Ilustračné fotoAli Unal/Tasr
StoryEditor

Bude 2024 rok teroru? Francúzska rozviedka je o tom presvedčená, toto nás podľa nej čaká

iDnes.czjol09.10.2023., 14:00h

Francúzsko by mohlo v nasledujúcom roku zaznamenať nárast útokov teroristických organizácií. Francúzske spravodajské služby to predpovedajú vzhľadom na významné udalosti, ktoré krajinu čakajú v roku 2024. Pred hrozbou varoval aj francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin, ktorý uviedol, že k nebezpečenstvu prispieva súčasná geopolitická situácia.

Lajkuj Brainee.sk na

Podľa belgickej mediálnej spoločnosti Brussels Signal sa analytici domnievajú, že priestor na teroristické útoky vytvoria plánované veľké podujatia, ako sú letné olympijské hry alebo 80. výročie Dňa D, v kombinácii so súčasnými faktormi, ako je nestabilná sociálna a politická situácia v krajine, zhoršujúca sa stabilita na Blízkom východe a v Afrike, odolné a rastúce teroristické bunky, ako sú ISIS a al-Káida, a masová migračná vlna v Stredozemnom mori.

Táto predpoveď viedla francúzskeho ministra vnútra Géralda Darmanina k varovaniu pred "novým Bataclanom". Narážal v nej na teroristické útoky v Paríži z novembra 2015, pri ktorých v divadle zahynulo okrem iných aj 90 ľudí.

"Táto hrozba sa s veľkou pravdepodobnosťou vráti kvôli globálnej geopolitike a nepochybne sa dotkne aj našej krajiny. Riziko sa s postupom času zvyšuje," povedal.

image

Paríž trápi invázia ploštíc. Vždy skontroluj matrace či podušky, kufor si daj ďaleko od postele, radí aj Ema Müller

Spravodajské služby v rôznych európskych krajinách monitorujú podozrivé skupiny komunity a dianie v nich. Odolnosť Islamského štátu v Sýrii a Iraku spolu s rastúcimi teroristickými sieťami v africkom Saheli a Afganistane však podčiarkuje pretrvávajúcu globálnu džihádistickú hrozbu, uviedla webová stránka.

Znepokojujúci je aj vývoj, keď tieto vznikajúce siete môžu využiť masovú migračnú vlnu z Afriky, ktorá je financovaná z obnoveného obchodu s drogami spojeného s prevzatím moci Talibanom v Afganistane.

Nicolas Lerner, generálny riaditeľ Francúzskej služby vnútornej bezpečnosti (DGSI), varoval pred "obnovenou schopnosťou teroristických organizácií dostať sa k nám zvonku".

Ľudia vo Francúzsku sa radikalizujú

K obavám prispieva aj vývoj v samotnom Francúzsku. Do značnej miery izolovaní a nesofistikovaní jednotlivci sa radikalizujú prostredníctvom džihádistickej propagandy na internete pod prezývkou "Imám Google", čo predstavuje výzvu pre orgány. Je ťažké ich odhaliť. Na uskutočnenie útoku potom používajú primitívne metódy, ako je agresia nožom alebo vjazd autom do davu.

Brussels Signal uvádza, že obeťami tejto šíriacej sa ideológie sa čoraz častejšie stávajú neplnoleté osoby. Hoci ich počet v porovnaní so sýrsko-irackými sieťami klesá, zdá sa, že sa objavuje "nová radikálna generácia", najmä medzi mladými ľuďmi čečenského a iného severokaukazského pôvodu.

image

Balíš kufre? Najlepšie krajiny, do ktorých sa oplatí presťahovať v roku 2023. Do väčšiny z nich môžeš odletieť ešte dnes

Francúzsko sa snaží riešiť prípadných agresorov diskrétnou výmenou informácií medzi lekármi a policajtmi, pričom využíva pečať lekárskeho tajomstva na odhaľovanie ľudí s duševnými chorobami.

Francúzsko medzitým zvýšilo svoje spravodajské kapacity po útokoch v hlavnom meste v novembri 2015. A ako hovoria údaje, spravodajské služby teraz sledujú 5 273 potenciálnych islamistických teroristov na území Francúzska.

Darmanin tiež uviedol, že pod dohľadom je približne 10 000 členov "ultraľavice", pričom 3 000 z nich sa považuje za vysoko rizikové hrozby. Sú zaradení do tzv. spisu S, čo je ukazovateľ, ktorý orgány činné v trestnom konaní používajú na označenie osoby považovanej za vážnu hrozbu pre národnú bezpečnosť.

 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
30. apríl 2024 23:53