Igor Matovič Lukáš Grinaj/Tasr
StoryEditor

Parlamentné voľby 2023 ONLINE: Podľa exit pollov vyhrá PS, hlasy sčítavajú pomaly

redTASR30.09.2023., 07:42h

Slováci si volia nových poslancov do Národnej rady. V ére samostatného Slovenska ide o deviate parlamentné voľby v poradí.

Lajkuj Brainee.sk na

V parlamentných voľbách môže podľa odhadu Štatistického úradu SR voliť viac ako 4,3 milióna osôb. Pre približne 53 300 ľudí to budú vôbec prvé voľby, v ktorých budú môcť hlasovať. Ďalší typ prvovoličov sú tí, ktorí už v iných voľbách hlasovali, ale prvýkrát budú voliť poslancov národného parlamentu. Bude ich 184 800.

image

Ako to vyzerá vo volebnej miestnosti a čo musíš spraviť, aby bol tvoj hlas platný? Prinášame kompletný prehľad pre prvovoliča

Občania môžu svoj hlas odovzdať v 5996 volebných miestnostiach. Pre voličov je spustená aj infolinka: 02/4859 2317 a 02/4859 2312. Celý priebeh volieb sledujem online.

00:00 - To je na dnes všetko, ďakujeme za pozornosť.

23:45 Podľa exit pollu od Focusu vysokoškolskí študenti neprekvapivo volili PS.

image

Exit poll

Screenshot Markíza/

23:02 Výsledky exit pollu televízie Markíza prijali hostia volebného štábu progresívcov s veľkými ováciami. Martin Poliačik pre HN povedal, že po skúsenosti  z minulých volieb je ešte skoro tešiť sa. Najviac ho však predsa len v prieskume potešilo, že strana SNS je podľa výsledkov mimo parlamentu. 

Podľa prvých exit pollov od Focusu získalo najviac hlasov Progresívne Slovensko, v tesnom závese za ním Smer-SSD a treticu najsilnejších strán podľa exit pollu uzatvára Pellegrini s Hlasom.

Mimo parlamentu môže byť Andrej Danko s SNS a Hegerovi Demokrati. Podľa Focusu získal Kotleba len 0,5 percent hlasov.

image

Exit poll

Screenshot Markíza/

22:24 Väčšina Slovákov už svoje hlasy odovzdala a takmer všetky volebné miestnosti sa uzatvorili. Kvôli incidentu v považskobystrickej mestskej časti Považské Podhradie sa tam voľby predĺžili a moratórium trvá do 22:45.

22:05 TV Markíza zverejnila prvý exitpol - zatiaľ slepý, bez konkrétnych mien strán. 

image

Slepý exitpol

Tv Markíza Screenshot/

21:45 Hospodárske noviny majú live volebné štúdio. Pozri si rozhovory k aktuálnej situácii, ale aj živé vstupy redaktorov priamo z centrál jednotlivých strán.

21:00 Pri volebnej miestnosti v obci Veľká Lomnica v okrese Kežmarok musela polícia riešiť hádku niekoľkých desiatok ľudí, začínajúci konflikt však nakoniec rýchlo vyriešila. Krajská policajná hovorkyňa z Prešova Jana Ligdayová pre TASR uviedla, že situácia je tam už pokojná.

,,Pri volebnej miestnosti sa zhromaždilo viac ľudí naraz a hádali sa o to, kto pôjde prvý dovnútra. Všetko sa však vyriešilo dohovorom a nebolo tak nutné ráznejšie zasahovať," priblížila hovorkyňa.  

20:34 - V najväčších bratislavských mestských častiach sú sobotné voľby do Národnej rady SR naďalej pokojné, bez problémov a incidentov. Mnohé volebné okrsky hlásia výrazne vysokú účasť voličov.

19:25 - Zdravotní záchranári evidujú v súvislosti so sobotnými parlamentnými voľbami do 18.00 h 12 výjazdov sanitiek. Informuje o tom Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby SR na sociálnej sieti.

19:09 - Polícia eviduje počas volebného dňa vyše 30 podnetov, ktoré smerujú k podozreniam z porušenia moratória. Podrobnejšie informácie polícia zverejní v nedeľu. Podaniami, ktoré naznačujú porušenie volebného moratória, sa zaoberala aj štátna volebná komisia.

18:40 - Volebné moratórium v rámci sobotných predčasných parlamentných volieb predĺžili o ďalších päť minút. Na celom území SR potrvá do 22.45 h. Informoval o tom predseda Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Ladislav Orosz.

image

Parlamentné voľby 2023

Milan Drozd/Tasr

18:14 - Okrskové volebné komisie na voľbu poštou začali v sobotu od 18.00 h sčítavať doručené hlasy zo zahraničia. Spolu hlasovalo poštou v rámci predčasných parlamentných volieb 58 779 voličov. O voľbu poštou požiadalo spolu 72 993 ľudí. Zákonná lehota na doručenie návratnej obálky sa skončila v piatok 29. septembra o 12.00 h.

17:40 - Vo volebnej miestnosti v považskobystrickej mestskej časti Považské Podhradie zomrel po kolapse volič. TASR to potvrdil hovorca Operačného strediska Záchrannej zdravotnej služby Viliam Sládek.

image

Vo volebnej miestnosti zomrel po kolapse volič. Hlasovanie na okrsku prerušili

17:05 - V Zuberci na Orave nafúkali predseda aj člen volebnej komisie. Informovala o tom Zuzana Hrabovská z odboru komunikácie a prevencie Prezídia Policajného zboru. Dodala, že vec odovzdali Okresnej volebnej komisii v Námestove, ktorá ju bude riešiť.

