Masový vrah Breivik žaluje Nórsko za porušovanie jeho ľudských práv.Tasr/ap Lise Aserud/Tasr/ap
StoryEditor

Má k dispozícii Xbox a súkromnú posilňovňu. Napriek tomu masový vrah Breivik žaluje Nórsko za porušovanie jeho ľudských práv

iDnes.cz07.01.2024., 12:30h

Anders Behring Breivik, nórsky pravicový extrémista, ktorý v roku 2011 zabil 77 ľudí, sa v pondelok druhýkrát pokúsi žalovať nórsky štát za údajné porušovanie jeho ľudských práv. Tvrdí, že jeho uväznenie sa rovná neľudskému zaobchádzaniu podľa Európskeho dohovoru o ľudských právach.

Lajkuj Brainee.sk na

Najhorší nórsky vrah v čase mieru Anders Behring Breivik, ktorý teraz vystupuje pod menom Fjotolf Hansen, chce druhýkrát žalovať Nórsko za porušovanie ľudských práv. Podľa neho je jeho uväznenie v rozpore s Európskym ľudskoprávnym dohovorom.

Nórsko uprednostňuje rehabilitáciu väzňov. Aj preto je Breivik držaný v dvojposchodovom komplexe s kuchyňou, jedálňou a televíznou miestnosťou s Xboxom, niekoľkými kreslami a čiernobielymi obrázkami Eiffelovej veže na stene. Má tiež posilňovňu so závažím, bežecký pás a veslársky trenažér, zatiaľ čo mu po cele lietajú tri andulky, ktoré mu spríjemňujú pobyt.

image

Najväčšia masová samovražda v dejinách. Masaker v Jonestowne naháňa hrôzu aj po 44 rokoch

Napriek tomu jeho právnik Oystein Storrvik hovorí, že pre Breivika je nemožné mať nejaké zmysluplné vzťahy s kýmkoľvek z vonkajšieho sveta, pretože má zakázaný akýkoľvek kontakt s ľuďmi okrem dozorcov a aj posielanie listov, čo je podľa neho ďalšie porušenie ľudských práv.

Podobný nárok bol počas riešenia prípadu v roku 2016 prijatý, ale neskôr bol na vyššom súde zrušený. Potom bol zamietnutý aj na Európskom súde pre ľudské práva. Breivik požiadal v roku 2022 o podmienečné prepustenie, ale súd rozhodol, že nevykazuje žiadne známky rehabilitácie.

Masový vrah

22. júla 2011 Breivik zabil osem ľudí pri bombovom útoku v Osle, než sa vydal do mládežníckeho tábora pre stredoľavú politickú skupinu na ostrove Utoya, kde v prestrojení za policajta prenasledoval a zastrelil 69 ľudí, väčšinou tínedžerov. Za svoje útoky, ktoré opísal ako krížovú výpravu proti multikulturalizmu v Nórsku, neprejavil žiadnu ľútosť.

Nasledujúci rok bol Breivik odsúdený na maximálny trest 21 rokov za mrežami s doložkou – zriedka používanou v nórskom súdnom systéme – že môže byť držaný na neurčito, pokiaľ je stále považovaný za nebezpečného pre spoločnosť.

Mnohí považujú Breivikove žiadosti o podmienečné prepustenie za pokusy upozorniť na jeho vec, ako to občas robil počas svojho trestného procesu. Lisbeth Kristine Royneland, ktorá vedie podpornú skupinu pre ľudí, ktorí útok prežili a pozostalé rodiny hovorí, že jej skupina je „spokojná s rozhodnutím“ nepovoliť priamy prenos jeho komentárov z tohto súdneho prípadu. Ten sa uskutoční v pondelok 8. januára v telocvični vo väznici Ringerike, ktorá je len pár kilometrov od ostrova Utoya.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
29. apríl 2024 15:17