Študent v Londýne musel bývať v dvojizbovom byte s ďalšími 20 ľuďmi.Twitter/internationalednews/
StoryEditor

Myslíš si, že život na slovenskom intráku je drsný? Študent v Londýne býval v dvojizbovom byte s ďalšími 20 ľuďmi

Michal Čiernik04.10.2023., 08:00h

Do Londýna prišiel študovať z Bangladéša. Univerzitné ubytovanie si nemohol dovoliť, tak skončil v byte plnom ploštíc s 20 spolubývajúcimi. Problém nájsť si bývanie však majú aj domáci študenti.

Lajkuj Brainee.sk na

Nazmusha Shahadata prijali v Londýne na štúdium práva. Po príchode ho však vysoké ceny nájmov a ubytovania prinútili bývať v hrozných podmienkach. „Nikdy som nečakal, že budem žiť na takom mieste, stále sa z toho spamätávam,“ povedal pre BBC.

V dvojizbovom byte, s viacerými poschodovými posteľami natlačenými v miestnostiach, býval s 20 robotníkmi, ktorí pracovali na smeny. Kvôli nim a plošticiam, ktoré ho doštípali, sa nemohol ani vyspať. „Prvých pár mesiacov som nemohol ani zavolať svojej rodine cez videohovor, pretože som nechcel, aby videli, ako žijem,“ vysvetlil.

Obrovské výdavky

Shahadat teraz žije v spoločnom dome a má vlastnú izbu, ale povedal, že hľadanie cenovo dostupného domova v Londýne bolo mimoriadne ťažké. Zahraniční študenti totiž nemajú informácie a potrebné financie na zabezpečenie ubytovania.

image

25-ročný človek, ktorý sa po škole nevráti na Slovensko, stojí štát viac ako 2 a pol milióna eur, hovorí predsedníčka študentskej rady

Mladý študent bol prinútení dokonca použiť úspory svojej rodiny na pokrytie poplatkov, povedal, pričom jeho výdavky predstavujú 39-tisíc libier, čo je takmer 45-tisíc eur, za tri roky štúdia. „Minul som úspory svojej rodiny, aby som sem prišiel, aby som si splnil svoje sny a sny mojich rodičov,“ povedal.

Rashavh Kaushik z Indie bude tento rok tiež študovať právo. Domov si našiel u priateľov, no izbu zdieľa s ďalším študentom. Za toto usporiadanie museli zaplatiť vyše 18-tisíc eur a získať ručiteľa, aby si ubytovanie zabezpečili. „Je to pre nás nákladné,“ povedal.

Zvyšovanie zahraničných študentov

V posledných rokoch sa vláda snažila zvýšiť počet zahraničných študentov na britských vysokých školách.

V akademickom roku 2015/16 bolo v hlavnom meste 113 015 zahraničných študentov. Podľa štatistickej agentúry pre vysokoškolské vzdelávanie (HESA) sa to v roku 2020/21 zvýšilo o 59 percent na 179 425.

Teraz majú niektoré londýnske inštitúcie viac zahraničných študentov ako domácich. „Univerzity sa snažia prijímať čoraz viac zahraničných študentov čiastočne preto, že platia oveľa vyššie poplatky. To však znamená, že niektoré univerzity expandujú oveľa rýchlejšie, ako to dokáže zvládnuť miestny bytový fond,“ povedala Nehaal Bajwa z Národnej únie študentov (NUS).

Bajwa dodala, že zahraniční študenti s väčšou pravdepodobnosťou akceptujú ubytovanie bez zmluvy, zaplatia veľké sumy peňazí vopred alebo sú nútení prijať nevhodné podmienky. „Sú často vykorisťovaní, pretože nepoznáte svoje práva,“ povedala.

Problém majú aj domáci

Problémy nemajú len zahraniční študenti, ale aj študenti z Veľkej Británie, ktorí pre BBC uviedli, že majú problémy s hľadaním bývania a dlhým dochádzaním na univerzitu.

Analýza spoločnosti Savills zistila, že v Londýne v súčasnosti pripadá na jedno lôžko v internátnom študentskom ubytovaní 3,8 študenta, zatiaľ čo v celom Spojenom kráľovstve je to v priemere 2,9 študenta.

Študentská charitatívna organizácia Unipol sa domnieva, že je potrebné viac "cenovo dostupných" ubytovaní, najmä pre zraniteľnejších študentov, ktorí sa môžu rozhodnúť pre univerzitné ubytovanie, ak dobre nepoznajú oblasť alebo pochádzajú zo zahraničia.

Martin Blakey, generálny riaditeľ charitatívnej organizácie, uviedol, že takéto ubytovanie je približne o 35 percent drahšie ako prenájom izby v dome, takže niektorí študenti nakoniec minú veľkú časť svojich peňazí na internát.

Mnohým z nich však dôjdu prostriedky skôr, ako si môžu niečo zabezpečiť, a povedal, že v tomto momente „pomerne veľký počet zahraničných študentov využíva potravinové banky" a mnohí z nich sa možno budú musieť vrátiť domov. „Je to naozaj drsné, sny ľudí sa kvôli peniazom potichu rozpadajú,“ povedal pán Blakey.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
28. apríl 2024 23:52