V Michalovciach otvorili Connect Klub pre mladú generáciu.Facebook/ Ipčko, Lukas Kala/
StoryEditor

V Michalovciach otvorili zaujímavý klub pre mladých. Ukrajincom má pomôcť vysporiadať sa s traumami z vojny

TASR02.10.2023., 11:00h

Psychológovia z občianskeho združenia IPčko minulý týždeň otvorili na východe svoj piaty klub pomoci. Connect Klub v Michalovciach bude pre mladých ľudí otvorený štyrikrát do týždňa.

Lajkuj Brainee.sk na

K dispozícii budú mať deväť odborníkov - psychologičiek a sociálnych pracovníčok a štyroch tlmočníkov ukrajinského jazyka. „Vytvorili sme už päť podobných klubov, jeden je v Bratislave, ďalšie sú v Trnave, Nitre a Prešove, teraz pribudol ďalší v centre Michaloviec na Námestí osloboditeľov,“ uviedol riaditeľ združenia Marek Madro.

image

Skupinová terapia vo virtuálnom Kyjeve. Aj takto Ukrajinci bojujú s traumou z vojny

Psychológovia na Zemplíne pôsobia od marca minulého roku. Boli zodpovední za poskytovanie psychologicko-sociálnej starostlivosti najmä pre ľudí utekajúcich pred vojnou na Ukrajine vo Veľkokapacitnom centre pre utečencov. „Za čas nášho pôsobenia sme pomáhali aj Slovákom v krízových situáciách, a preto v júni vzniklo v Michalovciach tzv. Káčko - centrum krízovej intervencie ako stabilná pobočka IPčka,“ objasnil Madro.

Pomohli už desiatkam mladým ľuďom

Odvtedy tam poskytli 84-krát osobnú pomoc jednotlivcom a 16-krát zasahoval v meste aj výjazdový Krízový intervenčný tím IPčko. „Z našich skúseností práve nízkoprahové, dostupné a atraktívne miesto pomoci v Michalovciach chýbalo. Pomáhať tam môžeme vďaka podpore Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR a International rescue committee,“ zdôraznil riaditeľ OZ.

Connect Klub je podľa Madra miestom "pripájania" a "prepájania" k zážitkom, pomoci a komunite, ale aj "odpájania" mladých ľudí od očakávaní ostatných, ťaživých a náročných chvíľ v bezpečnom prostredí. Zároveň spája mladú generáciu zo Slovenska, ale aj z Ukrajiny s ďalšími ľuďmi a so psychológmi, ktorí ich môžu podporiť, usmerniť ich a pomôcť, keď je to potrebné.

„Po prvých dňoch vieme, že ísť do Michaloviec bol skvelý krok. Connect Klub bol v prvé dni prevádzky plný mladých ľudí. Pripravujeme tam pre nich každý deň program v podobe workshopov, diskusií, rôznych druhov terapeutických aktivít či hier,“ uzatvára Madro.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
29. apríl 2024 16:44