Pravicový dánsky aktivista Rasmus Paludan spálil korán pred tureckou ambasádou korán. (21. januára 2023)Profimedia.cz/
StoryEditor

Muž ugriloval korán spolu so slaninou. Vo Švédsku prvýkrát odsúdili človeka za pálenie svätej knihy

iDnes.czČTK13.10.2023., 10:00h

Prvýkrát v histórii bol vo Švédsku uznaný vinným z podnecovania k nenávisti človek, ktorý spálil korán. Verdikt súdu v Linköpingu prišiel po sérii udalostí, ktoré vyvolali hnev moslimov celého sveta.

Lajkuj Brainee.sk na

Švédsky súd uviedol, že pálenie koránu síce nie je v krajine nelegálne, cieľom dvadsaťsedemročného odsúdeného muža ale bolo vyhrážať sa moslimom a vyjadriť voči nim opovrhnutie.

„Video bolo zacielené na moslimov, a nie na islam ako náboženstvo,“ napísal súd vo vyhlásení. Muž dostal podmienečný trest s dvojročnou skúšobnou dobou.

image

Bude 2024 rok teroru? Francúzska rozviedka je o tom presvedčená, toto nás podľa nej čaká

Odsúdený muž v roku 2020 nahral video, na ktorom bolo vidieť, ako pred katedrálou v Linköpingu v strednom Švédsku páli na grile korán spoločne so slaninou. Tá patrí medzi potraviny zakázané islamom, pretože ide o bravčové mäso. Na zábere sa tiež objavil nápis s hanlivou poznámkou o prorokovi Mohamedovi.

Nie je jediný

Muž potom videonahrávku zverejnil na internete a obhorenú posvätnú knihu islamu a slaninu umiestnil pred mestskú mešitu. Videonahrávku sprevádzala hudba, ktorá je podľa súdu úzko spojená s teroristickými útokmi na mešity na Novom Zélande z roku 2019, pri ktorých zahynulo 51 ľudí.

Iračan, ktorý je zodpovedný za väčšinu protestných akcií s pálením koránu vo Švédsku v tomto roku, je v súčasnosti vyšetrovaný kvôli rovnakému zločinu, za ktorý padol štvrtkový rozsudok.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
02. máj 2024 08:04