Mladé dievča drží banner s nápisom: ”Nie sme teraz na hodinách v škole, aby sme ťa mohli niečo naučiť.”Unsplash/callum Shaw/
StoryEditor

Cítia sa bezpečnejšie, priznávajú sa k LGBTI+. Ľudia z generácie Z sú na svoju orientáciu hrdí

mor27.01.2023., 08:00h

Údaje pochádzajú zo sčítania ľudu v Spojenom kráľovstve, ktoré prebiehalo v roku 2021. Nové dáta len potvrdili, že stále viac mladých ľudí sa priznáva k svojej sexuálnej identite. Dôvodom je zvýšený pocit bezpečia.

Lajkuj Brainee.sk na

Údaje pochádzajú zo sčítania ľudu v Spojenom kráľovstve, ktoré prebiehalo v roku 2021. Nové dáta len potvrdili, že stále viacej mladých ľudí sa priznáva k svojej sexuálnej identite. Dôvodom je zvýšený pocit bezpečia.

image

Štatistika bola zverejnená 25. januára a uvádza sa v nej, že vo vekovej skupine 16 - 24 rokov je najvyšší počet lesieb, gejov a bisexuálnych ľudí. Z tejto vekovej skupiny až 6,91 percent (436 tisíc) mladých ľudí uviedlo, že sú lesby, gejovia a bisexuálni. Prieskum nezohľadňoval možnosť výberu rodovej identity, takže tieto údaje chýbajú. 

Údaje tiež potvrdzujú to, že sa mladí cítia oveľa pohodlnejšie, keď sa identifikujú ako queer (teplí). Je u nich pravdepodobnejšie, že sa nachádzajú niekde uprostred Kinseyovej stupnice. Na tejto stupnici existuje niekoľko typov homosexuality ako aj heterosexuality. Nemusíš byť výhradne len 100 percentným heterosexuálom. Existujú na nej aj flexibilnejšie možnosti. Napr. byť heterosexuálom s ojedinelými sexuálnymi skúsenosťami s mužmi. 

Negatívne stereotypy

Joe Ali, redaktor LGBTI+ magazínu Pink News, robil oslovil 21 ročnú Raquel, chcel totiž poznať názor mladých ľudí na to, prečo sú generácie pred nimi menej dúhové. Raquel pôsobí ako ambasádorka charitatívnej organizácie pre mladých LGBTI+ ľudí Just Like Us

image

Má len 16 a v hlave odvážny projekt: Tínedžeri chcú natočiť film o nenávisti

„Keď se nazývam bisexuálkou, cítim sa pohodlne. Myslím, že to je preto, že dnes sme všetci viacej informovanejší a vzdelanejší o rôznych sexuálnych orientáciách. Takže keď som začala rozumieť samej sebe a tomu, kto ma priťahuje, bolo mi jasné, že som skutočne bisexuálnou,“​ povedala Raquel pre Pink News.

21 ročnú ambasádorku neprekvapilo, že sa mladšia populácia viacej identifikuje s LGBTI+ nálepkami. „V tejto oblasti je už menej stigmatizácie a viac znalostí. A som názoru, že takto by to malo byť vo všetkých vekových skupinách. Jedným z dôvodov, prečo sa staršie vekové skupiny neidentifikujú ako LGBTI+, je nie len nedostatok vzdelania v danej oblasti, ale aj negatívne stereotypy, ktoré sa, bohužiaľ, ťažko odnaučia. Je smutné pomyslieť si, že môže byť veľa dospelých nad 24 rokov, ktorí môžu byť LGBTI+, ale nevedia alebo sa príliš boja vyjsť s tým von.“​

Politici s nimi musia rátať

image

Matovič je v už v niečom horší ako Blaha. V komentároch útočí na konkrétnych ľudí, najnovšie chcel uraziť B-Complex

Približne 1,5 milióna ľudí (3,2 percenta) sa identifikovalo ako lesby, gejobia, bisexuáli alebo iné, zatiaľ čo 43,4 milióna ľudí (89,4 percenta) sa označilo za heterosexuálnych. Ďalších 165 tisíc ľudí si vybralo „inú sexuálnu orientáciu“.

Stonewall, LGBTI+ charitatívna organizácia napísala, že dáta zo sčítania sú budíkom pre politikov a političky. V generácii dúhy vidia budúcnosť. „Už čoskoro budú tieto generácie najväčšou časťou našej pracovnej sily, ľuďmi, ktorí budú konzumovať naše média, budú zásobárňou talentov pre naše športy, publikom pre našu kultúru, ľuďmi, ktorých chceme vychovávať ako našich budúcich voličov,“​ napísala organizácia.

image

Krajinou otriasla brutálna vražda mladého LGBTI+ aktivistu. Jeho telo so stopami po mučení sa našlo v kontajneri

Nancy Kelley, generálna riaditeľka charitatívnej organizácie, opísala nové údaje ako ďalší „historický“ krok vpred po stáročiach LGBTI+ neviditeľnosti. „Tieto dáta sú pripomienkou toho, že naši lídri, inštitúcie a vlády potrebujú zvýšiť svoje úsilie, aby skutočne presadzovali naše komunity, skôr než aby zneužívali naše životy v ich „kultúrnej vojne“, ktorá nezodpovedá skúsenostiam a hodnotám týchto voličov.“

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
17. apríl 2024 23:37