Ilustračná fotoJán Krošlák/Tasr
StoryEditor

Napísali o nás: Vedci zisťovali, ktorý štát funguje najlepšie. Miesto, na ktorom sa umiestnilo Slovensko, ťa prekvapí

Michal Čiernik03.07.2023., 12:00h

V prvom rade brali do úvahy fungovanie zákonov, kriminalitu ale aj celkovú administratívu a služby v krajine.

Lajkuj Brainee.sk na

Index štátnosti zostavila nemecká univerzita vo Würzburgu, keď sa vedci snažili zistiť, ktoré krajiny fungujú najefektívnejšie. Predstavoval tri kľúčové kategórie údajov za 72 rokov medzi rokmi 1950 až 2022. Patrili medzi ne zákony, úroveň kriminality a celková administratíva, pričom sa zohľadňovalo všetko od čakacích lehôt u lekárov až po prístup k elektrine. „Nemerali sme len formálny stav, ale pozreli sme sa aj na neformálnu stránku,“ povedala doktorka Theresa Paola Stawski, ktorá pracovala na modeli. „Štát vidíme vo všetkom, čo nás obklopuje, napríklad v uliciach, na súdoch, na polícii alebo v školách,“ doplnila.

Získané hodnoty sa potom spracovali a vzájomne zvážili pomocou modelu „V-Dem“, ktorý sa opiera o odpovede prieskumu viac ako 3 500 štátnych expertov. Národy boli kategorizované podľa ich „štátnosti“ na základe týchto výsledkov, v rozmedzí od najvyššej kategórie „vysoko fungujúcich“ po najnižšie „zrútené“. 

Tu to nefunguje vôbec

Líbya, Jemen, Južný Sudán a Papua-Nová Guinea patrili len medzi štyri krajiny, ktoré získali titul „zrútený“, pričom výskumníci naznačujú, že ich verejné služby sú veľmi obmedzené. Väčšina (88) sa klasifikovala ako „chybné“ alebo „hlboko chybné“, pričom do toho boli zahrnuté Haiti, Somálsko, ale dokonca aj Cyprus. 

image

Na chvoste indexu štátnosti sa umiestnil Yemen.

Unsplash/ Asamw/

Najlepší je Singapur

Podľa štúdie je na vrchole tabuľky Singapur, nasledovaný Austráliou a Dánskom. Dr Stawski tvrdí, že tieto výsledky boli pre mnohých zainteresovaných výskumníkov celkom neočakávané. Príkladom republika Seychely na 12. mieste, čím predbehla Japonsko aj Švajčiarsko. „Bola som trochu prekvapená, ako dobre fungujú niektoré autokracie ako Singapur alebo Spojené arabské emiráty. To tiež dokazuje, že náš Index netrpí rozsiahlym demokratickým zaujatím,“ priznáva doktorka Stawski.

image

Podľa štúdie je na vrchole tabuľky Singapur.

Unsplash/mike-enerio/

Slovensko predbehlo Taliansko či niektorých svojich susedov

Slovensko sa v rebríčku fungovania štátu umiestnilo zo 173 krajín na 37. mieste. Pre niekoho možno príjemné prekvapenie, keďže sme preskočili dokonca Taliansko, Maďarsko, Poľsko ale aj Grécko či Chorvátsko.

image

99 percent ľudí nemá žiadne očakávania, máme ťažké jedlo a nudnú Bratislavu. Čo hovoria zahraniční turisti o Slovensku?

Na druhej strane sa pred nás dostali krajiny ako Botswana, spomínané Spojené arabské emiráty či Barbados. Dr Stawski sa domnieva, že pokračujúci výskum v tejto oblasti je najzásadnejší pre národy s nedostatkom ľudských práv a slobody prejavu. „Myslím si, že štátny výskum je stále medzerou v politických vedách,“ povedala na záver pre MailOnline.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
28. apríl 2024 17:19