Edwin ChilobaTwitter/AJ+, Unsplash/daniel james
StoryEditor

Krajinou otriasla brutálna vražda mladého LGBTI+ aktivistu. Jeho telo so stopami po mučení sa našlo v kontajneri

TASR08.01.2023., 11:30h

Vysoký komisár OSN pre ľudské práva Volker Türk vyjadril v sobotu zdesenie a smútok v súvislosti s vraždou kenského aktivistu za práva LGBTQ ľudí Edwina Chilobu. Türk súčasne vyzval na väčšiu ochranu takýchto aktivistov na celom svete.

Lajkuj Brainee.sk na

Edwin Chiloba, 25-ročný módny návrhár a model, bol tento týždeň nájdený mŕtvy. Jeho telo so stopami po mučení sa našlo v kovovom kontajneri pri ceste, na mieste vzdialenom asi 40 kilometrov od mesta Eldoret ležiacom neďaleko východoafrickej priekopovej prepadliny Great Rift Valley.

image

Stručná história útokov radikálov na LGBTQ komunitu. Juraj nebol jediný, zbytočná nenávisť sa šíri celým svetom

Kenská polícia v piatok oznámila, že zatkla podozrivého z vraždy, ktorý bol pravdepodobne dlhoročným priateľom obete. „Som otrasený vraždou obhajcu ľudských práv Edwina Chilobu,” napísal Türk v statuse na platforme Twitter. Zdôraznil, že je potrebné znásobiť úsilie o ochranu aktivistov bojujúcich za práva LGBTI+ ľudí.

Mučili ho a vylúpli oko

Násilnú smrť známeho aktivistu odsúdili viaceré ľudskoprávne skupiny vrátane kenskej sekcie Medzinárodnej komisie právnikov, ktorá vyzvala na urýchlené vyšetrenie a zadržanie tých, ktorí stoja za vraždou.

„Chilobova smrť je tragédiou a urážkou ľudskej dôstojnosti a porušením práva na život,” uviedla právnická komisia na Twitteri. „Zomrel bolestivou smrťou,” povedal médiám nemenovaný policajt z Eldoretu. „Mučili ho a potom mu vylúpli oko. Zdá sa, že ho uškrtili,” dodal.

Homosexualita je v Afrike tabu

Podľa AFP LGBTI+ ľudia v Keni, ktorá je prevažne kresťanskou krajinou, sú často vystavení obťažovaniu a fyzickým útokom. Homosexualita je v Keni - i vo veľkej časti Afriky - stále tabu a homosexuáli často čelia diskriminácii alebo prenasledovaniu.

image

Trochu dúhy do šedých dní. Toto sú najväčšie výhry za práva LGBTI+ komunity vo svete za rok 2022

Pokusy o zrušenie britských zákonov z koloniálnej éry, ktoré v Keni zakazujú homosexualitu, sa ukázali ako neúspešné a pohlavný styk ľudí rovnakého pohlavia je naďalej trestným činom - s hrozbou trestu odňatia slobody až na 14 rokov.

Výskumy však naznačuje, že akceptácia homosexuality sa v Keni postupne zvyšuje, aj keď pre mnohých je to stále tabuizovaná téma. Chilobova smrť prišla po tom, ako bol v apríli minulého roka nájdený zavraždený iný kenský LGBTI+ aktivista.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 01:11