Zuzana Čaputová a Petr Pavel na Ukrajine.Facebook/Zuzana Čaputová
StoryEditor

Čaputová a Pavel na Ukrajine: Naša prezidentka navštívila centrum pre týrané ženy, ten český je priamo na fronte

TASR29.04.2023., 11:30h

Prezidentka SR Zuzana Čaputová v piatok v rámci svojej návštevy Ukrajiny navštívila i centrum pre sexuálne zneužívané a týrané ženy, na ktorého činnosť prispelo i Slovensko.

Lajkuj Brainee.sk na

Prezidentka podotkla, že mnohé z klientok centra sú obete sexuálnych vojnových zločinov spáchaných ruskými vojakmi. „Hovorila som so ženou, ktorú opakovane znásilnili, bili a držali v zajatí i napriek tomu, že bola tehotná. Dieťa potratila a muža jej zabili,” napísala Čaputová na sociálnej sieti.

Prezidentka sa v centre rozprávala aj s matkami a deťmi, ktoré boli vzaté do Ruska na „prevýchovu”. Dodala, že v Rusku stále ostáva minimálne 20-tisíc takýchto odobratých detí. Tieto prípady vyšetruje Medzinárodný trestný súd (ICC) v Haagu, ktorý vydal už i prvé medzinárodné zatykače.

image

Atentát na Putina. Bezpilotné lietadlo plné výbušnin spadlo v blízkosti továrne, ktorú mal navštíviť ruský prezident

Musíme zdokumentovať každý vojnový zločin

„Ľudia na Ukrajine zažívajú traumy, ktoré sa nedajú liečiť, a hrôzy, na ktoré sa nedá zabudnúť. Považujem za potrebné dokumentovať každý jeden vojnový zločin, ktorý je na ukrajinskom území spáchaný,” vyhlásila prezidentka a dodala, že Slovensko podporuje aj zriadenie špeciálneho tribunálu pre zločin agresie.

„Zločiny proti ľudskosti nie sú nevyhnutnou súčasťou vojny. Sú neospravedlniteľnou a cielenou snahou okupantov zvýšiť utrpenie a vyvolať strach. Tvárou v tvár človeku, žene, dieťaťu, ktoré si prešli peklom, aké si my nevieme predstaviť, nie je možné ostať ľahostajným,” napísala Zuzana Čaputová.

image

Zuzana Čaputová a Volodymyr Zelenskyj

Reuters/Ukrainian Presidential Press Ser

Prezidentka tiež na Twitteri vyhlásila, že „piatkové rokovania s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským o prehĺbení spolupráce medzi našimi krajinami a pokračujúcej podpore boli veľmi užitočné”. Vyzdvihla i Zelenského odhodlanie „brániť Ukrajinu a priviesť ju k spravodlivému mieru”.

Petr Pavel je prvým prezidentom na vojnovom fronte

Český prezident Petr Pavel navštívil v sobotu mesto Dnipro v Dnepropetrovskej oblasti na východe Ukrajiny, kde rokoval s tamojším gubernátorom Serhijom Lysakom.

image

V Rusku zatkli bývalého veliteľa vagnerovcov. Priznal sa k zabíjaniu detí a civilistov na Ukrajine

Pavel po piatkovej návšteve Kyjeva, ktorú absolvoval spoločne s prezidentkou SR Zuzanou Čaputovou, odcestoval nočným vlakom na východ Ukrajiny. Podľa servera je tak prvým zahraničným prezidentom, ktorý od vypuknutia ruskej vojenskej agresie vlani vo februári navštívil východnú časť napadnutej krajiny.

Mesto Dnipro v piatok čelilo vlne raketových útokov, ktoré si vyžiadali dve obete na životoch. „Je mi potešením byť v Dnipre. Česká republika prevzala patronát nad rekonštrukciou Dnepropetrovskej oblasti,” uviedol prezident ČR po rokovaní s Lysakom.

Museli sa uchýliť do krytu

Pavel už v piatok uviedol, že Česko má pre miestny región pripravených päť kľúčových rekonštrukčných projektov v oblastiach zdravotníctva, energetiky, bývania či vodohospodárstva.

Lysak Pavlovi poďakoval za podporu zo strany Českej republiky, píšu Novinky.cz. Po spoločnom rokovaní položili Pavel s Lysakom kvety pri pamätníku padlých hrdinov v Dnipre.

image

Volodymyr Zelenskyj a Petr Pavel

Reuters/Ukrainian Presidential Press Off

V prvý deň návštevy Ukrajiny navštívil Pavel spolu so slovenskou prezidentkou Čaputovou aj mestá Boroďanka a Buča, ktoré ešte na začiatku invázie zničili ruské jednotky. Obaja tiež rokovali s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. V piatok v podvečerných hodinách sa obe hlavy štátu museli pre letecký poplach v Kyjeve uchýliť do krytu.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 01:39