Z prvej vojnovej transrodovej reportérky je hovorkyňa ukrajinskej armády.Profimedia.cz/
StoryEditor

Z prvej transrodovej vojnovej reportérky je hovorkyňa ukrajinskej armády. Na fronte ju zranili ruské šrapnely

dtt07.08.2023., 10:00h

Američanka Sarah Ashtonová-Cirillová, ktorá je označovaná za prvú vojnovú transrodovú reportérku, sa stane jednou z hovorkýň ukrajinskej armády. Niekdajšia novinárka sa začiatkom roka rozhodla namiesto reportovania o vojnovom dianí pridať na stranu Ukrajincov a pomáhať im v boji proti nepriateľovi.

Lajkuj Brainee.sk na

Ashtonová-Cirillová prišla na Ukrajinu v marci 2022 krátko po vypuknutí ruskej invázie. V krajine najskôr pracovala ako reportérka, čím si vyslúžila označenie, ako prvá otvorene transrodová vojnová novinárka na svete, píše portál iDnes.cz.

„Po takmer 520 dňoch strávených na Ukrajine v rôznych civilných i vojenských funkciách som viac ako čokoľvek iné ocenila silu a odolnosť ukrajinského ľudu,“ povedala Ashtonová-Cirillová magazínu Newsweek. „Počas posledného mesiaca, keď sa moja rola zmenila z vojaka pechoty na frontovej línii na jedného z verejných hlásateľov ukrajinských ozbrojených síl, som za túto silu stále vďačnejšia,“ dodala.

Bojová zdravotníčka

Potom, čo reportérka na vlastné oči všetky tie ruské zverstvá, rozhodla sa novinárskeho povolania zanechať a pridala sa k ukrajinským ozbrojeným silám, na pozíciu bojovej zdravotníčky. Na fronte utrpela poranenia ruky a tváre, keď ju zasiahlo niekoľko črepín.​

Ashtonová-Cirillová má v ukrajinskej armáde hodnosť mladšej seržantky. V predchádzajúcich mesiacoch začala pracovať aj pre ukrajinskú teritoriálnu obranu ako moderátorka anglicky vysielaných relácií s názvom „Ukrajina v obraze“ a „Rusko nenávidí pravdu“.

Námestníčka ukrajinského ministra obrany Mailarová zdôraznila jej prínos pre Ukrajinu. „Poskytuje informácie anglicky hovoriacemu publiku a objektívne informuje o vojnových udalostiach, pričom vyvracia ruské dezinformácie a propagandistické naratívy,“ uviedla.

Na prácu hovorkyni sa veľmi teší. „Nikdy som nebola taká poctená, ako keď som si prečítala vyhlásenie ukrajinského ministerstva obrany a námestníčky ministra obrany Hanny Maliarovej ohľadom mojej práce v prospech víťazstva,“ napísala na Twitteri. „Táto verejná podpora mojej služby je pre mňa veľkým zadosťučinením,“ dodala.

Výsmech z Ruska

Vymenovanie Ashtonovej-Cirilloovej do úlohy hovorcu podľa Newsweeku vyvolalo posmech v radoch ruských vojnových blogerov. Ženy sa ale obratom zastali mnohí ukrajinskí predstavitelia vrátane poslankyne Inny Sovsunovej, ktorá uviedla, že si zaslúži rešpekt a nenávisť ruskej propagandy je dôkazom, že robíme všetko správne.

„Sarah má v USA veľké publikum, jej príspevky vidia až 28 miliónov užívateľov. Niet divu prečo sa nepriateľské sociálne siete tak rozrušili. Tým sa však Sarahino publikum len rozrástlo,“ odkázala Maliarová.

image

Ukrajinská šermiarka porazila Rusku, nepodala jej ruku. Diskvalifikovali ju z majstrovstiev

Ashtonová-Cirilloová za podporu poďakovala a uviedla, že ju kritika z Ruska nezaskočila. „Časť naratívu, ktorý proti mne používali propagandistickí vojnoví zločinci v Rusku, sa zameriavala na moju identitu. To je smiešna línia útoku, pretože na Ukrajine nebojujeme za toleranciu alebo prijatie vybraných skupín ľudí, ale za slobodu a oslobodenie všetkých ľudí,“ napísala novinárka.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
03. máj 2024 09:30