Domáca úloha na českej základnej škole pobúrila verejnosť.Wikimedia/Xiquinho/
StoryEditor

Koľko ľudí sa vojde do plynovej komory a aké napätie môže byť v plote okolo tábora? Fyzikár na základnej škole v Česku šokoval

iDnes.cz25.01.2024., 10:30h

Akým plynom sa plní plynová komora? Aké napätie púšťali do elektrického vedenia okolo vyhladzovacieho tábora? Tieto a ďalšie podobné otázky pristáli v e-maile deviatakom zo Základnej školy Rosice na Brnensku v rámci školského projektu Holokaust. Na sociálnych sieťach tento spôsob výučby fyziky vyvolal pobúrenie, podľa riaditeľa školy ide o chybu jednotlivcov, za ktorú sa ospravedlnil.

Lajkuj Brainee.sk na

Na kontroverzné školské zadanie upozornil facebookový účet Líný učitel, za ktorým stojí pedagóg Robert Čapek. Ten v príspevku uviedol, že úlohou detí bolo hľadať spomínané informácie na internete na hodine fyziky, na notebookoch vypracovať prezentáciu vo forme odpovedí na zaslané otázky a v piatok ich prezentovať pred triedou na známky.

Neskôr tiež doplnil, že e-mail pristál v schránke študentom ZŠ Rosice. Riaditeľ školy Zbyněk Minařík toto zadanie označil za chybu jednotlivcov a za necitlivý prístup sa ospravedlnil. Podľa neho sa škola pred blížiacim sa Dňom obetí holokaustu snažila žiakom 9. tried priblížiť hrôzy a historický vplyv tohto obdobia v komplexnej škále.

image

Pred bránou tábora smrti v Osvienčime zriadili stánok so zmrzlinou. Múzeum hovorí o nedostatku rešpektu

„Téma holokaustu bola na našej škole medzipredmetovým projektom. Dôraz bol kladený predovšetkým na humanitné predmety, kde žiaci vyhľadávali a vysvetľovali základné pojmy súvisiace s holokaustom, čítali knihy a pracovali s tematickými textami. Následne prebehla riadená diskusia. Žiaci tak počas niekoľkých vyučovacích hodín tomu venovaných získali dostatočný rozhľad do danej témy,“ uviedol Minařík pre redakciu iDnes.cz.

Pobúrená verejnosť

Do projektu sa podľa neho však zapojili aj učitelia fyziky, od ktorých vzišla aj problematická úloha. „Povedané na rovinu, tento výstup sa vyučujúcim hrubo nepodaril a vôbec nemal vzniknúť. Je nedostatočne citlivý k danej téme a rozhodne ho nechcem hájiť. Považujem to za individuálnu chybu jednotlivcov a mrzí ma, že skvelú prácu ostatných častí projektu takto znehodnotili. Chcem sa osobne ospravedlniť za tento nedostatočne citlivý prístup. Uvedomujeme si, že toto zadanie bolo viac ako nevhodné,“ povedal Minařík.

„Nesúhlasím však s verejným lynčom učiteľov, ktorý sa na sociálnych sieťach rozpútal,“ poznamenal. Pod facebookovým príspevkom sa totiž objavili desiatky nesúhlasných komentárov. „Pani učiteľke chýba elementárna empatia, tak toto môže vypustiť medzi deti iba psychopat,“ napísala napríklad na tému Lenka Kasalová. „Tak toto asi nejde veľmi obkecať tým, že nepoznáme celý kontext... Je mi z toho úzko,“ myslí si ďalšia užívateľka Barbora Nižnanská. Iní dokonca navrhovali aj trestné stíhanie učiteľky, ktorá úlohu zadala.

Riaditeľ rosickej školy doplnil, že záležitosť so všetkou vážnosťou rieši a robí všetko pre to, aby sa podobný exces neopakoval.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 20:46