciu, čím zvyšuje riziko srdcového infarktu alebo cievnej mozgovej príhody,” varuje Kulkovsky.

image

PRIESKUM medzi slovenskými školákmi. Cigarety či nikotínové vrecúška vyskúšal každý tretí, bez problémov im ich predajú

Ani výskyt rakoviny nemusí byť výnimkou. Predchodcom nikotínových vreciek je švédsky snus. „Ten síce nevedie k rakovine pľúc, no na druhej strane sa podieľa na vyššom výskyte rakoviny ďasien, jazyka, pažeráka, žalúdka či pankreasu, poškodzuje chrup a ako zdroj nikotínu zvyšuje kardiovaskulárne riziko,” uzatvára. 

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
22. apríl 2024 10:32