Rasové nepokoje v Chicago v roku 1919.X/tjeerd001/
StoryEditor

Vianočná rasová vojna. V roku 1896 sa sviatky radosti a pokoja zmenili v Kentucky na masaker Afroameričanov

Michal Čiernik23.12.2023., 15:00h

Hoci sa otroctvo v USA skončilo po občianskej vojne, nenávisť voči Afroameričanom sa žiaľ neskončila zo dňa na deň. Ešte dlhé roky boli po zrušení otroctva pre ľudí tmavšej pleti extrémne nebezpečné.

Lajkuj Brainee.sk na

Situácia bola obzvlášť zlá pre Afroameričanov v bývalých štátov Konfederácie, medzi ktorými bol z rasového násilia najhorší asi Kentucky. Zvlášť nechutný čin sa stal v Mayfielde v decembri 1896, kedy zlynčovali bieli obyvatelia mesta v priebehu 24 hodín medzi 21. a 22. decembrom dvoch Afroameričanov. Jedného za menšie nezhody s belochom a druhého, Jima Stonea, za údajné znásilnenie, uvádza History Collection. Na lístku pripojenom k Stoneovej hojdajúcej sa mŕtvole bolo varovanie, aby všetci obyvatelia tmavej pleti opustili mesto.

image

Príbeh černocha, ktorý sa spriatelil s rasistickým Ku Klux Klanom. Ľudí presvedčil, aby prestali s nenávisťou

V reakcii na túto jednoznačnú hrozbu sa miestne afroamerické obyvateľstvo ozbrojilo. Medzi bielym obyvateľstvom mesta sa rozšírili chýry, že do mesta pochoduje 250 mužov, a bol vyhlásený výnimočný stav.

Ku ozbrojenému konfliktu prišlo 23. decembra. Ako prvé padli obchody, ktoré patrili afroameričanom. Od šiestej hodiny večer mali ženy a deti zákaz vychádzania. Do mesta Fulton v štáte Kentucky bola odoslaná žiadosťou o posily, tie dorazili do Mayfieldu krátko po polnoci.

image

Zvlášť nechutný čin sa stal v decembri 1896, kedy zlynčovali bieli obyvatelia mesta v priebehu 24 hodín medzi 21. a 22. decembrom dvoch Afroameričanov.

X/rarenewspapers/

V meste zvonil požiarny zvon a na verejných priestranstvách sa rozmiestnili obranné hliadky, ktoré čakali na útok. Podľa správ sa Afroameričania mali ozbrojovať v neďalekom meste Paducah.

Nevinná obeť 

Nakoniec k streľbe došlo na vlakovej stanici, kde o život prišli traja Afroameričania, vrátane Willa Sueta, tínedžera, ktorý práve vystúpil z vlaku, aby strávil Vianoce so svojou rodinou. V meste padli stovky výstrelov a boli vypálené mnohé budovy.

Na Štedrý večer sa hrozba skončila a posily boli poslané domov. Bolo zvolané masové zhromaždenie a petícia, ktorú podpísalo viac ako 100 Afroameričanov, žiadala o mier medzi rasami.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
02. máj 2024 01:55