Ľudovít Ódor - Zuzana Čaputová v televízii TA3.Peter Mayer/
StoryEditor

Čaputová zverejnila mená nových ministrov. Pozri sa, kto bude v novej úradníckej vláde

TASR12.05.2023., 11:30h

Prezidentka v piatok zverejnila zoznam členov vlády odborníkov. Premiérom sa stane doterajší viceguvernér Národnej banky Slovenska Ľudovít Ódor. Vládu odborníkov vymenuje hlava štátu v pondelok.

Lajkuj Brainee.sk na

Podpredsedníčkou vlády zodpovednou za plán obnovy a využívanie eurofondov bude Lívia Vašáková. Ministrom financií bude Michal Horváth. Ministerstvo vnútra povedie Ivan Šimko.

Šéfom ministerstva obrany bude Martin Sklenár. Na post ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí nastúpi Miroslav Wlachovský.

Ministrom hospodárstva bude Peter Dovhun. Za ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka vymenuje prezidentka Jozefa Bíreša. Ministrom investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie bude Peter Balík. Na čelo ministerstva dopravy nastúpi Pavol Lančarič.

Pozíciu ministra zdravotníctva obsadí Michal Palkovič. Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu bude viesť Daniel Bútora. Na čele ministerstva kultúry bude Silvia Hroncová.            

Ministerkou práce, sociálnych vecí a rodiny bude Soňa Gaborčáková. Rezort spravodlivosti povedie Jana Dubovcová. Ministrom životného prostredia sa stane Milan Chrenko.

Vláda odborníkov nahradí dočasne poverený kabinet Eduarda Hegera, ktorý koncom minulého týždňa požiadal prezidentku o zbavenie poverenia viesť vládu. Rozhodol sa tak po tom, ako ohlásili odchod z vlády ministri Samuel Vlčan i Rastislav Káčer a prezidentka neprijala ani jeden z jeho návrhov, ktoré považoval za stabilnejšie než vymenovanie úradníckej vlády.

      Predseda vlády Slovenskej republiky

      Ľudovít Ódor  

Väčšinu doterajšej kariéry bol ekonómom v službách štátu. Presadzuje pragmatickú hospodársku politiku založenú na dátach, moderných metódach, rozumných pravidlách a spolupráci kvalitných inštitúcií.

Pôsobil ako hlavný ekonóm Ministerstva financií Slovenskej republiky a riaditeľ Inštitútu finančnej politiky. Bol členom Bankovej rady Národnej banky Slovenska, poradcom premiérky Ivety Radičovej a ministra financií Ivana Mikloša. Neskôr bol zakladajúcim členom Rady pre rozpočtovú zodpovednosť.

Prispel k zavedeniu rovnej dane, podieľal sa na zavedení eura i na reforme prvého a druhého piliera dôchodkového systému. Napísal viacero odborných publikácií o fiškálnej politike, o ktorej tiež prednáša ako hosťujúci profesor na Stredoeurópskej univerzite. Vyštudoval špecializáciu matematika-manažment.

Prezident Andrej Kiska ho 20. februára 2018 vymenoval za viceguvernéra Národnej banky Slovenska. Návrh na jeho vymenovanie Národnej rade Slovenskej republiky predložil vtedajší predseda vlády Robert Fico, za hlasovalo 122 poslankýň a poslancov Národnej rady Slovenskej republiky.

      Podpredsedníčka vlády Slovenskej republiky pre Plán obnovy a odolnosti a využívanie eurofondov

      Lívia Vašáková  

 Kariérna úradníčka dobre pozná prostredie inštitúcií Európskej únie. Osem rokov pracovala v Európskej komisii ako ekonomická analytička na Generálnom riaditeľstve pre energetiku, kde sa zameriavala na hodnotenie dopadov legislatívy. Na pôde Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku viedla tím ekonomických analýz.

Od roku 2020 pôsobí v slovenskej štátnej správe ako generálna riaditeľka sekcie Plánu obnovy. Táto sekcia koordinuje realizáciu Plánu obnovy na národnej úrovni a komunikuje s Bruselom pri žiadostiach o platby. Vyštudovala podnikový manažment a európske štúdiá.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
14. apríl 2024 11:59