16:00 - Priebeh predčasných parlamentných volieb je z pohľadu polície zatiaľ mimoriadne pokojný. Na tlačovej konferencii o tom v sobotu informoval viceprezident Policajného zboru Damián Imre. Spomedzi drobných incidentov spomenul privolanie hliadky do jednej z okrskových volebných komisií. Zistené bolo požitie alkoholu.

14:30 - V jednom z volebných okrskov v bratislavskej Petržalke predĺžia hlasovanie o 40 minút. Dôvodom je zdravotná indispozícia jedného z členov okrskovej volebnej komisie. Z dôvodu predĺženia hlasovania by malo pravdepodobne prísť aj k predĺženiu volebného moratória.

13:55 - V obci Havranec v okrese Svidník je v sobotu viac členov okrskovej volebnej komisie ako zapísaných voličov. Ide o jednu z obcí v kraji pod Duklou, ktorá má do 20 obyvateľov. „Máme zapísaných 11 voličov z obce a šiesti členovia komisie majú hlasovací preukaz. Členov komisie malo byť 19, jeden však neprišiel, čiže je nás 18. Atmosféra je pokojná a priateľská. Počas dňa, kým čakáme na voličov sa rozprávame medzi sebou, keďže sa niektorí poznáme. Prípadne vyjdeme von pred volebnú miestnosť a možno si aj budeme variť guláš,“ uviedla pre TASR predsedníčka okrskovej volebnej komisie v Havranci Erika Macková

13:30 - Odvolili už aj niektorí známi herci a osobnosti Slovenska. „Či už volíte tých, alebo hentých, nebojujte medzi sebou. Rešpektujte sa navzájom,“ Odkázal Ján Koleník na Instagrame. Herečka Zuzana Vačková odvolila so svojím otcom. A moderátor Matej "Sajfa" Cifra sa k volebnej urne postavil so synom Šimonkom.

12:15 - Prezidentka Zuzana Čaputová so svojim priateľom Jurajom Rizmanom odvolili kvôli podozrivému batohu vo volebnej miestnosti o hodinu neskôr ako mali. Podľa portálu noviny.sk patril batoh jednej z fotografiek, ktorá si ho v miestnosti zabudla. Polícia pustila pani prezidentku vhodiť volebný lístok, až keď bol batoh odstránený. 

image

Prezidentka SR Zuzana Čaputová volí vo volebnej miestnosti v Pezinku.

Michal Svítok/Tasr

11:35 - Svoj hlas odovzdali ďalšie osobnosti slovenskej politiky. Bývalý premiér Eduard Heger odovzdal svoj hlas spolu so svojou manželkou Luciou. Podobne ako Robert Fico aj predseda strany HLAS-SD Peter Pellegrini prišiel odvoliť so svojou mamou. A v sprievode rodiny prišiel do volebnej miestnosti aj predseda strany PS Michal Šimečka. 

10:30 - V Trnave odvolil už aj bývalý premiér Igor Matovič, prišiel spolu so svojou manželkou. Obálku, aj keď s menšími ťažkosťami, do volebnej urny vhodil aj Richard Sulík. V rade so svojou manželkou si počkal aj bývalý prezident Andrej Kiska. 

10:10 -  V bratislavskej Devínskej Novej Vsi prišiel odvoliť aj premiér úradníckej vlády Ľudovít Ódor. Tesne pred volebnou miestnosťou sa však v sprievode ochranky musel vrátiť domov, zabudol si totiž občiansky preukaz.  „Viete, to bolo dopredu dohodnuté, keďže posledné dni nie je o čom písať. Treba hovoriť o tom, že áno, aj premiér musí ísť podľa pravidiel,​“​ prezradil novinárom pred volebnou miestnosťou.

image

 Na snímke dočasne poverený predseda vlády SR odborníkov Ľudovít Ódor vhadzuje obálku s hlasovacím lístkom do volebnej schránky.

Jaroslav Novák/Tasr

10:00 - Medzi prvými politikmi, ktorí si splnili svoju občiansku povinnosť bol aj predseda strany SMER - SSD Robert Fico. Na Facebook pridal video, ako odvolil so svojou mamou. 

9:05 - Otvorenie volebných miestností sa podľa polície zaobišlo bez incidentov. Na zabezpečenie pokojného priebehu predčasných parlamentných volieb by malo dohliadať vyše 6500 policajtov.

8:35 - Voliči, ktorým zdravie bráni ísť voliť v predčasných parlamentných voľbách osobne, môžu okrskovú volebnú komisiu požiadať o prenosnú volebnú schránku. Je určená napríklad pre imobilných voličov alebo pre starších občanov na lôžku.

7:55 - 18 okrskových volebných komisií na voľbu poštou preberá od Ministerstva vnútra návratné obálky, ktorých prišlo rekordných 58 779. Vo voľbách v roku 2020  volilo prostredníctvom pošty 48 925 voličov.

7:40 - O siedmej hodine sa otvorili volebné miestnosti, Slováci si volia poslancov do Národnej rady. O priazeň voličov sa uchádza 25 politických subjektov. Volebné miestnosti budú otvorené do desiatej večer. Ministerstvo vnútra nemá avizované žiadne problémy, ktoré by bránili otvoreniu volebných miestností. 

 

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
10. máj 2024 10:59